Itthon » Közélet

A romló város: a csereháti állatkert

A csereháti lakótelep felépülése óta okoznak állandó gondot a környékbeli, főleg háziállatok. Legelésző lovak és juhnyáj, illetve kóbor kutyák nehezítik a lakók életét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/cserehat0706
Itthon_Kozelet/cserehat0706
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. június 07., 18:32
15 hozzászólás. 

„Széttapossák a bekerített virágágyást, a járdára és az úttestre ürítenek, vizelnek, a játszótéri hintával vakaróznak, letörik az autó visszapillantó tükrét" – közli honlapunkkal a csereháti lakószövetség elnöke, Sarkadi Zoltán Gábor, miközben lakása teraszáról a békésen legelésző juhnyájat nézzük. A juhokkal, azon kívül, hogy kullancsokat hordozhatnak, büdösek és néhány kutya is van velük, egyéb baj nincsen.

Itthon_Kozelet/cserehat0706

A cserehátiak nem pont így képzelik el ember és állat harmóniáját

Más a helyzet viszont a lovakkal, a felsorolt problémák a lakótelep eddigi hét éve alatt állandóan jelentkeznek a lakószövetségi elnök szerint. A lakók számtalanszor adtak beadványt a polgármesteri hivatalhoz, a rendőrséghez, de ennek csupán részeredményei vannak. Többször szóba álltak az Éltetőkút utcában lakókkal is, a lovak tulajdonosai ideiglenesen megkötötték azokat, de néhány hét múlva ismét a tömbházak között tartózkodtak.

A csereháti tömbházak között felbukkanó állatokat több szempont szerint oszthatjuk csoportokra: vannak veszélyes és kevésbé veszélyes állatok, illetve vannak vad- és háziállatok – utóbbi két kategóriába nem sorolhatók be a kóbor kutyák, de a veszélyességibe mindenképpen. Mivel a nyílt mező a tömbházak szomszédságában van, fordult elő olyan is, hogy hajnalban őz, esténként mezei nyúl is benézett, medve még szerencsére nem.

Ezek nem veszélyesek, Sarkadi szerint azonban a legtöbb baj a közeli Éltetőkút utcai lovakkal van: az egyedek száma 2 és 6 között váltakozik, a tömbházak melletti legelészés, trágyázás mellett régebb az is előfordult, hogy egy ló bedugta fejét egy földszinti konyhaablakon is. Leginkább délután és éjszaka vannak a tömbházak között.

A Csereháton kb. 800 lakó van, a lakószövetségi elnök elmondása szerint a nevükben legalább ötször jelezte a problémát a rendőrségnek és legalább harmincszor a polgármesteri hivatalban. Sajnos nincs foganatja a dolognak, hiába szólítják fel az állatok tulajdonosait, egy bizonyos idő elteltével újra a tömbházak között legelésznek a lovak.

Mit mond a törvény?

2009. április 24-ei ülésén Székelyudvarhely önkormányzata elfogadta az az évi 36-os számú határozatot. Ez a rendelkezés kimondja, hogy közterületen (parkokban, zöldövezeten, közúton és más, a törvény által nevesített helyeken) a tulajdonos kísérete nélküli állat felügyelet nélkülinek minősül. Ebben a helyzetben az állatot befogják, majd állatorvos vizsgálja meg. A gazdának három nap (72 óra) áll rendelkezésére, hogy a háziállatot büntetés ellenében kiváltsa.

Itthon_Kozelet/cserehat0706

Az árak változnak: kutyáknál 50 lejt, sertés és szarvasmarha esetében 150 lejt kell fizetni, míg egy juhot 20, egy lovat pedig 300 lejért lehet kiváltani. Akkor a tanács úgy ítélte meg, hogy a büntetések összege kifizethető, de ugyanakkor elriasztó is legyen és az összeg ne haladja meg az állat értékét. Amennyiben a tulajdonos nem jelentkezik a polgármesteri hivatalnál, és nem váltja ki, az állat a város tulajdonába kerül.

