Itthon » Közélet

Székely őrségváltásra készülnek a Városnapokon

Munkába lendült a Székelyudvarhelyi Akciócsoport, így hamarosan szem- és fültanúi lehetünk, ahogyan a Székely Támadt várban darabontok váltják egymást az őrségben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

SzekelyOrsegvaltas
SzekelyOrsegvaltas
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. április 19., 08:06
3 hozzászólás. 


"Székelyudvarhely turisztikai látványosságait feltérképezve jött az őrségváltás ötlete" – tudtuk meg Fazakas Szabolcstól, a Székelyudvarhelyi Akciócsoport egyik létrehozójától, aki azt is hozzátette, hogy ez a fajta turisztikai vonzerő más városokban és várakban (pl. Rozsnyó, Gyulafehérvár) jól működik, ezt szeretnék megvalósítani városunkban is. Az ötletgazda szerint nemcsak a székely darabontok őrségváltása és a zászlófelvonás jelentené a turistacsalogatót, hanem például megépül a Székely Támadt vár kicsinyített mása is.

SzekelyOrsegvaltas

Illusztráció

A projekt, melynek partnere Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, 15.000 lejből valósul meg ebből készülnek el a korhű 16-17. századi ruhák, fegyverek és kellékek, illetve ez képezi a diákok pályázatának fedezetét is - a tervek szerint ugyanis középiskolások védik majd a várat.

SzekelyOrsegvaltas

Hajdó Noémi, az akciócsoport létrejöttét szorgalmazó udvarhelyi panziósok képviselőjének javaslatára bevonják a város középiskoláit, így a X., XI. osztályos tanulók állnak majd őrséget. Azaz a diákok megpályázhatják az őrségben résztvevő darabont címet, majd versenyvizsgán döntik el, hogy kik a legmegfelelőbbek erre az egykoron katonai státuszú feladatra. A kiválasztás után felkészítőn vesznek részt a leendő várőrzők. 12 személyt választanak ki, ebből minden szombaton heten (egy lófő és hat darabont, azaz gyalogpuskás) állnak majd a vár bejáratánál – természetesen mindenki helyet kap az őrségben, bizonyos időközönként, beosztás szerint. A pályázat nyertesei ösztöndíjat kapnak a feladat teljesítéséért, sőt a várral, öltözetükkel és a közeli látványosságokkal kapcsolatban történelmi felkészítést is. A következő hetekben a múzeum munkatársai toborzást végeznek a város iskoláiban, akkor és ott lehet jelentkezni darabontnak. Az Eötvös József Szakközépiskola is partnerként áll a projekthez, a tervek szerint a diákok is kiveszik részük a megvalósításból.

A darabont a 16-17. században gyalogos katona volt, aki a fejedelmi várak őrzésével volt megbízva. A fejedelmi székely jobbágyokból némelyeket már János Zsigmond kiválogatott hadi szolgálatra s ezeket egyenruhájukról vörös darabont, fegyverzetükről puskás gyalog (pixidarius) néven voltak ismertek. 

A darabontok a székekben századokra voltak osztva és élükön egy százados-hadnagy (centurio) állt. Ezek felett volt a kapitány (capitaneus) s legfőbb parancsnokuk volt a székelyek főkapitánya, a generális és maga a fejedelem, mint székely ispán (comes Siculorum).

Forrás: http://szekelyivadekok.tripod.com/13.html

A Haáz Rezső Múzeum igazgatójától, Miklós Zoltántól azt is megtudtuk, hogy az elkészült hét darab korhű egyenruha a múzeum tulajdonát képezi és évente pályázatot írnak majd ki a viselőjük kilétére.

Szintén a projekthez tartozik egy ismertető tábla elhelyezése, melyen a Székely Támadt vár rövid történetét olvashatja el a betérő. A vár közelében pedig egy, a Székelyudvarhely látványosságait felvonultató térkép is helyet kap. Továbbá egyfajta összegfogásra buzdítják a turistákat azzal, hogy egy követ, kavicsot hozzanak a székelyudvarhelyi várba: aki ezt megteszi, annak neve bekerül egy időkapszulába, amit a minivárban helyeznek el.

Arra is indult kezdeményezés, hogy a Kárpát-medencében található várakból kapott kavicsokból, kövekből épüljön meg a Székely Támadt vár makettje. A két négyzetméteres alaprajzú minivár alapkőletétele a Városnapok egyik fontos mozzanata lesz, mint ahogy az első székely őrségváltás is. Utóbbi június 10-én, pénteken 18 órától lesz – tájékoztatott Miklós Zoltán.

A távlati tervek között szerepel egy szobrászkiállítás is, amit a vár udvarán szerveznek, de szóba került a Patkó szerencsét hozó tulajdonsága is, amit szintén turisztikai célokra használnának az akciócsoport tagjai.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
robertandras
2011-04-19 10:26:10
turizmus
Ez nekem nagyon tetszik! Ugyes akcio!
avatar
hahaha
2011-04-19 13:48:32
Vegre valami jo otlet. Mar csak a varo kozepen talalhato sulival kellene valamit kezdeni, mert nagyon nem oda illik...a varat is rendbe kellene szedni es a korulotte levo hazakat lebontani. Az a baj, h itt senkinek nincs eleg esze, mert ha ezt mind megcsinalnak nagyon jo turisztikai pont lenne a var. Szepen kiepiteni a kornyeket es maris az egyik legvonzobb hely lenne. A sulit elkoltoztetni es oda muzeumot meg ilyesmit nyitani.
Nem is tudom ki volt az aki oda sulit epitett...
avatar
szlukacssandor
2011-04-20 10:23:27
székely jobbágyok
Nagyon örvendek a kezdeményezésnek. A turisztikai látványosságon kívül nemzettudatunk is erősödhet azzal, hogy megláthatjuk az erdélyi fejedelemség idején létrehozott fegyvernem öltözetét.

Az örömbe, azonban egy kis üröm is vegyült, mert a cikk szerint a székely darabontok jobbágyok voltak, azt azonban kellene tudni, hogy csak 1562-1601 között volt jobbágy a székelyek egy része, azok, akik fellázadtak II. János magyar király, vagy más néven János Zsigmond fejedelem ellen. Báthory Zsigmond fejedelem 1601-ben visszaadta a székelyek szabadságjogait, így mindössze 39 évről lehet csak beszélni, amikor a darabontok jobbágyok voltak. A darabontok és más székely katonák szabad emberek voltak, a nemességgel azonos jogokkal rendelkeztek. Nem ártana ezeket tudatosítani szélesebb körben.

E kis üröm íz mellett is gratulálok a kezdeményezőknek és az újságírónak is.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."