Itthon » Közélet

Kábel nélkül hálózták be Székelyudvarhelyt

Van egy dolog, amiben Székelyudvarhely sok nyugati nagyvárost is megelőz. Ez nem más, mint az ingyenes, köztéren elérhető internet. Behálóztak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/wifi1710
Itthon_Kozelet/wifi1710
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. október 17., 15:21
0 hozzászólás. 

Külföldön járva kimondottan meglepő lehet, hogy az, amit itthon eleve adottnak érez az ember, ott egyszerűen hiányzik. Az egyik ilyen példa a szabadon elérhető wifi hálózat, ami sok nagyvárosban igencsak foghíjason van jelen. Legtöbbször még olyan kocsmát vagy éttermet is nehéz kapni, amelyik legalább a vendégeinek biztosítana internet-hozzáférést, a bárki számára elérhető kapcsolat pedig inkább álom marad.

Itthon_Kozelet/wifi1710

Székelyudvarhely ebből a szempontból példa lehetne sokak számára: a központban járva könnyen talál az ember olyan helyet, ahol egyszerűen csatlakozhat a világhálóra és olvashatja az uh.ro-t (mert mit is tenne egyebet?).

Az ingyenes wifi hálózat 2009 őszén indult a városvezetés kezdeményezésére, Jakab Áron Csaba önkormányzati képviselő közreműködésével. Mint megtudtuk, jelenleg három helyen, a Városháza téren, a Patkóban és a Bethlen-lakótelepi parkban, vagyis a Dávid Ferenc téren érhető el az ingyenes szolgáltatás. Ez a jövőben bővülhet, az elképzelések szerint a városi parkban is szeretnének hasonló, ingyenes hálózatot kialakítani.

 

Mennyi az annyi?

Összevetettük a központban elérhető wifi sebességét a környékbeli kocsmák szolgáltatásával, hogy megnézzük, mire is elég az ingyen net. Csodára nem számítottunk, viszont az eredmény még kissé így is meglepett.

Egyre népszerűbb a városi wifi

Hétköznapokon mintegy 100-120 felhasználója van a városban ingyenesen elérhető wifi hálózatnak. Júliusban 784 egyedi felhasználója volt a szolgáltatásnak, ez a szám augusztusban 846-ra, majd szeptemberben 891-re nőtt. Az internet-szolgáltatótól megtudtuk, a legtöbb felhasználó csak rövid ideig, a célnak megfelelően csatlakozik, nem jellemző a szolgáltatással való visszaélés.

A Városháza téri parkban próbáltuk ki a polgármesteri hivatal által biztosított internetet. A csatlakozás egyszerű: amint felnyitjuk laptopunkat, már látható is a szekelyudvarhely névre keresztelt hozzáférési pont. Innentől nincs más dolgunk, mint ehhez csatlakozni és már jöhetnek is a bitek az éterből.

Természetesen a legtöbb internet-szolgáltató által biztosított alapcsomag tíz megabites sebességétől elmarad az ingyenes alternatíva, de kitűnően használható. A park egyik padján ülve maximális jelerősség mellett mintegy 4 megabites le- és 0,5 megabites feltöltést mértünk.

Bár ezeket az értékeket nem hozta folyamatosan a hálózat, de a jelentős ingadozás mellett is bőven használható maradt.

Ha a nyaralásunkon készített több tíz gigányi HD videós anyagot szeretnénk megosztani szeretteinkkel, akkor azt lehetőleg ne itt tegyük, de néhány email elküldésére és böngészésre kiválóan alkalmasnak bizonyul az udvarhelyi ingyen internet.

 

Alternatívák kávé mellé

Sokszor adódhat úgy, hogy épp nincs kedvünk a csattogó hidegben egy padon ülve netezni, vagy épp nem elég a jel miközben a gyerek a Bethlen-lakótelepi játszótéren hintázik. Ilyenkor kedvező alternatíva lehet a központban található kávézók valamelyike.

A Mokkában, ha szerencsénk van, még asztalt is kapunk a délelőtti órákban és örülhetünk a négy megabittel érkező adatoknak. Újabban a teraszon is elérhető a hálózat, ami a nyári hőségben lehet jó választás. Néha akad az átvitel és telefonnal nehézkes a kapcsolódás, de alapvetően jól használható.

A G. Caféban is van ingyen wifi, ezzel sem szokott probléma lenni, a sebesség pedig egészen meglepő: legutóbbi mérésünkkor 11 megabitnél állt meg a mutató, ami még az otthoni UPC-t is túlteljesíti. Egy gond akadhat itt, néhány telefonnál tapasztalható, hogy egyáltalán nem hajlandó működni az internetkapcsolat, ami időnként jellemző a G Music Pub-ra is. Ez utóbbi helyen szintén kiváló a sebesség, több mint 8 megabit/másodpercet mértünk.

A legutóbbi áramszünetkor a Kalaposba menekültünk dolgozni. Itt mérést ugyan nem végeztünk, de a sebesség megfelelőnek bizonyult a mindennapi használathoz. Néhány óra után sem a wifi, hanem a huzat miatt kényszerültünk távozásra.

Próbálkoztunk a szomszédos Első Emeleten is. Több olvasónk jelezte, hogy itt csak elviekben létezik az ingyen net, gyakorlatilag nem működik. Ezt meg kell cáfolnunk: két hozzáférési pont is van, rőfös kolbász méretű jelszóval. Ezt az egyszeri netező a falra ragasztott cetliről másolhatja le, majd kattinthat is a csatlakozásra.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."