Itthon » Közélet

Kizöldült a Tábor-negyedi kazánház

A tervezettnél nagyobb energia- és költségmegtakarítást jelent a Tábor-negyedi kazánház tetejére felszerelt és több mint egy hónapja próbaüzembe helyezett 135 darab napkollektor.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

TaborKazanhaz
TaborKazanhaz
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. június 16., 14:52
1 hozzászólás. 


A Románia szinten premiernek számító, összesen 1 293 750 lej értékű, a Környezetvédelmi Minisztérium Zöld Ház programjában elnyert pályázati pénzekből (750 000 lej) és önrészből (543 750 lej) megvalósított beruházás hivatalos átadására június 16-án, csütörtökön délután, a helyszínen, azaz a Tábor-lakótelep kazánházában került sor. Az átadón jelen volt és a megrendelőt, beruházó felet képviselte Bunta Levente polgármester, Csoma Zsigmond a városgazdálkodási osztály vezetője, Tikosi László műszaki igazgató, Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója valamint az egy hónapos munkálatot kivitelező brassói székhelyű AG Serv Construct kft. igazgatója, Cheslărean Valer.
TaborKazanhaz
A Tábor lakótelepi kazánház tetejére felszerelt 135 darab napkollektor 295 négyzetméter felületen gyűjti össze a meleg víz előállításához felhasznált napenergiát. A földgázzal működő kazánokhoz képest jóval környezetkímélőbb és takarékosabb rendszer működését két hőcserélő és egy tárolótartály is biztosítja.

A zöld-megoldás a tervező és a kivitelező cégek képviselői szerint is be fogja váltani a hozzá fűzött reményeket. Ezt erősítette meg Csoma Zsigmond, a hivatal beruházási osztályának vezetője is, aki elmondta, hogy a május 6. és június 14. közötti próbaüzemelés időszaka alatt mért 18,80 MWh hőmennyiség-megtakarítást figyelembe véve a tervező által előzetesen megsaccolt, évi 200 megawatt órás hőenergia-, valamint az ennek megfelelő 50-70 000 lej éves költségcsökkenés „egyáltalán nem volt túlzás".

A város elöljárója „kicsi ünnepnek" nevezte az eseményt és megcáfolta azt a rémhírt, miszerint az udvarhelyi távhőszolgáltatás végnapjait éli. Bunta hangsúlyozta, a leválások nem veszélyeztetik a távhőszolgáltatás létét és a rendszer modernizálása, „kizöldítése" terén a napkollektorok felszerelése csak egy apró lépést jelent, az önkormányzat további, a városlakóknak jelentős költségmegtakarítást hozó, jelentős összegű befektetéseket tervez a jövőben, amelyeket szintén pályázati pénzekből fognak finanszírozni. Mint mondta, abban reménykedik, hogy a jövő az önkormányzat ezen törekvését igazolja és két-három év múlva a napkollektoros rendszer áldásait már nem 500, hanem 600, sőt ennél több Tábor-negyedi család fogja élvezni.

A Tábor-negyedi napkollektoros rendszer egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Táborban a meleg víz ingyen fog folyni a csapon, mert a megtakarítás, akárcsak a Bethlen-negyedi biomasszás kazán esetében is, város szinten oszlik el egyenletesen, így minden, a távhőszolgáltató rendszerhez tartozó család részesül belőle.


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Laces
2011-06-17 10:35:19
lájk

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."