Itthon » Közélet

A csíksomlyói búcsú a magyarság és a kereszténység ünnepe

Mint minden évben, idén is tömegek vonultak fel a csíksomlyói nyeregbe, hogy részt vegyenek a pünkösdi ünnepi szentmisén. A világ minden szegletéből érkeztek zarándokok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_csiksomlyo2011
Itthon_csiksomlyo2011
szerkesztoÍRTA: BARABÁS HAJNAL
2011. június 12., 17:39
0 hozzászólás. 

Mária himnuszok éneklésével és imádkozással vonultak a közeli és távoli vidékekről, gyalogosan, kerékpárral, vagy buszokkal érkező zarándokok Csíksomlyóra. A búcsújárók keresztjeikkel, zászlóikkal meghajolva tisztelegtek a kegytemplom, a csíksomlyói Szűz Mária előtt, majd a keresztalják hosszú sorokban kígyózva vonultak fel méltóságteljesen a csíksomlyói nyeregbe, az ünnepi szentmisére. Akadtak olyanok is, akik a nehezebb utat,vagyis a keresztutat választották, hogy feljussanak a Hármashalom oltárhoz..

Itthon_csiksomlyo2011

„A gyermek számára az édesanyja jelenti az otthont, a hazát. Az, ami összeköt minket magyarokat az Szűz Mária édesanyánk, ide mindannyian hazajöttünk, hiszen Szűz Mária gyermekei vagyunk"- hangzott el az egyházi szertartás kezdetén.

„Idejöttünk, hogy összefogódzkodva imádkozzunk, hogy együtt álljunk az Úr elé, és kérjük Mária közbenjárását és oltalmát" – emelte ki Spányi Antal székesfehérvári püspök ünnepi prédikációjában, hozzátéve, hogy „azért vállaljuk a hosszú út fáradalmát, mert van bőven, amit megköszönjünk és van bőven, amiért könyörögjünk a Szűz Máriához"

„Én csíkszeredai vagyok és református, minden évben kijövők a búcsúra, az igehirdetést mindig meghallgatom, mert feltölt lelkileg. A látvány és sok magyar ember jelenléte is öröm számomra" – mondta egy helybéli.

A Hármashalom oltár előtt a hatalmas tömegben lengedeztek a keresztény és a nemzeti jelképek, zászlók. A pogányság, majd a kereszténység ezen ünnepe szorosan összefonódott a magyarság ünnepével, erről tanúskodnak a nemzeti színű szalagokkal átkötött keresztek is. Az egyházi zászlók mellett az árpádsávos, a székely valamint a magyar zászlók kavalkádja volt látható.

Udvarhelyiek zarándokolnak Csíksomlyóra

A szokásos pünkösdi eső sem váratott magára, a szentmise vége előtt hatalmas zápor és jégeső zúdult a nyeregben lévő hívekre. Éjszaka ismét a kegytemplomban való virrasztással folytatódott az ünnep, sokan hajnalban megvárták a napfelkeltét, ahogy őseink tették pár száz évvel ezelőtt. Vasárnap reggel 7-kor, 8-kor, délelőtt fél 11-kor és este 7 órakor tartottak szentmisét, míg június 13-án, hétfőn, pünkösd másodnapján ugyanezekben az időpontokban kezdődnek az ünnepi misék.

Fotó: Barabás Hajnal

A 445. pünkösdi ünnepségről készült fotógalériánkat ide kattintva nézhetik meg



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."