Itthon » Közélet

A romló város: amikor harap a kutya

Udvarhelyen minden két-három napra jut egy kutyaharapás. Miért? Hogyan viselkedjünk, ha ránk támad egy kutya? Mitől lesz agresszív? Kérdezősködtünk, tapasztaltunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

kobor_kutyak
kobor_kutyak
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. szeptember 20., 14:38
3 hozzászólás. 

Idén, szeptember 19-ig 107 állatharapásos esetet jegyeztek a városi kórház fertőző osztályán, ennek 95 %-a kutyaharapás volt – tudtuk meg dr. Bíró Judittól, az osztály szakorvosától, aki hozzátette, hogy macska-, ló- és szarvasmarha-harapás is előfordult. Fél év alatt 67 harapás volt, ebből 38 esetben prevenciós kezelést kellett végezni – ezekben az esetekben nem sikerült az állatot azonosítani.

Az azonosított állatot (pl. amikor egy házőrző harap meg egy belépő embert) két hétig állatorvosi megfigyelés alatt kell tartani, ennyi idő alatt lehet megállapítani, hogy veszett-e. Első lépésben az ember sérülését látják el, utána jön a kezelés, ami nem jár kórházi befektetéssel, csak öt oltással. Az orvosnő elmondta, hogy mélyebb, súlyosabb sérülés, izomroncsolódás nem volt idén.

 

Harc a dominanciáért

A város területén – főleg tüzelési periódusban – több helyen is lehet látni falkába verődött ebeket, amelyek veszélyesek is lehetnek. Az elmúlt napokban például a Berek sétány környékén éjszakánként gyűlt össze egy csapat kutya. Emberre is támadtak már, egymással is harcolnak a dominanciáért, hangosak. Felhívtuk a polgármesteri hivatal városgazdálkodási osztályát, jeleztük a problémát, ígéretet kaptunk arra, hogy megoldják. A bevett módszer szerint a városi menhelyre gyűjtik az ebeket.

Az ilyen állat támadhat hirtelen, falkában bátrabb, de alapvetően nem az ilyenekkel vannak a nagy bajok. Sokkal inkább a kutyatartók, a gazdák a problémásak. Azok tájékozatlansága, illetve a „leszarom-más-mit-mond-és-mit-csinál" hozzáállás okozza a gondokat, ami ennek a városnak a közlekedési kultúrájában és más „dolgaiban" is észrevehető.

kobor_kutyak

 

Székelyudvarhelyen – akárcsak másutt – a kutyatartók egy része státusszimbólumnak tartja a házi kedvencet.

Táblával kell jelölni a "vadat"

A kutyatartást szabályozó 2001/30-as számú önkormányzati határozat szerint kutyát sétáltatni kizárólag pórázon lehet, a veszélyesnek minősülő ebekre pedig szájkosarat is kell tenni. A veszélyes, harapós kutyák létét kis táblával kell jelölni a kapun vagy ajtón, a szabályok be nem tartása 75 és 100 lej közötti összeggel büntethető. Egy magyarországi szakember kapcsolódó véleménye ide kattintva olvasható.

Az nem baj, ha nagytestű, csak tudjunk bánni vele – elég nevetséges, amikor egy megtermett férfiembert vonszol maga után a kutya az utcán. Nagy ház, nagy kocsi, nagy kutya – csak éppen az a baj, hogy a neveletlen kutya kárt tehet a gazdában is, s másban is. Ilyenkor pedig a gazdi a hibás.

Egy kutyát ugyanis lehet agresszívnek, határozottan idiótának, bolondnak nevelni, s élvezni, hogy mindenki fél tőle – ha gazdája nem foglalkozik vele, vagy ha kimondottan agresszívvé neveli, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy az állat megtámad vagy megharap mást is rajta kívül. Megharapja a másik kutyát, az embert, megtámadja a gyereket. A kutya

voltaképp a gazda "képe",

s habár a közismerten agresszív fajták egyedei már nem annyira népszerűek a városban, mint mondjuk a kilencvenes évek végén, azért még mindig akad néhány.


Sándor Zsolt állatorvos szerint az ilyen állatok gazdáinak nagyon kevés hányada igényel orvosi ellátást, rendszeres kezelést az állat részére. A szakember hetente (a kutyák tüzelési periódusában) két-három sérült kutyát lát el. Ha két kutya összeverekszik, általában a fejen okoznak sérülést, a nyaktájék és a fülek is "célpont", illetve meneküléskor a hátsó lábak. Amelyik tanítva van a verekedésre, az nyakra megy, harap, fojt.

Szasza

 

Ha két sétáltatott kutya kap össze, a legfontosabb, hogy kézzel ne nyúljunk közéjük, mert a saját kutyánk is megharaphat – a legjobb módszer, ha vizet öntünk rájuk, mert attól megriadnak. Ha pórázon sétáltatjuk az állatokat és agresszívnek, neveletlennek tűnik a közeledő kutya, kerüljük el.

Amikor emberre támad egy kutya, a legfontosabb alapszabály a nyugalom megőrzése. Ne nézzünk az állat szemébe, ne hadonásszunk, ne fordítsunk hátat neki, ne meneküljünk, mert a vadászösztön felébred benne és bátrabb lesz. Ha mégsem sikerül elkerülni a támadást, akkor kézzel, ököllel védjük a fejünket, nyakunkat, férfiak egyik kezükkel az ágyékukat, hogy lehetőleg végtagba harapjon az állat. Utóbbi tényleg nem vicc, aki olvasta Mario Vargas Llosa Kölykök című kisregényét, az valószínűleg nem neveti el magát ezen.

