Itthon » Közélet

Mi van a halálos balesetek mögött?

Eljátszottuk, hogy nem adunk elsőbbséget. Sőt, le is filmeztük. Keressük a balesetek okát és a megoldást, hogy miként kerüljük el őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_kozlekedj_okosan/01_ady
Egyeb_kozlekedj_okosan/01_ady
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. szeptember 27., 13:04
4 hozzászólás. 

Új sorozatot indítunk. Megnézzük, kipróbáljuk, megkérdezzük vagy kiokoskodjuk, hogy miért is nem működnek megfelelően a legtöbb baleset vagy forgalmi dugó helyszínei Udvarhelyen.

Egyeb_kozlekedj_okosan/01_ady

Fotók: Kakasy Botond

 

Baleset, halálos baleset, újabb baleset és ehhez hasonló címek tömkelegével találkozik, szinte napi rendszerességgel az uh.ro olvasója is. És ez még mindig nem az országos statisztika, hanem Udvarhely és környékén történő balesetek egy része.

A hozzászólók véleménye is megoszlik, hogy ki mit érdemel a baleset okozása vagy éppen elszenvedése miatt, de abban talán mind egyetértenek, hogy a helyzet egyre elviselhetetlenebb.

Hogy megtaláljuk a választ kérdésünkre, elkezdtük feltérképezni és kivesézni Udvarhely közlekedési gócpontjait. Megnézzük milyen hibákat követnek el a sofőrök és mindazok, akik részt vesznek a forgalomban.

 

Első helyszínünk jellegzetes koccanó helye

az udvarhelyieknek. Ez az Ady Endre és a Tábor utca találkozásánál levő útkereszteződés. Hogy ne kelljen a térképhez kapni és a régebbi sofőrök is beazonosítsák, a régi fertőző mögötti járunk.

Egyeb_kozlekedj_okosan/01_ady

 

Tegye a kezét a szívére minden sofőr, aki közlekedett már erre és mondja azt, hogy a Tábor negyedből a központ fele haladva nem szokta csapni a kanyart, a kopott felező vonalon nem megy át. Vagy a Tábor utcából szintén a központ fele haladva a stoptáblánál inkább csak lassít és egy gyenge kettőssel becsorog a kereszteződésbe.

Ha nem jön semmi, akkor gáz, viszont ha az Adyból érkezik valaki, na akkor is gáz van. Ha a kezünk még mindig a szívünkön van, biza-biza nem is olyan könnyű megcáfolni a fentieket.

 

A legyakrabban elkövetett hibákat

a helyszínen Szilágyi Ferenc törvényszéki közlekedési szakértővel elemezgettük és kerestük a megoldást az útkereszteződés helyes vagy legalábbis biztonságos használatára.

A helyszínre kamerával mentünk, hogy eljátsszuk a leggyakoribb vétségeket. Mindegyikre nem volt szükség, ugyanis az arra közlekedők egy része, akaratlanul is felcsapott főszereplőnek és megmutatta, hogyan ne csináljuk!

 

Nem volt oktalan, hogy itt kezdtük sorozatunk első részét - ezt maga a helyszín igazolta. Amíg a kereszteződésben filmeztünk, két olyan jelenetnek voltunk tanúi, amikor a szerencse mentette meg az autósokat a koccanástól. És legalább hat jogosítványt vonhattunk volna be.

Egyeb_kozlekedj_okosan/01_ady

 

Megúsztuk ugyan a balesetet, de ezt nem mondhatta el magáról az a személy, aki tavaly ebben a kanyarban közlekedett ATV-vel, amikor a központ felől érkező, a Tábor utcán haladó kisbusz nem adott elsőbbséget. Az anyagi kár jelentős volt, az ATV sofőrjét mentő kellett elvigye.

 

Miért is ilyen cifra ez az útkereszteződés?

Talán egyik legmegtévesztőbb vonása, hogy a főútvonal a megszokott egyenes futáshoz képest itt elkanyarodik. Ez a központ irányából érkezőket megtévesztheti. A kopott útburkolati festés sem tereli megfelelően a közlekedőket, ezért hajlamosak vagyunk levágni a kanyart.

Egyeb_kozlekedj_okosan/01_ady

 

Ha a Tábor utcán szeretnénk tovább haladni, jobb kezes szabály érvényes ránk az Adyból érkezőkkel szemben. Legtöbbször ezt is figyelmen kívül hagyjuk és átcsorgunk a kereszteződésen. A kihelyezett tükör, amelynek a jobb beláthatóságot kellene segítenie, rég elvesztette szerepét. Egész pontosan amióta elszíneződött, lehetetlenség meglátni benne az érkező autót.

Tehát a kereszteződésbe érve, szinte bármelyik irányból érkezve, nem árt, ha a szokottnál jobban lelassulunk. Még akkor is, ha a főúton maradva folytatjuk tovább utunkat, mert itt közvetlen a kanyar után gyalogos átkelővel találkozunk, ami a kanyartól rosszul látható.

 

Mit jelentene a rendőri jelenlét?

Ezt mi, udvarhelyiek nem nagyon tudjuk, mert a forgalmat irányító vagy felügyelő rendőrökkel nem igazán találkozunk. Néha megvillannak egy városszéli radarozásnál vagy egy nőnapi virágosztásnál. Pedig a közlekedés javulásában lenne foganatja.

Ezt mi sem bizonyította jobban annál, hogy amíg a helyszínen filmeztünk és időnként okoskodó tekintettel méregetve mutogattunk az utcaszélen, az áthaladó forgalom az első hökkenés után megfontoltabban haladt át.

Ha nem is tesznek minden utcasarokra forgalmistát, azért itt-ott összefuthatnánk eggyel.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2011-09-28 09:51:22
Nagyon jó ötlet egy ilyen sorozat.

Egy megjegyzés: a háttérzenét egy kicsit jó lenne halkítani, mert nehezen hallható a szakértő mondandója.
avatar
Gima
2011-09-28 20:47:57
gratula
avatar
boti
2011-09-28 21:26:58
Folyt. köv. :)
avatar
zoric
2011-09-28 21:50:25
Kitűnő ötlet!!!!!!!! :evil:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."