Itthon » Közélet

Bringázz, Udvarhely! - akció indul

Elkészült a logós kerékpár, rajtolt a kérdőívezés, lesz forgalomszámlálás, szórólapok, információs honlap - konkrét tervekről számoltak be a Bringázz, Udvarhely! mozgalom képviselői és támogatói.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

BringazzUdvarhely
BringazzUdvarhely
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. július 19., 15:20
0 hozzászólás. 

Megismertetni, megszerettetni és népszerűsíteni elsősorban Székelyudvarhelyen, de egész Udvarhelyszéken is a nyugat-európai kultúrában igen népszerű kerékpáros kultúrát. Tavaly ősszel ezzel a céllal hozta létre egy pár udvarhelyi bringa-szerelemes a Bringázz, Udvarhely! mozgalmat.

BringazzUdvarhely

Az időközben 10-15 tagúra bővült és havi rendszerességgel találkozó, tanácskozó társaság mindeddig csak a helyi és megyei médiában, újságokban, rádióban, tévében reklámozta a kezdeményezést, de az Udvarhelyi Info Egyesület sikeres pályázatának „hátszelével" sikerült az első konkrét lépéseket megtenni és akcióba lendül a csoport. A Mokka kávéház udvarán tartott sajtótájékoztatóra stílszerűen a Bringázz, Udvarhely és az egyesület logójával díszített kerékpáron gurult be portálunk munkatársa, Katona Zoltán újságíró, aki Kubanek László formatervező a mozgalom vizuális felelőse, logótervezője, és a mozgalommal szimpatizáló Udvarhelyi Info Egyesület képviselője, Jakab Áron-Csaba tanácsossal közösen számolt be a pályázati úton megvalósuló tervekről. A tájékoztatón jelen volt Curcubet Dávid és Sebestyén Hunor, az a két önkéntes diák is, akik a ma rajtoló kérdőívezésben nyújtanak segítséget.

A bringás mozgalom egy terepfelmérést szolgáló kérdőívezéssel, azaz a helyi kerékpározási szokásokról, gondokról készülő közvélemény kutatással indít. A mozgalom logójával dekorált pólókban és a Kerobike jóvoltából kapott drótszamarakon kerekező négy önkéntes már ma elkezdi a kérdőívezést és az elkövetkező napokban körülbelül 200-250 udvarhelyi lakásba kopogtatnak be és töltetik ki a rövid és egyszerű kérdőíveket - tájékoztatott Katona.

Ugyancsak az önkéntesek végzik el a város legforgalmasabb közlekedési csomópontjaiban a forgalomszámlálást, aminek eredményéből várhatóan kiderül, az udvarhelyiekből egy nap hányan és milyen korosztálybeliek pattannak bringára.

BringazzUdvarhelyA mozgalmat szórólapokkal, információs füzetecskékkel is népszerűsítik, hamarosan már élni fog a www.bringazzudvarhely.ro honlap is. Ezen a honlapon lesz elérhető az a bicikli regisztrációs on-line szoftver is , amelyen a minden eladott kerékpárt regisztrálhatnak az eladók, így azoknak nyilvántartása, lopás esetén a megtalálása egyszerűbb és könnyebb lesz- mondta el Jakab Áron Csaba, az Udvarhelyi Info Egyesület elnöke.

BringazzUdvarhely„A bringák leparkolása is gondot jelent - ezt a járdákra kihelyezett egységesített kivitelezésű és a kétkerekűek leparkolására is használható botlasztók elhelyezésével, azaz új és esztétikus látványt nyújtó mobil parkolóhelyek kialakításával akarjuk orvosolni" - számolt be Kubanek László. Véleménye szerint a most rajtoló akció fontos célja, hogy az autósok tolerancia szintjét növeljék és a bringások közötti konfliktusokat feloldják.

A távolabbi tervekről szólva elhangzott: a mozgalom jogi státuszának elnyerése, de a nagyobb szabású rendezvények, programok megszervezése is távlati cél.
A szervezők törekednek arra, hogy az udvarhelyi önkormányzattal, a helyi rendőrséggel és a honi és külföldi hasonló jellegű egyesületekkel, szervezetekkel is jó, együttműködő kapcsolatot alakítsanak ki.

A kerékpározás mindennemű jótékony hatásának népszerűsítéséhez, a további tervek megvalósításához a Bringázz, Udvarhely mozgalom további támogatókat vár. Bárki csatlakozhat, aki szívügyének tekinti az egészséges életmódot és azt, hogy egy tisztább levegőjű Székelyudvarhelyen éljen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."