Utcai kutyatámadásnál mindig az oldalunkat fordítsuk a támadó kutya felé – lassan sétálva kell távolodni, a gyereket (ha van velünk) a hátunk mögé küldeni. A gyerekre többször támad a kutya, s az is alapszabály, hogy kisgyereket nem hagyunk magára még otthon sem a kutyával.

 

Pásztorkutyák – te kinek drukkolsz?

A pásztorkutyák sajnos vidékünkön is külön alosztálynak számítanak – a megszokott kép az, hogy a pásztor áll és bámul, mint a borjú az új kapura, rosszabb esetben még szórakozik is (tisztelet a kivételnek), a bepánikolt kiránduló pedig azt sem tudja, hogy hova meneküljön félelmében. Pedig egyetlen füttyébe kerülne a visszahívás. Ilyenkor azt kívánja az ember, hogy bárcsak felfalnák a medvék az egész nyájat, a pásztorral, a botjával és a kutyáival együtt.

Volt olyan eset a kilencvenes években, amikor a vadászokra rátámadó juhászkutyákat egyszerűen lepuffantották, s utána a pásztorokat is majdnem. Amikor a kutyák támadtak, egy nagyképű mosoly és gúnyolódás ("Fel a fára!") volt a "nemes", pásztori reakció, de a vérben forgó szemű, felemelt bottal hadonászva közeledő juhpásztor is úgy meghátrált a félelem szülte határozottságtól és a ráfogott csőtől, mint Napóleon Waterloo-nál.

Szasza

 

A fát nem véletlenül mondta a pásztor, mert ha olyan terepen támadnak meg a juhászkutyák, ahol van fa, akkor vessük neki a hátunkat, hogy hátulról ne tudjanak megmarni – ezek ugyanis általában többen támadnak, megkerülnek. Ha ledöntenek, kuporodjunk össze, az arcunkat, lágyékunkat védjük karunkkal, öklünkkel. Nagyon hasznos lehet, ha van nálunk gázspray, s ha a kutyákat "megoldottuk", ne felejtsük el a pásztort feljelenteni gondatlanságból elkövetett testi sértésért a legközelebbi rendőrőrsön.

Ha van nálunk bicikli, akkor ne meneküljünk vele, hanem álljunk meg és a kerékpárt tegyük magunk elé, ezzel már lehet védekezni. Székelyudvarhelyen a város peremvidékére jellemző, hogy házaktól eljött kutyák azt a területet is a magukénak érzik, s ezért lesznek agresszívek. Illetve azért, mert gazdáik nem foglalkoztak velük, s mert egy olyan városban élnek, ahol senki és semmi nem számít. Az sem, hogy mit mutat a kutyaharapási statisztika.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lofej
2011-09-20 17:45:03
Oh tudnék én erre példát mondani eleget, mivel elég gyakran járok a környező erdők, mezőkre gyakran találkozom juhászkutyákkal. nem egyszer álltak körbe és ugattak, ami még a jobbik eset, hisz nem bántanak(talán csak szerencsém volt ezidáig), de elég ha a szívbajt ránk hozzák mikor 4-5 kutya rohand feléd. A másik amit megemlítenék hogy a szarkakő aljába ott a két forrás között, levoltak/vannak telepedve, ami már nem azért de eléggé járt ösvény. Ami állatjuk meg volt az mind szabadon szaladgált amerre csak látott, tyúk macska, juh, disznó, ló..nem számított és a persze a kutyák. Nem tudom ez hogy működik itt nálunk de ha puska legyen nálam én bizony nem a kutyákat lőttem volna agyon hanem azokat akik meg se ba**ták..milyen menet van ott.
avatar
watson
2011-09-20 17:51:34
re:
Jelentetted valahol ezt? S ha igen akkor volt annak eredmenye?

avatar
lofej
Oh tudnék én erre példát mondani eleget, mivel elég gyakran járok a környező erdők, mezőkre gyakran találkozom juhászkutyákkal. nem egyszer álltak körbe és ugattak, ami még a jobbik eset, hisz nem bántanak(talán csak szerencsém volt ezidáig), de elég ha a szívbajt ránk hozzák mikor 4-5 kutya rohand feléd. A másik amit megemlítenék hogy a szarkakő aljába ott a két forrás között, levoltak/vannak telepedve, ami már nem azért de eléggé járt ösvény. Ami állatjuk meg volt az mind szabadon szaladgált amerre csak látott, tyúk macska, juh, disznó, ló..nem számított és a persze a kutyák. Nem tudom ez hogy működik itt nálunk de ha puska legyen nálam én bizony nem a kutyákat lőttem volna agyon hanem azokat akik meg se ba**ták..milyen menet van ott.
avatar
Milan Yorgi
2011-09-20 22:45:26
En egyet tudok mondani! En tovabb nem fogok felve kozlekedni - hazafele! Nagyon sok falka van osszeverodve, foleg estefele!Kozlekedni a tombhaznegyedben erossen veszelyes.A Szabok utcai reszrol beszelek.
Ha nem szedik ossze , meg lehet oldani maskepp is! Osszeszedik a dogoket! Asszem ertheto minden..s ha nem elmondom /leirom tisztabban!
Tavaly is problema volt! Ez a masik! Volt-e jelentve a hivatalnak? VOLT! Mit tettek? Semmit. Tulzason es itelkezesen ,felhaborodason kivul! De mostmar tenyleg..ekora nagy dolog osszeszedni a kutyakat, vagy mi?21 ik szazadban ekkora nagy gond? Most is hallom, oket..mikozben irok!Szerintem ha levinnem a szemetet (pld ul) meg lenne a bajom! Hajnalig ugatnak..ki itt lakik tudja/hallja!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."