Tavaly befogták a lovakat

Eddig egyetlen alkalommal fogtak be három lovat a polgármesteri hivatal munkatársai a rendőrség segítségével, de ezeket az állatokat a tulajdonosaik kiváltották – közölte megkeresésünkre Ülkei Zoltán, a városgazdálkodási főosztály vezetője. Ülkei elmondta, hogy a baj az, hogy az állatok általában este, éjjel vannak elengedve a blokkok mellett, s a rendőrséget is be kell vonni az akcióba, mert a lovakat befogó személyeket megfenyegették az állatok tulajdonosai. A juhnyájat nem lehet elkobozni senkitől, ebben az esetben a rendőrségen jelenteni kell és ők figyelmeztetik a juhászt, hogy ne terelje a tömbházak közelébe az állatokat.

Módszerek és hatások

Az egészben az a legszerencsésebb, hogy komolyabb baj, sérülés eddig még nem történt, de nem könnyű együtt élni a csereháti állatkerttel. Az eredménytelen felszólítások miatt néhány lakónál elszakadt a cérna, s előfordult, hogy az állatvédőknek nem igazán tetsző módszerrel riasztották el a lovakat – néhány évvel ezelőtt légpuskával lőttek rájuk.

Az állat ettől nem sérül meg komolyan, nem is hatol be a lövedék a bőrébe, de az ütéstől úgy megijed, hogy elszalad. A másik módszer a vizespalack: az erkélyről vagy az ablakból vízzel töltött műanyag palackkal megdobják a lovat, ettől megijed, elszalad. Újabban azt fontolgatják a lakók, hogy a 112-es sürgősségi telefonszámot fogják hívni, így kérnek segítséget saját maguknak.

A Csereháton nem csak ezek a problémák nehezítik a lakók életét. Mindkét odavezető utca katasztrofális állapotban van, illetve az utóbbi évben egy másik bajjal is szembesülniük kell: kiteregetett ruhák, lábtörlők, biciklik tűntek el a tömbházakból, illetve környékükről.

Itthon_Kozelet/cserehat0706

Gyergyói alternatíva

Hasonló probléma volt és van Gyergyószentmiklóson is: ott az önkormányzat azt a módszert találta ki, hogy a helyi rendőrök segítségével rendszeresen befogják a kóborló lovakat, elviszik a hivatal istállójába, ahonnan a tulajdonos csak pénzdíj ellenében válthatja ki – ha egyszer-kétszer előfordul, az illető meggondolja, hogy mennyire engedje szabadon jószágait.


