Itthon » Közélet

Állásfoglalás a Gordon-tetőre tervezett Krisztus-kilátóval kapcsolatban

A Hargita megyei Főépítészi Hivatal mellett konzultatív testületként tevékenykedő Terület és Városrendészeti Bizottság szakemberekből álló tagjai állásfoglalásban adnak hangot megdöbbenésüknek a Gordon-tetőn felállítandó Krisztus-szobor felépítése kapcsán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

KrisztusKilato
KrisztusKilato
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. augusztus 05., 14:36
3 hozzászólás. 

A kezdeményezőkhöz intézett és szerkesztőségünkbe eljuttatott állásfoglalást módosítások nélkül közöljük.

Tisztelt kezdeményezők!

Hargita Megye Tanácsa Főépítészi Hivatala mellett, a főépítész láttamozásának szakmai megalapozását biztosító, elemző, tanácsadó és szakértő hatáskörben tevékenykedő konzultatív testületként működő Terület- és Városrendezési Bizottság tagjaiként megdöbbenéssel értesültünk a sajtóból, hogy Önök egy 22 méter magas Krisztus-szobor és -kilátó építésébe kezdtek a Farkaslaka község Székelyszentlélek falu külterületén. Ezúton értesítjük önöket és a közvéleményt a tanács tagjainak álláspontjáról.

1. Urbanisztikai, tájhasználati és építészeti szempontok

Ilyen jellegű és méretű beruházás feltételezi az adott környezetbe való elhelyezés alapos vizsgálatát. A természeti környezet, az építendő létesítmény, az azt megalapozó gondolati háttér, jelen esetben vallásos indíték és a funkcionális követelmények összhangban kell legyenek. A rendelkezésünkre álló információk alapján ez a vizsgálat nem történt meg.

Alapvető követelmény, hogy építészeti szempontból egy koherens alkotás jöjjön létre. A médiában közölt vázlatterv és a kivitelezést dokumentáló fotók alapján egy Krisztus-szobornak és -kilátónak a giccs fogalmát kimerítő ötvözését látjuk.

2. Engedélyek, szakmai kompetenciák

A Krisztus-szobor és -kilátó egyetlen eddig ismert engedélyezési dokumentuma a területrendezési bizonylat (certificat de urbanism). Ez előírja, hogy az építészeti tervezést övezeti rendezési terv (PUZ) elkészítése kell megelőzze. Ennek értelemszerűen tartalmaznia kell az elérhetőségre, esetleg parkolásra vonatkozó javaslatokat is.

Továbbá szükségesek a környezetvédelmi, a Románia Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumának, a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek és más intézményeknek a jóváhagyásai.

Önök egyértelműen elutasító választ kaptak a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekségnek egyházművészeti bizottságától.

Más engedélyeknek a beszerzését még nem is kezdték el. Az övezeti rendezési tervet még egy hatóság felé sem nyújtották be.

A sajtóhírek alapján a beruházás kapcsán nyilatkozik a projektet készítő szobrász, emlegetnek statikus mérnököt is. Ki az építész és ki az urbanista, akik vezető tervezőkként a projektet irányítják, és ily módon felelősséget vállaltak a beruházás műszaki megalapozottságáért és társadalmi, gazdasági, környezeti minőségéért? Jelen pillanatban törvényt sértve jóváhagyott övezeti rendezési terv és építési engedély nélkül folyik a kivitelezés.

3. A tanács véleménye

KrisztusKilato

A konzultatív testület tagjai, a médiában megjelent információk, tervvázlat és fotók alapján, miszerint a Gordon-tetőn 22 méter magas Krisztus-szobrot és -kilátót építenek, jelezzük, hogy ebben a méretben és formában a javasolt szobrot elfogadhatatlannak tartjuk.

Kiemelten fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy jelenleg a tervek semmilyen formában sem kerültek bemutatásra, így hivatalos álláspont nem alakítható ki annak minőségével és tartalmával kapcsolatban – ugyanakkor az engedélyezés teljes hiánya megállapítható és elutasítandó gyakorlat.

A bizottság nyitott a javaslat megvitatására, de elveti az utólagos beleegyezés lehetőségét.

4. A tanács javaslata

Kérjük az előírt engedélyezési eljárás betartását.

A műszaki tanács az urbanisztikai vonatkozású projekteknél minden esetben készséggel áll a beruházást kezdeményezők rendelkezésére, hogy még a tervek kezdeti fázisában az engedélyezhetőség útjára tereljük azokat, illetve igény esetén javító szándékú észrevételekkel, javaslatokkal járuljunk hozzá a tervek tartalmi, minőségi és műszaki színvonalához.

Székelyföld vonzerejét, beleértve a turisztikait is, javarészt az érintetlen táj, az abba simuló épített környezet, az emberléptékűség, a hagyományos tájhasználat jellemzi. Ennek védelme és szerves alakítása alapját képezi a bizottság munkájának.

Hargita Megye Tanácsa Főépítészi Hivatala mellett a főépítész láttamozásának szakmai megalapozását biztosító, elemző, tanácsadó és szakértő hatáskörben tevékenykedő konzultatív testületként működő Terület- és Városrendezési Bizottság

Albert Márton építész
Berszán Ruxandra építész
Bogos Ernő építész
Csák László közgazdász
Demeter László biológus
Korodi Szabolcs építész
Köllő Miklós építész
Lukács Péter út-híd mérnök
Márton Ildikó építész
Máthé Zoltán építész Szép Róbert geológus-mérnök Csiszer Botond gépészmérnök


3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2011-08-06 07:28:23
Ami sz.r az sz.r. De nem üzengetni kell a médián keresztül, hanem konkrét lépéseket tenni. :woohoo:
avatar
pek
2011-08-09 10:09:08
Krisztusban szeretett testvéreim, Krisztusban kell fölmászni a székelyföldi turizmus föllendítése érdekében? Láttátok, feleim, hogy mit rendeztek az arabok egy Mohamed-karikatúra miatt (dániai eset). Nem akarom profanizálni az igazi vallást, de bele sem merek gondolni, ha a szobor Szűz Máriát ábrázolná! Ne hasonlítsátok az Eiffel-toronyhoz ezt a székely förmedvényt, mert ez nem újítás a térszobrászatban...
avatar
Ház eladó
2011-08-09 12:10:58
Azért, ha ezt az ortodoxok próbálták volna felállítani pl a Cserehátra már régen mindenki a székely kultúra és ízlésvilág meggyalázásáról beszélne, zászlót lobogtatna és bicskát nyitogatna és könnyes szemmel mondaná, hogy Nagymagyarország. Lassan eltűnik a különbség székelység és környező népek között. Most még tájidegen, de hamarosan
jól fog passzolni a környéken megépülő csicsás cigánypalotákkal és hagymakupolás katedrálisokkal.
A projekt pártolóinak csak annyit, hogy ebből a költségvetésből Csaba testvér otthonaiban 100 gyerek kapna ételt, szeretetet és tudást 66,5 éven keresztül. Sanálom, hogy sokaknak a bádog többet ér, mint az emberélet.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."