Itthon » Társadalom

Gyalog, lóval, vagy busszal, mindenki Csíksomlyóra megy

A zarándokok egy része már úton van, Udvarhelyről pénteken reggel indul a keresztalja. Mutatjuk a részletes programot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

punkosdi-zarandoklat02
A Mária Úton is mennek. Fotók: romkat.ro, Barcsa István
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2018. május 17., 11:36
0 hozzászólás. 

A gyalogos zarándoklatot idén is a Kis Szent Teréz Plébánia szervezi a székelyudvarhelyiek számára. Tamás Barna plébános szerint az előzetes online regisztráción keresztül már 760 személy jelezte részvételi szándékát, de az indulás előtt is lehet még regisztrálni. Az idén újdonság, hogy a zarándokok számára készült póló – férfi és női méretekben – megvásárolható a Kis Szent Teréz Plébánián vagy a zarándoklatindító szentmise előtt a templom előtti téren. A pólók 20 lejbe kerülnek.

Már csütörtökön elkezdődik

a pünkösdi zarándoklat programja, este 6 órától ugyanis ifjúsági szentségimádást tartanak a Kis Szent Teréz templomban. Másnap reggel a 6 órakor bemutatott szentmise után indul a gyalogos keresztalja a csíksomlyói búcsúra.

Május 18., pénteken fél hatkor kezdődik a gyülekezés a Kis Szent Teréz templomnál, ahol minden zarándok karszalagot kap. Aki a lenkúti csűrökben éjszakázik, annak csomagjára karszalagja színének megfelelő címkét ragasztanak. A csomagokat tehergépkocsi fogja kiszállítani a csűrökhöz.

Pénteki program


6:00 Indító szentmise, szentgyónási lehetőség.

7:00 Felsorakozás a templom előtt és indulás. A zarándoklat a főút mentén fog haladni. Az első pihenő és tízóraizás Máréfalván lesz, majd egyórás ebédszünet Homoródfürdőn, ahonnan legkésőbb 13:30-kor indulnak tovább.

19:00 Érkezés Lenkúthoz (Kalibáskő után 3 km-re), ahol átvehetők a reggel leadott csomagok. Éjszakázás csűrökben és személyesen felállított sátrakban.

Busszal is lehet

Autóbusz áll majd azok rendelkezésére, akik nem éjszakáznak a lenkúti csűrökben és vissza szeretnének jönni Székelyudvarhelyre.

00-08-somlyo

Ugyanez az autóbusz szombat hajnalban 4 órakor indul a Pethő vendéglő elől, megáll a központban, a Márton Áron téri buszmegállóban és a Kis Szent Teréz templomnál, visszaviszi a Hármas-kereszthez azokat, akik gyalogosan tovább zarándokolnak. Az utazás 5 lejbe kerül.

Május 19., szombat


3:30 A Lenkútnál éjszakázók számára ébresztő, indulás a Hármas-kereszthez.

5:00 A busszal érkezők és a gyalogosok találkoznak a Hármas-keresztnél, ahol reggeli ima után indulnak tovább.

6:00 Reggeli az Anna-fogadó parkolójában, 7-kor továbbindulás.

10:00 Érkezés Csíkszeredába, ahol a Márton Áron Gimnáziumnál, a Szék út elején találkoznak a gyalogosok a már beérkezett székelyudvarhelyi zarándokokkal, hogy a zászló alatt közösen vonuljanak ki a Nyeregbe.

 

A szentmise végén megbeszélik a Gimnáziumnál való találkozás időpontját a gyalogosan visszatérők számára. Akik nem gyalogosan jönnek vissza, azok csatlakozhatnak az autóbuszokhoz, járművekhez. A gyalogosan visszatérők szombat estig eljutnak a lenkúti éjszakai szálláshoz.

 

Május 20., Pünkösdvasárnap


6:30 Autóbusz indul a Pethő vendéglőtől, megáll a Márton Áron téri buszmegállóban és a Kis Szent Teréz templomnál, kiszállítja a Lenkúthoz azokat, akik visszafelé is gyalog jönnek.

7:30 Indulás Székelyudvarhely irányába.

12:00 Pihenő és étkezés Homoródfürdőn.

17:00 Érkezés Székelyudvarhelyre.

18:30 Zarándoklatot záró ifjúsági szentmise a Rákóczi Centerben.

Pünkösd másodnapján, hétfőn is részt lehet venni különböző szertartásokon, reggel 9 órától Keresztút kezdődik a Székely Kálvárián, 10 órától pedig ünnepzáró szentmise az Ugron-kápolnánál.

Mit vigyél magaddal?

Zarándok énekfüzetet, és rózsafüzért mindenképp. Ha valakinek nincs énekfüzete, az indító szentmise előtt azt is megvásárolhatja. Az útra élelmet kell pakolni, a gyaloglásra réteges, kényelmes viselet ajánlott, vizet is bíró túracipő vagy bakancs, esőkabát, fejfedő.

A szálláson hálózsákra, habszivacsra, zseblámpára lesz szükség, a szombat hajnali útra pedig jól jön egy láthatósági mellény. A szervezők javasolják, hogy a Lenkútnál megszállók két csomagba pakoljanak, a nagyobbat névvel ellátva le lehet adni a regisztrációkor. Ezt teherautó szállítja a szálláshelyre.

Nemcsak gyalog, lóháton is

A Mária Úton több helyszínről is indulnak zarándoklatok, Parajdról, Atyhából, Sóváradról, és a Bucsin tetőről. Ezeken zarándokútlevelet is kapnak a résztvevők, részletek ezzel kapcsolatban ide kattintva olvashatóak. Parajdról közel száz gyalogos indult el már május 13-án, vasárnap.

punkosdi-zarandoklat03

A lovas zarándokcsoport szerda reggel indult és az udvarhelyszéki útvonalat követi, azaz: Parajd-Atyha-Etéd-Farkaslaka-Oroszhegy-Zetelaka-Kápolnás-Szentegyháza-Csiba-Csíksomlyó.

Akár a gyalogos, akár a lovas zarándokokhoz útközben bármikor lehet csatlakozni, de előtte be kell jelentkezni a szervezőknél, és kiváltani a zarándokútlevelet. Május 17-én Szentegyházán Böjte Csaba ferences szerzetes társul a Mária Úton zarándokolókhoz.

A Mária Útra egyébként biciklis zarándoklatot is terveztek, amihez Udvarhelyen is lehetett volna csatlakozni, az esemény Facebook oldalán azonban közölték, hogy a rossz idő és a kevés jelentkező miatt ez elmarad.

A kegytemplomban

pénteken az este 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg a csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot. A szentmisét követően a kegytemplomban egész éjszakán át tartó virrasztás kezdődik.

A somlyói templomban szombaton reggel 7-kor és 8-kor, valamint este 7 órakor lesznek szentmisék.

00-21-somlyo

A Hármashalom oltárnál délután fél 1-kor kezdődik az ünnepi búcsús szentmise, amelynek egyetlen meghívottja és szónoka Maria Adam Waligóra pálos szerzetes, a częstochowai Jasna Góra pálos kegyhely és kolostor házfőnöke lesz.

A szentmisét a Duna Televízió, az Erdélyi Mária Rádió és a kegyhely honlapján a Csíksomlyói Ferences Kolostor is élőben közvetíti.

A Szent Péter és Szent Pál tiszteletére szentelt csíksomlyói plébániatemplomban délután 5 órakor kezdődik a csángómise. A kegytemplomban az este 7 órakor kezdődő pünkösdelőesti szentmisét követően, 8 órától reggelig tartó virrasztás lesz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."