Itthon » Közélet

Albérlő maradhat a múzeum

Nagy valószínűséggel nem kell kiköltöznie a Kossuth Lajos utca 29. szám alatti épületből a Haáz Rezső Múzeumnak - tudatta Miklós Zoltán igazgató.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 12., 15:54
0 hozzászólás. 

Lezárult a visszaszolgáltatási procedúra és az 590 négyzetméteres ingatlant múlt héten jogerősen is visszakapta tulajdonosa Ferenczy Jenő János és családja. A tulajdonos, a múzeum vezetősége közötti tárgyalások első körben pozitív eredménnyel zárultak: a tulajdonos nyitott a bérbeadásra.

„Ferenczy viszonyulása valóban az, hogy az ingatlant szívesen bérbe bocsátja a múzeumnak. Az ügyben megegyezésről még nincs szó, egyelőre - nevezzük így - egyezkedésről beszélhetünk. Ez annyit jelent, hogy tárgyaltam a tulajdonossal, a kéréseit továbbítottam a múzeum fenntartója, az önkormányzat felé. Hangsúlyozom, nincs lezárt tárgyalás, várjuk a hivatal visszajelzését a tulajdonos által kért bérre"- szögezte le Miklós Zoltán múzeumigazgató.

„A tulajdonosokkal nagyon jó a viszonyunk, normális, humánus hozzáállást tanúsítottak irányunkba és örvendünk, hogy a múzeum maradását helyezi előtérbe. A tulajdonosok nyitottak a bérbeadásra, reálisan gondolkoznak. Tisztában vannak azzal, hogy egy ekkora felületű ingatlant fenntartani szinte lehetetlen, a teljes épületre bérlőt nehezen találnának, illetve ha áruba bocsátják, akkor valószínű, hogy nem a reális áron tudják értékesíteni az épületet. Az eladási árat az is csorbítja, hogy egy udvaron két épület van, két tulajdonos birtokában és az udvar közös. A hátsó részben levő ingatlanba már beköltözött a tulajdonos (Szász Albert - szerk. megj.), akinek természetesen átjárási joga van a telken " - fűzte hozzá Miklós.

A tulajdonos által kért bérleti díjról egyelőre nem született megállapodás - az erre vonatkozó szerződés a Haáz Rezső Múzeumot fenntartó önkormányzat és a tulajdonosok között kell megköttessen - az igazgató reményei szerint erre hamarosan sor is kerül. A bérleti díjat a helyi költségvetésből fizetik ki, ezért a megállapodásban szereplő összeg jóváhagyáshoz tanácsi határozat szükséges.

Az ingatlan fenntartási költségei, ahogy eddig is, a múzeum kasszáját terhelik. Miklós szerint az albérlői státusz „ nem is teljesen, de jobb körülmények helyett megfelel" az intézménynek. Ugyanakkor a tulajdonos is jól jár, mert a múzeum jó gazdája az épületnek, folyamatosan karbantartja. Az utóbbi évben több felújítást is végeztek az épületben, az év elején a földszinti három kiállítótermet tették rendbe.

A múzeum vezetősége az épület homlokzati részének a felújítását is tervbe vette, ám a törvény értelmében ezt csak a tulajdonos végezheti el, a saját költségén. Az intézmény vezetője abban reménykedik, hogy ebben a témában is sikerül kiegyezni a tulajdonosokkal . Elképzelés a megoldásra van, de az igazgató szerint ebben a kérdésben is a fenntartó és a tulajdonosok között kell megállapodás szülessen.

„Számunkra mindenképpen nagyon örvendetes az, hogy a tulajdonosok jóindulattal kezelték az ügyet és nem kerülünk utcára, s ha minden jól megy, akkor akár hosszú távon maradhatunk az épületben" - bizakodott Miklós Zoltán.

Hozzátette, reméli, hogy az önkormányzat és a tulajdonos között hepiendes lesz a megegyezés, annál is inkább, mert a múzeum vezetősége tovább folytatja az épület modernizálását. Miklós elmondta: a múzeum soron következő kiállítását a nagyközönség már a több millió forint értékű pályázati pénzből megvalósuló, a kor követelményeinek minden szempontból megfelelően kialakított kiállítótérben veheti szemügyre.

A cikk szerzőjének a témához kapcsolódó, az ingatlan visszaszolgáltatásának előzményeit feltáró illetve a Haáz Rezső Múzeum helyzetével kapcsolatos, a Hargita Népe című napilapban közölt cikke elolvasható ide kattintva.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."