Itthon » Közélet

Mennyit ér az erdő?

A fának van anyagi és eszmei értéke: az előbbit kifejezhetjük számokban, de az utóbbi felbecsülhetetlen. Utánanéztünk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/tuzutan3110
Itthon_Kozelet/tuzutan3110
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. november 02., 10:15
0 hozzászólás. 

Sok mindentől függ – az első válasz után hosszas beszélgetésbe elegyedve megtudtuk, hogy bizony van számokban kifejezhető ára, de az korántsem annyi, mint a valódi érték.

-wAOPEZwSnsc_Tq5ufhpt01I/AAAAAAAAOJ4/Ny59qcven4A/s640

Leégett október 29-én, Kadicsfalván a Homoródi Erdészeti Hivatal ügykezelésébe tartozó 5 hektár erdő: az illetékesek megkezdték a károk felmérését. Első körben a tűzoltóság szakemberei állapítják meg a tűz okát, majd következik a tulajdonképpeni kárfelmérés, amit az erdészeti hivatal, az erdő tulajdonosai és a rendőrség munkatársai végeznek. A tűzben a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal állományából 3, a kadicsfalvi közbirtokosság erdejéből 2 hektár égett le.

A helyszíni munka november másodikán kezdődik, amikor lemérik a tűzben leégett fák tőméretét, azaz a talajtól számított 30 cm magasságban az átmérőt. A kapott értékeket 74 lejes köbméterenkénti, országosan meghatározott árral szorozzák be, így kapják meg a kár pénzben kifejezett értékét – tudtuk meg Duda Jánostól, a Homoródi Erdészeti Hivatal erdővédelmi technikusától.

Az országos faárat más károk esetén is használják, például az eltulajdonított fák ügyében is ezzel számolnak

Átlag faár

Romániában országos faárat állapítottak meg minden kárt szenvedett fás területre. Ez 74 lejt jelent köbméterenként, attól függetlenül, hogy tűzifáról, vagy műfáról van szó. Például egy 25 éves állománynál az egy hektáron fellelhető faanyag átlagosan 57 köbméter, akkor egy ilyen erdőben, ha egy hektáron történt a tűzeset (falopásoknál is ezzel az értékkel számolnak), akkor az 57 köbmétert beszorozzák az országos átlagárral, így ebben a helyzetben a kár értéke 4218 lej lesz.

 

Több is van a számok mögött

A szakember hozzátette, hogy azok a fák is sérültek, melyeket csak érintett a tűz, hiszen azok is kiszáradnak, amelyeknek a kérge vagy a koronája megsérült. Egy 110 éves erdei fenyvesről van szó, amin átfutott a tűz – fogalmazott a technikus.

Mint mondta, minden évben vannak tűzesetek, de most az elmúlt időszak legnagyobb erdőtűzéről beszélhetünk, legalábbis a környékünkön. Olyan még nem volt, hogy felkapjon a koronába a tűz.

-RxrdTQTF-Lo_Tq5uZ90w-vI/AAAAAAAAOJs/_065I52pQlU/s640

A törvénykönyvet is fellapoztuk: a pénzbüntetés mellett három hónaptól három évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat az elkövető. Egyes esetekben (szerencsére ez nem áll fenn), amikor a tűzesetből katasztrófa lesz, a kiróható legnagyobb büntetés akár életfogytiglan is lehet.

A felsorolt összegek még így is eltörpülnek a valódi kár értéke mellett, hiszen a fákon kívül az ökoszisztémában keletkezett sérülések felmérhetetlenek: talajban felelhető mikroszkopikus élőlények, madarak, rovarok és a növényzet (nem fás szárú növények) semmisültek meg.

A regenerálódás éveket vesz igénybe és ennek komoly következményei lesznek az erdő és a környezete további életében.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."