15 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
nkl75
2011-06-07 22:27:02
Mi ma voltunk a gyermekkel kullancsot kivetetni a sürgösségin!!!(egy csereháti)
avatar
zterex1
2011-06-08 06:40:25
Az tartson állatot, aki gondoskodni is tud róla, de ez alatt e a félnomád tartásmódot értem.
A cigány lovat tart, de nincs ahol és nincs amiből.
Az nem lótartás, hogy ÁGAKBÓL EGY BOKOR TÖVÉBEN ólat fabrikál ( ajánlom mindenkinek az éltetőkúti sétát ), a ganét felhalmozza ( több méter magasan )az út mellett, majd csak jön az eső és elviszi a Rákóczi-ra és a lovat estére elcsapja, hadd keressen magának azt amit szeret.
Állatbarát vagyok, de éjjel a patkók kopogtatása az aszfalton és az összetaposott kert, nos egy kissé eszembe juttatja a gyergyói szalámigyárat ( és Hitlert ).
avatar
surmiii
2011-06-08 10:15:43
Esetleg villanypásztor nem segítene? :whistle: De ezt is ne a várostól meg az állam elvtárstól várjátok. :angry:
avatar
hurry13
2011-06-08 11:30:35
:)
Bocsánatot kérek hogy nevetek,valószínűleg ha ott élnék én sem örülnék, de erre felé sajnos még befogva is alig lehet lovakat látni, a többiről nem is beszélve. Úgy hogy innen nézve inkább aranyos :) még egyszer elnézést
avatar
jakab csaba
2011-06-08 11:52:09
Ulkei ur nyilatkozatahoz par szo: Ok egyetlen alkalommal sem fogtak be egyetlen lovat sem - igen, eddig egyetlen alkalommal viszont tenyleg segitkeztek harom lo befogasanal, amit Incze Csongor kepviselo kollegammal kezdemenyeztunk es Incze Csongor fogott meg szemelyesen. Tehat meg egyszer: tobbszori, ismetelt es konkret felkeresunk ellenere sem fogtak be a Hivatal munkatarsai egyetlen lovat sem a Cserehaton. Ugyanakkor Sarkadi ur hozzaszolasahoz is par szo: azert tortentek elorelepesek is, hogy csupan a pelda kedveert az ejszakai esoben onkormanyzati kepviselokkent vele egyutt keresett es befogott lovakat emlitsem ...
avatar
Baly77
2011-06-08 18:53:05
antika35
Kedves Antika.
A helyesírásodból ítélve te még mindig az állatok közt/val élsz. A fogalmazást meg a szöveg tartalmát már nem is említeném.
Ez egyáltalán mit akar jelenteni? Idézem:"az emberiséghez képez. elmenne mindenki vadászni mit löne? 97%ka egeret mert nem volna más! nem kell 50 év mindenki állatot tartana de ha mi kiirtsuk mit tart?"
Jobb lenne, ha anyanyelveden irnál, talán érthetőbb lenne egy kis Google(!?) segítségével.
Azok akik nem értik a lakók panaszát, kérem sétáljanak egyet a Cserehátra- a rendezett környezetet tarkító ürülék-dombok lélekmelengető összhangja ha nem győzi meg őket, gondolkodjanak el kicsit, mekkora hatást fejthet ki egy ló állkapcsa ill. patája egy 4-5 éves gyermekre. Azt gondolom ehhez nem szükséges a magyarázat...
avatar
enisitt
2011-06-08 15:53:42
Hat nem csak ejjel engedik szabadon, szombaton 5-6lo legeleszett napkozben
avatar
Dude
2011-06-08 23:26:51
A lovak teljesen jó helyen vannak... ugyanis autóval lassan megközelíthetetlen a Cserehát. De az is lehet, egyik reggel lóháton megyek dolgozni és akkor mindenki jól jár :) Az autó se hull szét az út miatt és a lovakat is hasznosíthatjuk.
avatar
balintek
2011-06-09 00:03:51
Pár éve még a Cserehát az állatok paradicsoma volt. Ember csak kirándulni járt arra. Már most ki a betolakodó? A LÓ vagy MI?
avatar
Sasszem
2011-06-09 11:17:54
Az erdekielne hogy a kepviselo urak alltal befogott lovak bunteteset ki fizette ki?
Vagy maskepp teszem fel a kerdest :valaki fizetett is valamit? Ugyanis en ugy hallottam hogy teljesen bermentve adtak vissza a "kissebseg" lovait.Ez a problema nem csak a Cserehaton jelentkezett hanem a varos tobbi reszen is: a Termes utcaban ahova Recsenyedrol koltozott Gabor Denes kb.10 lo tarsasagaban es tudjuk azt hogy nincs egy lepes sajat foldje se.Az O lovai is a Betlenfalvi gazdak foldjein legelesznek a buza,zab stb.ultetvenyeken es a rendorok naponta ketszer autoznak el a lovak mellett.
avatar
Incze Csongor
2011-06-14 11:26:56
Kedves Hozzaszolok!

