Itthon » Közélet

Udvarhelyt sem kímélik a zsarolók

A társadalom élősködői köztünk lapulnak és csak arra várnak, mikor tudnak egy figyelmetlen áldozatot megkopasztani.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

2011_Egyeb
2011_Egyeb
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. augusztus 17., 19:24
4 hozzászólás. 

Gyakran hallhatunk sztorikkal arról, hogy miként fürösztenek be egyeseket a másképp csalók. Akik úgy gondolják, munka helyett egyszerűbb elvenni azt, amiért más dolgozott meg.

Hogy miről beszélek? Még egy pár sor és rájössz, sőt, talán neked is eszedbe jut egy átélt vagy a környezetedben hallott történet. Néhány olyan típusú csalást említenék meg, amik akár veled is megtörténhetnek.

 

Ki ad elsőbbséget?

Az egyik trükköt útkereszteződésekben vetik be: nem árt odafigyelnünk, hogy olyan helyen, ahol nincs elsőbbségünk, ki enged el illedelmesen. Bár nincs a kocsijukra írva, hogy vigyázat csaló vagyok, azért mégis kiszúrhatjuk egy kis figyelmességgel. A helyzet a következő: adott egy útkereszteződés, ahol éppen nincs elsőbbséged. Érkezik egy „figyelmes" és „előzékeny" autós, aki fényjelzéssel, esetleg intéssel jelzi, hogy mehetsz. Egyes, kuplung fel, elindulsz és csatt. Aztán nézel bambán hogy mi történt. Mire feleszmélsz már körülötted állnak. Többen.

Hamar rájössz, nincs azaz Isten, hogy bebizonyítsd: nem te vagy a hibás. Elsőbbség meg nem adásáról van szó. Ekkor tudatosul benned a tény, hogy ezért a könyved úszik. Nagyot dob a helyzet súlyán, ha mondjuk a kenyérkeresésben alapeszközöd az autó. Ott állsz megszeppenve, törött lámpával, körülötted idegenek magyaráznak, amikor jön az ajánlat. Fizess 500 lejt (vagy többet) és nincs feljelentés.

Stresszhelyzetben a józan ítélőképesség elmarad, így hajlamos vagy beleszökni az ilyesmibe. Így maradsz 500 lej mínusszal és a saját autód javítási költségeivel. Az élősködő pedig adózatlan bevétellel tér rá napja második programjára: a biztosítási csalásra. De ez már egy másik történet.

2011_Egyeb/0817_Zsarolok_ill

 

Más módszer, még nagyobb káosz. A társadalom perifériáján létező élősködő családi vállalkozása. Harminccal zötyögsz a csúcsforgalomban, az út szélén parkoló kocsik sora. Egyszer csak az autók közül kilép egy gyerek és puff. Már kenődik is a motorháztetőn. Hoppá, mi lett? Alig szállsz ki, a 120 kilós, csupa izom apuka, nagybácsi, sikítozó nagynéni, szomszéd, mindenki ott van. A gyerek a földön, téged már akasztanának is. Nagy a hangzavar, nem tudsz gondolkozni, kialakult a káosz. A környezeted nem akar beavatkozni, csak messziről néznek, vagy csak egyszerűen továbbmennek.

Már remeg a hangod, eszedbe jut az RTL híradója, ahol az elütött roma kisfiú szülei a helyszínen verték agyon a sofőrt, a kocsiban ülő gyerekei szeme láttára. Patakokban folyik a víz rólad, amikor jön az ajánlat. Belemész és perkálsz, vagy garanciát hagysz. Aztán hirtelen kiszínesedik a világ, a haldokló gyerek felpattan és megy vissza játszani. Rajtad kívül mindenki elégedetten megy a dolgára.

 

Mennyit ér a ragaszkodás?

Reggel megsimogatjuk, este ölbe vesszük, és amikor tehetjük, kényeztetjük. Igen, ő a kis házikedvenc. Furfangos ellenségeink ebben is hamar meglátják a könnyű hasznot. Kivárják a pillanatot, amikor kicsit messzebb kóborol. Befogják és várnak. Miután könnyesre sírtuk a kispárnát és jutalmat ajánlottunk fel, hirtelen jelentkezik valaki.

Ha nem elég a kiírt jutalom vagy csak kell a fedő sztori, már meséli is: a legjobb kaján etette, rendezte, ami nem kevés pénzébe került. Mi már túl lennénk az egészen, a családtagunkká avanzsált kedvencüket újból otthon akarjuk látni, így belemegyünk a játékba. És fizetünk. Legtöbbször rá sem jövünk, hogy az egész megtervezett volt.

Hasonló esetről számolt be Réka is. Neki a macskája tűnt el. A kiscica nyakában ott volt Réka telefonszáma, így másnap már szolt is a telefonja. Egy női hang kérte számon, hogy miként vigyáz a macskájára, mert Boldogfalvánál átszaladt az úton és majdnem elütötte.

A történet szerint a kisállatról lehullt macskaszőr bemocskolta autója kárpitját – ezt tisztítani kell, így a váltságdíj 200 lej. Különben megtartja a macskát. Réka nem fizetett, így a telefonbeszélgetés véget ért és mivel rejtett számról tárcsázott a jótevő, többé már nem tudta felvenni vele a kapcsolatot. Öt héttel később újabb megtaláló jelentkezett, a macskát pedig minden ellenérték nélkül szolgáltatta vissza.

2011_Egyeb/0817_Zsarolok_ill

 

Szerencsére még mindig több a valódi jó indulattal kiengedő sofőr és nem minden héten ütünk el valakit, de ezek a módszerek valósak. Jobb, ha megjegyezzük őket, így felismerve kerüljük el az oktalan fizetést.

Ha jártál már pórul vagy környezetedben történt hasonló eset, oszd meg kommentben.

Mert az okos ember más kárán is tanul(hat).



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Palkoka
2011-08-18 06:29:33
Nagyon helyesen cselekedett Reka,barcsak egyre tobben lennenk akik nem dolunk be az ilyen "cseleknek", hatha ritkulnanak ezek a felhaborito esetek
avatar
bazeee
2011-08-18 14:04:16
hmm
na jó, ha koccansz ilyen "elsőbbség meg nem adáskor", és nem fizetsz, mert nincs igaza a másiknak, akkor mi a szitu... :)
avatar
stanca40
2011-08-18 14:49:50
akkor uszott a konyved mivel nem tudod bebizonyitani a rendornek hogy o jelzett hogy elenged
avatar
trabant
2011-08-18 23:04:20
Szuper tanulságos cikk-már akinek ezeket a trükköket még kel tanulni-
Van még 1000 trükk ,majd írok párt ide csak most sem időm sem türelem nincs!Lehetne egy ilyen blogot csinálni nem?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."