Itthon » Közélet

A romló város: betörések reneszánsza

Nem csökkent jelentősen a lakásbetörések száma Székelyudvarhelyen – nyár lévén gyakrabban hagyjuk nyitva az ajtót, ablakot: ilyenkor van a legtöbb betörés.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/betores0208
Itthon_Kozelet/betores0208
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. augusztus 02., 16:26
2 hozzászólás. 

Habár a vasárnapi rongálási kísérlet nem bizonyult betörésnek (bár először annak vélték), ez nem azt jelenti, hogy Székelyudvarhelyen ismeretlen lenne a jelenség, sőt. A nyár igencsak kedvező időszaka a szarkáknak – ilyenkor nem csak a bolti lopás dívik, hanem a magánházakból, tömbházlakásokból való tolvajlás is.

Itthon_Kozelet/betores3107

Megkérdeztük a rendőrséget a betörési mutatókról, s ezekből az derül ki, hogy az év első felében gyakorlatilag ugyanannyi betörést és lopást regisztráltak, mint tavaly. Gheorghe Filip megyei rendőrségi szóvivő honlapunkkal azt közölte, hogy az év első hat hónapjában összesen 41 betörést, illetve lakásból való lopást követtek el Székelyudvarhelyen, legalábbis ennyit jelentettek a rendőrségnek.

Egy évvel korábban ugyanez a szám 42 volt, de a statisztikát azért sem vehetjük javulónak, mert a tavalyi esetekből 38-at sikerült kinyomozniuk a rendőröknek, csupán 3 ügy maradt megoldatlanul, idén viszont egyelőre csak 31 betörés, illetve lopás elkövetőjét, illetve elkövetőit azonosították és állították elő, tíz eset mindeddig megoldatlan.

Az utóbbi években megfigyelhető, hogy a betörők, tolvajok kizárólag a pénzt, az ékszereket, illetve az apróbb értéktárgyakat emelik el a lakásokból, a nagyobb dolgok (például az elektronikai felszerelések) kimentek divatból. A statisztikában benne van mindennemű lopás, így azok is, amikor a tolvaj a nyitva hagyott ajtón megy be a lakásba (erre a helyzetre mondják azt a közhelyet, hogy az alkalom szüli a tolvajt...) és az is, amikor ajtót, ablakot feltörve hatol be.

A „nyári" betöréseket, lopásokat legtöbbször úgy hajtják végre az elkövetők, hogy a lakás- vagy háztulajdonos távollétét, figyelmetlenségét használják ki. A leggyakoribb mód a benyitás – amennyiben valakit otthon találnak, magyarázkodni kezdenek, hogy így meg úgy, de a szándék ránézésre is világos.

Az ők szerencséjük, amikor nem találnak senkit otthon – ilyenkor kényelmesen elemelik az előszobából az otthagyott pénztárcát, mobiltelefont.

A betörés már egy komplexebb dolog, ezt meg kell tervezni, adott esetben napokig kell figyelni egy adott pontot – nyáron a betörőknek legjobban kedvező időszak a családi nyaralás vagy egy-egy lakodalom ideje. A földszinti ablakok felfeszítése ma már nem okoz gondot egy gyakorlott tolvajnak, de az amatőrebbje is könnyen elvégzi.

Néhány évvel ezelőtt több hónapig tartotta rettegésben főleg a Bethlen-lakótelepieket az a többtagú Maros megyei banda, akik az előre kiszemelt lakások ajtóinak zárját törték fel másodpercek alatt, majd ujjlenyomatot nem hagyva (általában zoknit vagy kesztyűt húztak a kezükre és mezítláb dolgoztak), percek alatt elemelték az értékesebb dolgokat egy-egy lakásból. Szerencsére ők is követtek el ballépéseket s egy összehangolt rendőri akció pontot tett a tevékenységük végére.

Újabban a közösségi oldalak könnyítik a betörők dolgát: a mai ember hiúsága és sznobsága annyira határtalan, hogy nyaralását napokkal, hetekkel előtte bejelenti az üzenőfalon.

Itthon_Kozelet/betores3107

Németországban rendszeresen közölnek riportokat ilyen esetekről a televíziók – mi legalább előzzük meg ezeket, érjük be azzal, hogy a fapados vagy luxuskirándulásunkkal csak annak lejárta után kezdjünk bölcsködni ismerőseinknek, különben nagyon megszívhatjuk. A gyönyörű fotók nézegetése helyett a kár számbavétele és a rendőrség értesítése lesz az első dolgunk, no meg a sírás és a stressz, illetve a keserűség.

A rendőrök szerint az egyik legfontosabb a bejárati ajtók biztonságos zárral való felszerelése, ugyanakkor tömbházak esetében ajánlott a kaputelefon. Földszinti lakások esetében nagyon fontos, hogy a lakók ne tartsák nyitva az ablakot, vagy szereltessenek rá vasrácsot. Ismeretlen személyt ne engedjenek a lakásba, ne számoljanak be nekik anyagi javaikról, a gyerekeket pedig lehetőleg ne hagyják egyedül a lakásban.

Amennyiben ismeretlen, gyanús személyeket látnak a lakás közelében, értesítsék a rendőrséget a 112-es telefonszámon. Kéregetőket, árusokat ne engedjenek be a tömbházba, mert azok a figyelmetlenséget kihasználva könnyen értéktárgyakat és pénzt lophatnak a lakásokból.

A rendőrök javaslata szerint a betörés, lopás felfedezésekor a lakók lehetőleg ne érjenek semmihez, így elkerülve az esetleges nyomok megsemmisítését, és értesítsék a rendőrséget a 112-es vagy a helyi, 0266-211.125-ös telefonszámon. Székelyudvarhelyen – ha a nagyvárosok leromlott statisztikáinál jobbak is a mutatók – sem árt vigyázni, mert a baj hamar megtörténik, a figyelmetlenség és az elővigyázatlanság nagy kárt tud okozni.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Ház eladó
2011-08-02 21:45:04
betörések a rákóczi úton
Nem is tudtam, hogy ennyire hatékony a rendőrség, nekem eddig 1 ügyemet sem oldották meg, de pár hónap múlva jöttek, hogy ebből már úgy sem lesz semmi írjam alá, hogy téves bejelentés volt, hogy ők megkaphassák a prémiumot. Kb ez áll a ragyogó statisztikák hátterében.

Csak ezen a hétvégén több betöréses rablás volt a Rákóczi úton... Jelentettük, várjuk a fejleményeket.
avatar
Ház eladó
2011-08-02 21:46:07
Lopások
Rákóczi úti garázsunkból ellopták RAPID 380 típusú, piros-fekete színű akkumulátortöltőnket. Kérjük a becsületes polgárokat, hogy ne vegyék meg! Ha valaki látja, kérjük hívja a 0745512910-es telefonszámot. A nyomra vezetőt megjutalmazzuk! A Rákóczi úton több betöréses rablás is volt a hétvégén. Legyen mindenki elővigyázatos. A hatóságok, mint legtöbbször, most is tehetetlenek sőt tanácstalanok...

Üdvözlettel:
1 károsult

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."