Itthon » Közélet

Vámiroda: nem szűnt meg, csak átalakult

Sikerült megmenteni a felszámolástól az udvarhelyi vámirodát - az egység szeptember elsejétől hivatalosan és törvényesen, immár vámpontként folytathatja tevékenységét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Vam
Vam
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. szeptember 01., 17:27
0 hozzászólás. 

 

 

A vám felszámolásának részleteit ismertette és a vámpont jelenlegi helyzetéről Bíró Barna Botond, dr. Verestóy Attila szenátor udvarhelyi irodavezetője és Ambrus István, a Megyei Vámőrség igazgatója tájékoztatott.

VamAugusztus elején az országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) összevonási intézkedései nyomán a felszámolandó intézmények (kincstárak és a megyeszékhelyen kívül működő vámpontok) listájára került a 90-es évek elején létrehozott székelyudvarhelyi vámpont is. A gyergyószentmiklósi egységgel együtt csíkszeredai székhelyű Megyei Vámőrséghez tartozó udvarhelyi munkapont bezárása ellen tiltakoztak a helyi nagy cégek (Melinda Impex, Coats, Norada, Ikos Conf. RT. stb.), amelyek számára nagy érvágást jelentett volna, ha a vámolással kapcsolatos procedúrákat nem tudták volna helyben lebonyolítani. Az ügyben sikeres tárgyalásokat folytatott az illetékes hatóságokkal és sikerült eredményesen közbenjárnia dr. Verestóy Attila szenátornak. Ennek köszönhetően az iroda vámpontként folytatja korábbi tevékenységét.

„A Székelyudvarhelyi Vámpont igen fontos számunkra, hiszen segítséget jelentett azoknak a nagy gazdasági termelőegységeknek, akik ezen kötelezettségüket helyben leróhatták" - fogalmazott Bíró Barna Botond szenátori irodavezető. Hozzátette, a felszámolás megakadályozásában kulcsszerepe volt az RMDSZ kormányzati szerepének.

„Ha azt tekintjük, hogy egy országos, általános intézkedésben sikerült egy olyan kivételt tenni, ami helyi szinten óriási előnyökkel jár, akkor máris kézzel foghatóvá válik a kormányzati szerep előnye. Mert ezeket az eredményeket nem nyílt levelekkel és aláírásgyűjtéssel, hanem kemény politikai csatározások során lehet elérni." Bíró hangsúlyozta, hogy a vám-ügyben nyomós érvnek számított, hogy az elmúlt időszakban az udvarhelyi vám gyűjtötte be a megye vámbevételének 90 százalékát.

- Augusztus 8-ig vámirodaként működött Udvarhelyen a vámhatóság. Ezt felszámolták, de Verestóy szenátor és az RMDSZ közbenjárásával sikerült elérni, hogy szeptember 1-től egy vámpont működjön itt. Tulajdonképpen semmi változás nem történik a gazdasági tevékenységben, a cégek továbbra is itt fogják letenni a vámnyilatkozataikat, nem kell beutazzanak Csíkszerdába és ide érkeznek a kamionok, az áru és innen indulnak tovább az unión kívülre - közölte a szakmai részleteket Ambrus István, a Megyei Vámőrség igazgatója. Mint mondta, a Székelyudvarhelyi Vámpont tevékenysége összefügg a gyergyószentmiklósi és a csíkszeredai egységekével. Ambrus elmondta, a Hargita Megyei Vámőrségnek összesen 21 alkalmazottja van, ebből hat dolgozik az udvarhelyi pontnál és látja el a korábbival megegyező feladatát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."