Itthon » Közélet

Gyalogosként túlélők vagyunk

Tolószékből bizonygatni igazunkat nem túl nagy élmény, de egy felfüggesztett jogosítványtól sem forr gyorsabban a törött csont. A gyalogosnak is van feladata.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Egyeb_1025_gyalogos
Egyeb_1025_gyalogos
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. október 25., 15:44
2 hozzászólás. 

Tetszik vagy sem, gyalogosként naponta részt veszünk a forgalomban. Egy olyan forgalomban, aminek mi vagyunk a legsérülékenyebb láncszemei.

Egyeb_1025_gyalogos

Fotó: Kakasy Botond

Udvarhelyen sokszor komoly kihívás gyalogosként érvényesülni, pedig az elsőbbség, járna a gyalogosnak, hiszen ha csak a forgalomban vett régiségét tekintjük, akkor bőven aláz mindenkit. A gyalogos helyzetét minden sofőr ismeri, mert minden sofőr egyben gyalogos is.

 

„Átjáró! Elsőbbségem van!"

Dörgölik a figyelmetlen sofőr orra alá a gyalogátkelőn haladók. Ez jogilag valóban így van, azonban ahányszor lelépünk az úttestre, mindig jusson eszünkbe a már közhelynek számító alapigazság, hogy elsőbbséged akkor van, ha azt meg is adják. Sokan, szét sem nézve, magabiztosan lépnek le a zebrára, hiszen elsőbbségük van. Ezzel nem lenne baj, mert sokszor a forgalom többi résztvevője figyel és ügyel rájuk. De ez hamar átcsaphat tragédiába.

Jó megjegyezni, hogy egy felfüggesztett jogosítványtól vagy pénzbírságtól a csontunk nem fog hamarabb összeforrni. Átjárón az elsőbbség jogára igényt tarthatunk, de győződjünk meg, hogy meg is kapjuk.

 

A gyalogos és autós örök harctere

az utcasarok, ahol a járdát megszakítja a bekapcsolódó út. Kinek is van elsőbbsége? Ilyenkor a gyalogos átkelhet az úttesten, de nem élvez elsőbbséget az úton közlekedő forgalommal szemben. Győződjünk meg, hogy biztonságosan át tudunk kelni és csak azután haladjunk tovább.

A gyalogost illetve a gyalogos és autós viszonyát túlságosan sok jogi tényező nem szabályozza, s azon kevesek közt is akad logikátlan. Ezért mind a két félnek egyaránt előzékenyen kell kezelnie a kialakult forgalmi helyzeteket.

Egyik ilyen módszer, hogy az elsőbbséget adó sofőrrel teremtsünk szemkontaktust, ezzel meggyőződve, hogy lassulása valóban elsőbbség adási szándékkal történik és nem a telefonját babrálja. Hatékony megoldás olykor a vezető részéről, ha egy kézmozdulattal jelzi, hogy átengedi a gyalogost.

Egyeb_1025_gyalogos

Az előzékenység a gyalogos részéről sem maradhat el: ha felgyűlt a kocsisor, lehetőleg ne kígyózzunk hosszú sorban az átjárón – keljünk át csoportosan, így két csoport között az autós is haladhat.

Gyalogosként, ha nem a járdán haladunk, tegyünk róla, hogy a forgalom számára jól láthatóak legyünk. Ha az adott szakaszon nincs járda, akkor haladjunk az út bal szélén, a padkán. Ha nincs útpadka, akkor, amennyire lehet, húzódjunk az út szélére.

Fontos hogy, a bal oldalon közlekedjünk, mert így mi is látjuk, hogy a szemből jövő autós észrevett vagy sem. Este, illetve rossz látási viszonyok mellett viseljünk láthatósági mellényt vagy fényvisszaverő kiegészítőket a ruházatunkon.

Egyeb_1025_gyalogos

Ne lepjük meg az autóst, mert könnyen mi lepődhetünk meg. Legyünk mindig észrevehetőek és takarásból soha ne lépjünk az autós elé, még átjárón sem. Könnyen húzhatjuk a rövidebbet.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
surmiii
2011-10-25 17:14:29
Gyalogosként,nagyon hiányolom hogy a régi gabonaraktárnál(vagyis a Vásártér u.és a Kornis Ferenc u.kereszteződésénél) nincs felfestve egy gyalog átkelő.Kész káosz ott az átkelés az elmúlt egy hónapban. :(
avatar
Optimus
2011-11-16 19:27:36
Hat gyalogoskent ejsze aztmondom kellene meg nehany korforgalom a gyalogosoknak is ... hadd szeduljunk man ejsze ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."