Itthon » Közélet

Változott a csíkszeredai főkonzulátus ügyfélfogadása

Szeptember 5-től új helyszínen lehet leadni az állampolgársági kérelmeket, a magyar útlevelek igényelése nem változott.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: BARABÁS HAJNAL
2011. szeptember 06., 15:31
0 hozzászólás. 


Az állampolgársági kérelmeket a csíkszeredai Lazarus Házban lehet benyújtani, a magyar útleveleket pedig szintén a megyeszékhelyen, a Petőfi Sándor utcai főkonzulátus épületében lehet igényelni.

„A főkonzulátus életében történtek változások, összefoglalva röviden, hogy ezentúl az állampolgársági kérelmeket a Gál Sándor utcai Lazarus Házban lehet leadni és az állampolgársági eskütételekre is csak ott kerül sor" - közölte Zsigmond Barna Pál főkonzul.

Továbbra is sokan igénylik a magyar állampolgárságot a kérelmek leadásához időpontot jövő év márciusra, áprilisra lehet csak kérni, viszont azok, akik telefonon jelzik, hogy összeállították a kérelemhez szükséges iratcsomót pótlistára kerülnek, és időpont visszamondás esetén korábban adhatják le igényléseiket.

Időpontot új telefonszámon, azaz a 0366-087-000-ás lehet foglalni, további információkat pedig az intézmény honlapján a http://www.allampolgarsag.gov.hu címen találhatnak.

Az anyakönyvi kivonatot és a lakcímkártyát házastárs, kiskorú esetében pedig a szülő külön meghatalmazás nélkül átveheti, más közeli hozzátartozók (testvér, szülő) vagy megbízottak esetén kizárólag két tanúval aláírt meghatalmazás alapján járhatnak el.


A magyar útlevél igénylése

A magyar útlevelet továbbra is a csíkszeredai főkonzulátus Petőfi Sándor utcai épületében lehet igényelni, előzetes időpont egyeztetés alapján, melyet a 0366-087-001-es telefonszámon lehet megtenni. Ugyanitt adják ki az anyakönyvi kivonatokat, lakcímkártyákat valamint az elkészült útleveleket is, az okiratok megérkezéséről a pedig konzulátus munkatársai tájékoztatják az ügyfeleket.

„A magyar útlevél igényléséhez szükséges, hogy valaki megkapja a magyar állampolgárságot, az eskütétel után kézhez kell kapja a honosítási okiratot, a lakcímkártyát, amennyiben az anyakönyvi kivonata is megérkezik, ez jellemzően egy két hónap a honosítási okirattól számítva, akkor jelentkezhet nálunk, ezen felül szükséges hozza magával személyi igazolványát, illetve be kell fizetnie a díjat, ezekre vonatkozóan is részletes tájékoztatás olvasható a főkonzulátus honlapján" - nyilatkozta Zsigmond Barna.


Útlevélkérelem benyújtásakor tehát be kell mutatni:

 I. A magyar állampolgárság igazolásához:
- érvényes magyar útlevél, vagy érvényes magyar személyigazolvány, vagy
- záradékolt magyar honosítási okirat
II. Személyazonosság igazolásához:
- érvényes személyigazolvány (magyar vagy külföldi), vagy
- érvényes útlevél (magyar vagy külföldi)
III. További okiratok bemutatása szükséges újonnan honosított személyek esetén:
- lakcímkártya, magyar anyakönyvi kivonat (születési és házassági)
IV. Fizetendő díjak:
A 18-70 évesek részére a 10 éves útlevél 71 euróba, míg az 5 éves útlevél 47 euróba kerül. A 18 év alattiak és 70 év felettiek részére 29 euró az útlevél díja.

Fizetés: a csíkszeredai OTP-ben Magyar Köztársaság Főkonzulátusa eurós bankszámlájára 9.00-16.00 óráig, lehetőség szerint a kérelem beadásának napján.

V. Kiskorú személyek útlevélkérelmének beadásakor:
- mindkét szülő jelenléte szükséges,
- vagy csatolni kell a személyesen megjelenni nem tudó szülőnek a közjegyző, a gyámhatóság, a konzuli tisztviselő, az útlevélhatóság vagy a körzetközponti jegyző előtt tett, az úti okmány kiadásához hozzájáruló nyilatkozatát vagy a szülői felügyelet megszűnését, illetőleg szünetelését igazoló okiratot – ha ezek idegen nyelven készültek, akkor magyar fordítással együtt.
- 10 év alatti személy esetén 1 db fénykép szükséges

További információkat pedig az intézmény honlapján  http://www.allampolgarsag.gov.hu címen találhatnak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."