Itthon » Közélet

Kilakoltatások lehetnek a Csereháton

Az új ifjúsági lakásokba pedig a tervezettnél korábban beköltözhetnek, lehet, hogy már ott karácsonyozhatnak az igénylők.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Cserehatkikep
Orbán Árpáddal megnéztük az új ifjúsági lakásokat, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2018. június 07., 15:41
5 hozzászólás. 

Orbán Árpád alpolgármesterrel, illetve a városháza és a kivitelező Viaduct munkatársaival pillantottunk be a Csereháton jelenleg épülő szociális tömbházak lakrészeibe, amelyek remélhetőleg télen várják már beköltözésre új lakóikat.

A 48 lakásból 16 garzon, 32 kétszobás. A tömbházakat építő cég munkatársai úgy látják, az előzetesen megegyezett novemberi hónap helyett már szeptemberben, vagy októberben át tudják adni az épületet, így az télre már megtelhet élettel, ha a villamossági és a gázvállalatok is el tudják időben végezni a közművesítést.

Cserehat1

Kiderült, kerekesszékes is van a Csereháton éppen épülő ifjúsági lakások igénylőinek listáján. Az ő lakrészét úgy alakítják, hogy könnyen tudjon közlekedni, az ajtaját is megszélesítik, most az építkezési fázisban még könnyű – mondta el Orbán Árpád alpolgármester az épülő tömbházak körbejárásakor.

Az igénylők dokumentációjának pontozása megtörtént, összesen 135 olyan igénylő volt a 48 lakrészre, akik időben, a kiértékelés előtt benyújtották a szükséges iratokat, vagy ha ezt régebben megtették, felfrissítették a mappát. A bejutottak névsorát csütörtökön, június 7-én függesztették ki a városháza hirdetőtáblájára, és azt ígérték, mihamarabb elérhető lesz ez a hivatal internetes oldalán is.

Cserehat2

Az előzetes lista elkészült ugyan, de még mindig van lehetőségük a kérvényezőknek, hogy átnézzék, és esetleg megóvják pozíciójukat a listán, erre egy hónapot hagynak még a polgármesteri hivatal munkatársai.

„Egy szép történet,

hogy ilyen szépen bővül a csereháti építkezés" – mondta az alpolgármester, majd ismertette, hogy az Árpád téren jelen pillanatban 64 szociális, és a Csereháton 254 ifjúsági lakás van, ez utóbbi kategória egészül ki most 48 lakással. Azt is megosztotta, hogy már készítik elő a területet a Csereháton újabb 48 ifjúsági lakrész létrehozására, és egy következő fázisban az Árpád téren is bővítenék a lakások számát.

Cserehat3

„Az Urbana városgazdálkodási vállalattól átvette a város a lakások adminisztrálását, nagyon sokat leellenőriztünk, sok-sok probléma van, és próbáljuk tisztázni a helyzetet, az is lehet, hogy kilakoltatások is lesznek" – magyarázta az alpolgármester arra vonatkozóan, hogy vannak olyan lakrészek, amelyekbe vagy nem költöztek be, vagy hosszútávra kiköltöztek külföldre az igénylőik. Az alpolgármester szerint ez nem normális, ezek a rászorulóknak létrehozott szociális lakások, minimum egy félévet itt kellene tölteniük azoknak, akiknek kiutalták őket.

Cserehat4

Körülbelül 11 ilyen ifjúsági lakástulajdonosról van szó. „Természetesen még tárgyalások lesznek, még kikérdezzük őket, hogy mi történt, nem akarunk mindent csak a papír alapján eldönteni, meg kell hallgatnunk, hogy mi a probléma, de tényleg nem jó ez" – ecsetelte Orbán.

Ha az ők helyzetük tisztázódik, több lakásnak új tulajdonosai lehetnek, ezért Orbán Árpád szerint nem kell elkeseredni azoknak sem, akik a listán a hatvanadik helyen vannak, úgy gondolja, ők is lakáshoz fognak jutni a következő másfél évben. Sőt, kiderült, egy Árpád téri lakás megüresedett, így a lista 49. helyezettje is lakástulajdonos lesz.

Mennyi az annyi?

Az újonnan érkező lakókat nem terheli semmiféle költség, a belső villany- és gázszerződést kell saját névre megkötniük, és annak az illetékét kell kifizetniük.