Eloszor is Csaba koszi, hogy megemlitettel, en sajnos csak mostanra kerultem oda, hogy hozza tudjak szolni. Te Csaba ertelmezes kerdese az, hogy ki fogta be a lovakat ugyanis en kollegaknak tekintem a hivatal alkalmazottait, igy vegul is az Ulkei ur megfogalmazasa rendben van :-) De kis visszatekintest azert kene tennunk. Mivel Sarkadi Zolival egy jo viszonyt apolunk ezert o a tavalyi ev tavaszan megkeresett minket (Csabat es engem) a cserehati problemakkal. Helyszinre is kimentunk es felmertuk a helyzetet. Ez utan egyeztettunk a varosgazdalkodasi osztaly vezetoivel es hetente erdeklodtunk a problemak megoldasanak helyzeterol. Vannak dolgok amiket megoldottak es vannak megoldasra varo dolgok is meg. Ez idaig tudtommal meg ennyi elore lepes sem volt egyszer sem mint eddig a cserehati problemak ugyeiben! A lovak helyzetet kulon hozzaszolasban kell megirnom mert mar elfogytak a karakterek ennel :-)
avatar
Incze Csongor
2011-06-14 11:36:06
Tikosi urral valo egyeztetes utan ertesitettuk Sarkadi Zolit, hogy amikor megint a lovak kint vannak hivjak Tikosi urat mert kimennek es befogjak. Egy este fel 12 kor hivott Zoli, hogy a lovak kint vannak megint. Kisiettem a helyszinre, ahonannn felhivtam Tikosi urat, hogy intezkedjen, o ertesitette a rendorseget es kikuldott a hivataltol egy embert. Igy ketten a hivatal alkalmazottjaval megfogtuk a harom lovat es zuhogo esoben bevezettuk a varos istallojaba. Volt vagy ejjel ket ora mire borig azva hazaertem. Na diohejban a lo befogasi probalkozas. Masnap ertesitettek, hogy a roma tulajokat rendorsegi kiserettel a hivatalhoz vittek ahol kiallitottak a buntetest es a kifizetes utan visszakaptak (igaz a nyugtat nem lattam)a lovakat. Keszulok egy hatarozat tervezetre ami megoldhatna a dolgot de az a bajom, hogy mind hozhatunk hatarozatokat ha azt nem tartatjak be az illetekesek! Nincs felejtve a tema csak probaljuk megkeresni a legjobb megoldast. Tisztelettel,
Incze Csongor
tanacsos
avatar
lordking
2011-06-19 09:21:09
Teljesen egyetértek Incze Csongorral és Jakab Áron Csabával, így volt! Sajnálom, hogy a cikkből nem derült ki! Én voltam a hibás, hogy nem pontosítottam! Elnézést kérek tőlük! Ugyanakkor a Polgármesteri Hivatallal kapcsolatosan is, ugyanis azt mondtam, hogy a kezdetektől - 2003 - voltak beadások, kérések a lovakkal kapcsolatosan, amelyeket nem sikerült megoldani.
Nem megbántani akartam akárkit is, csak, ha már megkérdeztek, akkor elmondtam a véleményemet. Az igazság az, hogy határozott, konkrét és betartandó ill. betartott előrelépés nem történt a lovak ügyében. Azt pedig sehol nem nyilatkoztam, hogy a Hivatal más dolgokban nem segített, mert ez nem lenne igaz!
Tisztelettel, Sarkadi Zoltán Gábor
avatar
pasztor
2011-07-20 11:34:56
allatkert
En is allatbarat vagyok, viszont ez a problema a civilizacio telyes hianyarol arulodik...Ajanlok 2 alternativat. 1.Berelni egy buldoexkavatort, asni egy nagy gödröt, kilöni az állatokat , majd betemetni öket, a ganét pedig a tulajdonosok haza bejaratahoz buldozerezni
2 Elszallitani öket egy állatkertbe, mit kell annyit osztani a semmit ?? Ennyi plé munkát csak Romaniaba latni,egy rakas inkompetens elöljáró...hat a róma emberek vezetik a várost v ki ???
avatar
Optimus
2011-11-19 13:03:46
na kerem ezt en sem hagyhatom szo nelkul ... itt nemcsak a lovakkal van a baj hanem a kutyakkal is ... a hivatal nemcsak lovakat hanem kutyakam sem kepes befogni ... iGen csongi erre is csinalj egy tervezetet, alapits egy kommissziot majd megegyet ami az elozot ellenorzi es egy harmadikat is ha az elozo ketto nem tette volna a dolgat akkor ez tegye... Minen allatra ha a varoson belol tartod akkor keljen ADOT fizetni !!!!!!!!!!!!!! a lovakra, a kutyakra, stb ... akkor ebbol fennlehetne tartani egy menhelyet ... elaltatni ezeket stb ... olyan emberesegesek ezek az udvarhelyeik, hogy nagy embersegukben ... embertelenebbul nemis banhatnanak az allatokkal ... mit is akarunk hisz ok is azok :D na ezt fontoljatok meg emberek ... igaz oda olvasni is kellene tudni ... PS... bocsi h nincs ekezet es neha osszekeverednek a betuk telorol irom :D

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."