Itthon » Közélet

Fűtéstámogatás – kevés segély, sok papír

Már lehet igényelni az idei fűtéstámogatást: kilenc oldal kitöltéséért húsz lej jár. A bürokrácia esetenként kétszer sújt le.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. október 17., 13:03
0 hozzászólás. 

Már lehet kérvényezni, és november 10-ig leadni az idei fűtésszezonra, azaz novembertől márciusig szóló fűtéstámogatási kérelmeket. Akárcsak a korábbi években, a pótlék igényléséhez szükséges űrlapokat a magánházban lakó, fával, illetve földgázzal fűtők a polgármesteri hivatal szociális osztályán, míg a tömbházakban lakók (egyéni kazánnal rendelkezők és a távhőszolgáltatáshoz tartozók egyaránt) annál a lakószövetségnél kérhetik és adhatják le, ahová a lakcímük szerint tartoznak.

stories_Szasza/Itthon/Gazdasag

A benyújtott kéréseket, illetve a kötelezően csatolandó, a kérvényező személyazonosságát és a havi jövedelmét igazoló iratokat a polgármesteri hivatal szociális osztályán összesítik és ellenőrzik – tájékoztatta honlapunkat Fülpesi Gyula osztályvezető. A fűtéspótlék igénylésével kapcsolatos egyik legfontosabb változás, hogy a pótlékot igénylőnek idén egy

kilencoldalas űrlapot kell kitöltenie.


Módosult továbbá a távfűtésen levők esetében az egy főre jutó maximális jövedelem: családoknál az összeg nem haladhatja meg a fejenkénti 786 lejes összeget, egyedülálló személyeknél pedig az 1082 lejt. A magánházban lakók esetében a maximális jövedelem továbbra is 615 lej maradt – közölte az osztályvezető.

A törvénykezés értelmében a pótlékot igénylők összesített névsorát a Megyei Szociális Ügynökséghez kell továbbítani. A szociális osztály munkatársainak lesz a feladata, hogy az ügynökség által a hivatalba visszaküldött kérések 60 százalékát egyenként leellenőrizze, hogy az űrlapon feltüntetett adatok megfelelnek-e a valóságnak. Majd jöhet az ő bürokráciájuk, kitölthetik a tízoldalas környezettanulmányt. Fülpesi szerint ez a procedúra nem csak hajmeresztő, de lebonyolítása jóval meghaladja a szociális osztály kapacitását.

„Az osztálynak hat alkalmazottja van, elméletileg nekik kell kimenniük terepre ellenőrizni. Ha figyelembe vesszük, hogy tavaly összesen 4 000 kérést jegyeztünk be és ez a szám idén minden valószínűség szerint jóval nagyobb lesz, akkor kérdés, hogy mikor jut fizikai idő arra, hogy 2500- 3000 személyt meglátogassanak a munkatársak? A környezettanulmány kitöltéséről nem is beszélve" – fogalmazta meg kétségeit Fülpesi.

Az osztályvezető szerint a 16, illetve 19 lejes támogatás (fával fűtők és gázzal melegítők esetén) olyan kevés, hogy át kell gondolni, érdemes-e nekifogni az egész kálváriának. Fülpesi szerint

az egész fűtéstámogatás szemkiszúrás.


„Az embereknek normális fizetéseket, nyugdíjat kellene adjon az állam, hogy abból megéljenek és a fűtést is ki tudják fizetni" – fogalmazott.

Hozzátette: idén is igaz, hogy a változásokat 5 napon belül be kell jelenteni a hivatalban. Ez azt is jelenti, hogy a támogatást igénylő személynek az egész procedúrát meg kell ismételnie, kezdve az űrlap kitöltésétől és a kötelező módon mellékelendő, fénymásolt dokumentumhalmazig mindenből egy újabb adagot kell benyújtania.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."