Cserehat5

A városnak nincs beleszólása abba, hogy hogyan néznek ki ezek a tömbházak, típusterveket kapnak kézbe, adaptálva a meglévő helyhez, mondta Fülöp-Székely István műszaki igazgató. Puskás Katalintól, a polgármesteri hivatal fejlesztési és beruházási igazgatójától azt is megtudtuk, miért.

Cserehat6

Az építkezés 5.050.000 lejes költségéből 4.250.000 lejt az állam finanszíroz. A városra maradó 800.000 lej mellett a külső rendezés ára terheli a helyi költségvetést, az út, a vízvezetés és a kanalizálás durván 1 millió lejbe kerül, a gáz bekötése 25 ezer, a villany bekötése 250 ezer lej és a közvilágítás 70-80 ezer lejbe fog kerülni.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2018-06-07 19:05:36
Es parkolohely?
avatar
Orban Arpad
2018-06-07 20:49:25
kisebb pontosítás
Ez a 48 lakás szociális lakás, így az Árpád-téri 64 szociális lakás kiegészül 112-re (nem a 254 ifjúsági lakás egészül most ki, bár ott is van tervezés alatt egy újabb 48-as lakrészt magába foglaló építkezési elképzelés).
Az Urbana-tól átvett lakásalap (megközelítőleg 270, amely között vannak a Budvár tömbházak, a Cekend negyedi szociális garzonok, a városközpontban maradt gyenge infrastruktúrájú régebben államosított és nem visszaigényelt lakrészek, stb) tényleg sok fejtörést okoz (hiszen sok lakrészben pl. nagy adósságok vannak felhalmozva, s nem is vigyáztak a lakások állagára, s itt is körvonalazódik egy keményebb döntés), de a 11 esetleges kiköltöztetés, vagy pontosabban lakásszerződés megszüntetése a csereháti ifjúsági / szociális lakásoknál van. Hoztunk egy olyan határozatot, amely értelmében, ha 1 év alatt nem laknak ott 6 hónapot életszerűen, akkor nem is formálhatnak jogot a lakásra (sok családnak szüksége van hajlékra, az pedig nem korrekt, hogy van aki nem is költözött be)
avatar
dickens
2018-06-07 21:12:20
mas sem korrekt...
Például az sem korrekt, hogy valóságos fekete piac van amiatt, hogy lehet csereberélni szabadon az ifjúsági lakásokat, s így szinte mindig csak garzonok kerülnek leadásra. A garzonosok vadásszák azokat, akik kétszobás lakást adnának le és ajánlatokat tesznek. Akié a legjobb ajánlat, azzal a leadás előtt elcserélik a garzont a kétszobással, és végül az, aki készül kiköltözni, a garzont adja le. Szerintem ez sem túl korrekt.
avatar
Alpar89
2018-06-08 00:36:55
re: kisebb pontosítás
Annak érdekében is lehetne tenni hogy ne úgy kapja az új lakó a lakást, hogy aval kell kezdje hogy egy vagyont bele öljön a helyrepofozásba... én tavalj kaptam a lakást és most kerültem oda hogy be tudtam költözni mivel nem egy orvosi fizetéssel büszkélkedem. Kezdve a fütés rendszertől a fürdöszobai kellékek, csövek renoválásáig egy kissebb vagyont kellet már elköltsek és ezek mind "leltáron" vannak a polgármesteri hivatalban de ugyebár ami ajtón belül van az nem a hivatal dolga..az a lakót terheli...
avatar
szacsa
2018-06-09 15:14:54
elosztaskor
Eszrevetelem az elosztasrol es a pontozasrol!
Pontozaskor sajnos nem veszik figyelembe, h az igenylo szuleinek hany lakasa van! Amikor igenyeltem akkor tapasztaltam h olyan kapott lakast aki szuleinek volt tobb lakasa de inkabb a gyerek igenyelt es "valahogy" kapott ifjusagi lakast is es igy jo osszegert ki tudtak adni a szuloi lakasokat! Ez igy nagyon szep, de igy kiszoritanak olyan fiatalokat, akinek valoban szuksege lenne lakasra.
Ajanlanam, hogy ha lehet ezt is jo lenne figyelembe venni!
Nekem pedig igertek a korhaz negyedben egy lyukat kozos furdovel! es meg is jegyeztek ha elutasitom akkor nem igenyelhetek tobbet.
{[(#nagy magyar#szekelyek#verjuk a mellunk#maradj itthon)]}

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."