Itthon » Közélet

A romló város: szar szar hátán

Gané, trágya, ürülék. Mielőtt megbotránkoznak, egy kérdés: melyik szebb, amikor írva látjuk, vagy amikor úton-útfélen, és érezzük is a szagát?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/szar0410
Itthon_Kozelet/szar0410
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. október 04., 14:34
9 hozzászólás. 

 

„Falu vagyunk a városban"

– szoktam mondogatni ismerőseimnek, amikor ló- vagy tehénszart látok az úton. Sajnos egyesek ilyen téren is magasról tesznek az együttélés, valamint a jóérzés szabályaira. Vannak olyan házak Székelyudvarhely központjában (nem beszélve a Tábor- vagy a Bethlen lakótelep „peremvidékéről"), amik olyan képet és környezetet mutatnak, hogy egy szembekötősdinél egészen biztosan azt mondanám, hogy vidékre hoztatok, annak is egyik legcsúnyább zugába.

Lépten-nyomon elénk tűnnek a falusi életvitel olyan dolgai, amelyek vagy egyáltalán nem illenek a város képébe, vagy pedig egyenesen visszataszítóak – utóbbi csoportba tartoznak a nagytestű háziállatok által összepiszkolt útfelületek.

Itthon_Kozelet/szar0410

 

A városban egyre több lesz az aszfaltozott utca, illetve út, de sajnos az is egyre szembetűnőbb, hogy állati ürülék is egyre több lesz, dacára annak, hogy ezt országos törvény is szabályozza. Magyarán

büntetés járna érte,

de eddig még nem hallottunk olyanról, hogy valakit megbüntettek volna azért, hogy nem kötött a lova fara alá ürülékfogó vásznat vagy zsákot. Ezt a törvényt évekkel ezelőtt a székelyudvarhelyi Antal István parlamenti képviselő szerkesztette és fogadtatta el, azóta érvénybe is lépett.

Eszerint minden községben az önkormányzatok feladata lenne az utak tisztítása az ürüléktől: a hivatalok vagy a csordát felügyelő pásztort, vagy a szociális segélyért dolgozó személyeket bízhatnák meg azzal, hogy ezt a munkát elvégezzék. Antal szerint az sem mellékes, hogy az állati trágyából származó savak hosszú távon kárt okozhatnak az aszfaltban.

Itthon_Kozelet/szar0410

 

Ősz és betakarítási időszak lévén, ilyenkor a megszokottnál is több az úttestet „díszítő" lócitrom, ami elsősorban esztétikai kérdés. A központi utcákat leszámítva (de néha ott is, bár elméletileg a szekeresek nem jöhetnének be) szinte mindenhol találunk olyan útszakaszokat, melyeken rászáradt vagy egészen friss ürülék van: főleg a Bethlenfalvi út, a Szentimre utca felső része, illetve néhány szombatfalvi utca „jeleskedik" ebben.

Amikor autóval megyünk végig ezeken a helyeken, rátapad a kerékre, de ha nincs leengedve az ablak, akkor legalább nem érezzük a szagát – ha viszont gyalog vagy kerékpárral megyünk el mellette, akkor negatív értelemben csiklandozza az orrunkat. Találunk néhány érdekes gondolatot a témáról, ugyanakkor mást nem tudunk tenni a mérgelődésen és a méltatlankodáson kívül.

Mert mint tudjuk: a szarnak és a kárnak nincs gazdája.



9 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
tarik
2011-10-04 18:02:32
... ja :D s a nep szidja a kutyas gazdakat :D ... de nembaj ... ha meglatok valakit amint koborkutyat setaltat a tilosba en hivom a rendorseget :D
avatar
tarik
2011-10-04 18:04:22
ha megfogni nem tudjak legalabb a szart szedjek osssze ... :woohoo:
avatar
székelyhuszár
2011-10-04 20:22:27
"Falu vagyunk a városban" Nos, sok tekintetben a falu és a falusi ember több értéket hordoz magában mint a város és a városi ember, de ha egy miniszterelnök úgy kezdené a beszédét, hogy "parasztok" és nem "polgárok" bizonyára ehhez a cikkhez hasonló tévedésként fognánk föl.
Csak azert mert a városban élő "falu" nem teregeti ki és nem hangoztatja a kedves városiak szennyesét az még nem jelenti azt, hogy nincs meg a véleménye róla, csak egy bizonyos erkölcsről tanuságot téve nem ugatja folyton a saját vackát.
Tessék elfogadni az állattartó gazdákat és őrülni annak, hogy nem mindennapos verejtékezés után keresik a kenyerüket a tisztelt "városiak".
avatar
zterex1
2011-10-04 20:42:06
Tény, hogy a lószar időben sokkal megelőzte az aszfaltutat. Tehát szinte muzeológiai értéket képvisel.
Egyébként pedig a Városházán is biztosan el tudná mondani valaki, hogy szóban figyelmeztettek stb.
Megjegyzem, hogy a kutyaszar, főleg a kóbor kutyáké, embernél súlyos parazitás betegség hordozója lehet. Ezért kellene minden játszóteret bekeríteni.
avatar
Laces
2011-10-05 09:35:53
Miert nem osztogatnak a szekereseknek ingyen loszartarto vaszont? Olyan draga lenne?
avatar
ferencke10
2011-10-05 15:45:47
re
"Okos Tóni kérdez:
-Hogy hivnak te szar?
-Egyed uram...Egyed!"
avatar
ferencke10
2011-10-05 15:49:15
Meg aztán a szar ülhetne,de a sok szemét???
Méghogy szar...irány a templomba galgalizálni... :)
avatar
ferencke10
2011-10-05 16:02:39
U.I. :
Tényleg ha úgy vesszük ennél százmilliószor fontosabb dolgok lennének.
Pedig nekem nincs lovam.Dr.Szmog úr.
avatar
székelyhuszár
2011-10-05 17:47:16
erről van szó emberek

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."