Itthon » Közélet

Jól tartja a hűvöst s a meleget is - megifjodott öreg tömbházak

Nem csak szép, de a hőenergiával takarékoskodó lakásban köszönthetik a telet a Mihail Kogălniceanu utca 6-os és 8-as, valamint a Függetlenség sugárút 49-es számú tömbházak lakói.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

HoszigeteltTombhaz
HoszigeteltTombhaz
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. szeptember 01., 18:00
0 hozzászólás. 

 

 

A fenti három tömbház teljes körű hőszigetelésével folytatódott és zárult erre az esztendőre városunkban a 2008-ban elkezdett tömbház-hőszigetelési program. A szemnek kellemes látványt, az elvégzett munkával teljes mértékben elégedett lakóknak pedig 50 százalékos fűtésköltség-megtakarítást jelentő munkálat eredményét, a Kogălniceanu utca 6-os számú tömbházban lakóközösségével közösen ünnepelte meg Bunta Levente polgármester. Az elöljáró az 1960-ban épült négyemeletes, hőszigetelt tömbházon elvégzett munkát a tervező cég, a munkálatot kivitelező Viaduct Kft., a polgármesteri hivatal illetékes osztályának és a sajtó képviselőinek jelenlétében vette át.

HoszigeteltTombhazAz elöljáró fontosnak és a 8000 udvarhelyi tömbházban lakó számára is követendő példaként értékelte a beruházást, amely nem csak esztétikai szempontokból értékes, de azért is, mert jelentősen lefarag a téli fűtésköltségből is.

„A hűvöst azt egyszer jól tartja, s reméljük, hogy a meleget is így fogja" - értékelték a munkát a lakók.

„Büszkék vagyunk rá, nagyon szép lett és nagyon jól sikerült, meg vagyunk elégedve" - fogalmazott a tömbház egyik legrégibb lakója, Demeter Ida néni, aki még azt is hozzátette, hogy 1960. május 13-án aludt először a harmadik emeleten levő lakásában.

A három tömbház hőszigetelése (nyílászárók cseréje, külső, 5-8 centiméter vastagságú szigetelés) összesen 456 207 lejbe került, az összeg 50 százalékát kormánypénzből, 30 százalékát pedig a helyi költségvetésből finanszírozták. A 6-os számú tömbház esetében ez 67 317 és 40 390 lejt jelentett. A lakók a beruházás összértékének 20 százalékát, azaz összesen 26927 lejt kellett kifizessenek.

Kérdésünkre elmondták, hogy ez családonként, függően attól, hogy a lakásban már voltak-e az előírásoknak megfelelő, termopan, 5 kamrás, PVC -keretes nyílászárók 1640 illetve 2700 lejbe került. Egybehangzó vélemény volt, hogy a kifizetést megkönnyítette, hogy a pénzt a munka ideje alatt (májusban kezdődött a felújítás) három részletben tudták törleszteni.

Székelyudvarhely 2008-ban csatlakozott az országos hőszigetelési programhoz. Eddig összesen hat tömbház hőszigetelése készült el. Az első periódusban a Berek sétányon kettő, a Hársfa sétányon pedig egy tömbházat újított fel a Macops Kft. A most elkészült három tömbházat a Viaduct Kft. modernizálta.

Városunkban további 500 tömbház vár hasonló felújításra, 15-nek a felújítási tervét benyújtották már jóváhagyásra az illetékes hivatalhoz. Ezekből jövőre várhatóan újabb három készül el, hiszen - mint a polgármester elmondta - hiába nagy az érdeklődés, a felújítás finanszírozásához szegény az eklézsia.0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."