Itthon » Közélet

Kihúzzák az épületet a bölcsőde alól?

December végén kiköltöztethetik a bölcsődét jelenlegi épületéből. A város pillanatnyilag havonta 14 400 lejért béreli a saját vagyonát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet
Itthon_Kozelet
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2011. november 22., 17:25
12 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi bölcsőde kritikus helyzetéről számolt be keddi sajtótájékoztatóján Molnár Miklós tanácsos.

Az önkormányzati képviselő elmondta, hogy a jelenleg érvényben levő szerződés alapján a város egyetlen bölcsődéjének december 31-ig ki kell költöznie a Villanytelep utcai épületéből. Az ugyanis a Roseal Rt., közvetve pedig Borbáth István tulajdonát képezi. Molnár felrótta Székelyudvarhely jelenlegi vezetőségének, hogy nem perelte vissza a város épületét, mely szerinte kétes úton jutott az RMDSZ-párti Borbáth István javai közé.

Itthon_Kozelet

Az 1971-ben elkészült első városi bölcsődét a helyi tanács építtette, ugyanebben az évben, áprilisban kezdődött el a tevékenysége, előbb kísérleti jelleggel, egy csoporttal. Májustól már négy csoportban gondoztak 120 gyermeket. Egy 1982-es határozat nyomán, sok napközi jellegű intézmény különböző cégekhez került a finanszírozás érdekében: a városi bölcsődét 1984-ben a Matrita Rt. tulajdonai közé sorolták.

Mint Molnár Miklós közölte, 1991-ben az akkori Kémiai Minisztérium, melynek fennhatósága alá a Matrita Rt. is tartozott, határozatban adta vissza a bölcsődét a városnak. A vállalat privatizációja során azonban a bölcsőde épületét és a hozzá tartozó udvart is a magánosításkor létrejött Roseal Rt. szerezte meg. A tanácsos nem tudja, ez hogyan történhetett meg.

 

Egy bélyegen múlik a bölcsőde ügye?

Molnár Miklós felrótta a polgármesteri hivatalnak, hogy meg sem próbálta visszaszerezni az épületet, amelyet 2008-ban az RMDSZ-es többségű tanács feloszlatása után az akkori városvezetés peres úton kísérelt meg visszakapni.

A tanácsos nem tudta megmondani, hogy mekkora értéke lehet az épületnek, ám valószínűleg az összeg nagysága miatt került át az ügy a helyi törvényszékről a marosvásárhelyi táblabíróságra. A per nem folytatódhatott, mert a város nem fizette ki a bélyegilletéket. Ez az akkori jegyző feladata lett volna.

A jelenlegi bérleti szerződés 14 400 lejben állapítja meg az ingatlan havi bérleti díját, ami – kiszámoltuk –, évi 172 800 lejt, régi pénzben 1 milliárd 728 millió lejt jelent. Molnár sérelmezte, hogy az iratot csupán a polgármesteri hivatal munkatársai – többek között Bunta Levente, Karda Emese és Bodnár László – írták alá, holott ekkora összegről a városi tanácsnak kellene döntenie.

Időközben olyan trükkökkel próbálták csökkenteni a bölcsőde kiköltöztetése esetén kirobbanó botrány esélyét, mint a gyermekek és a személyzet létszámának fokozatos leépítése – háborodott fel a tanácsos.

 

Felfelé buktatják a bölcsődéseket

2009. óta a bölcsődei beiratkozást egyedülálló módon nem az intézmény, hanem a polgármesteri hivatal menedzseli. Eddig az évig mintegy 120 gyermek látogatta a bölcsődét, idén például már csak hatvanat vettek fel. Ehhez képest 2010-ben 160 kérést jegyeztek a polgármesteri hivatal szociális osztályán – közölte Molnár.

A bölcsődei rendszer kiépítése helyett azt visszaszorítják, és – törvénytelenül – a Malom utcai napközibe irányítják át a kicsiket.

A létszámleépítés azt az érdeket szolgálhatja, hogy minél kevesebb gyermeket kelljen átköltöztetni a jóval kisebb Tábor-lakótelepi épületbe, mely épp felújítás alatt van. Ez az épület több szempontból sem optimális a kisgyermekek számára: beton udvara van, a Villanytelep utcai épület füves, faárnyas udvarához viszonyítva, a csoportok egy része az utcafronthoz képest a pincében van, többször is betörtek oda, továbbá balesetveszélyes a közlekedés körülötte – hangzott el a sajtótájékoztatón.

 

Mint Prahovában

Molnár Miklós felemlegette a per során a bélyegilleték kifizetését elmulasztó jegyző felelősségét, és a székelyudvarhelyi MPP nevében felszólította a polgármestert, hogy a város érdekeit, és ne egyéni érdekeket védjen.

Hozzátette, hogy szorgalmazzák a per újrafelvételét, és az ítélethozatalig a szerződés felfüggesztését, melyről rendkívüli tanácsülés keretében fognak dönteni.

Hasonló helyzetre egyébként van precedens: a Prahova megyei Slănic városnak 2005-ben végül a Legfelsőbb Semmítő és Ítélőszék ítélte vissza a bölcsődéjét, melyet a helyi sóbánya vállalata tulajdonított el a privatizáció során.



12 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
robertschwartz
2011-11-22 18:17:50
Egy biztos hogy miután a város megszabadult polgárjenötöl, most már talán ez az egyetlen rosszindulatu ember van, akitöl meg kéne szabadulni. Az elmult években anyi roszat csinált hogy az is megérne egy kis elemzést.
avatar
surmiii
2011-11-22 19:49:01
Csak úgy,csendben megkérdem a Molnár bohócot, főnöke mit tett ez ügyben 12 év alatt? :evil: Emlékszem,némi csatározásról ,Jenő kontra Borbáth,de eredményre nem.. :!: :?:
avatar
kópé
2011-11-22 21:35:55
Hogy mik vannak!
Végre van egy ember a városban aki fel meri venni a harcot az rmdsz nevű maffiával. Ekkora összeget kiutalni havonta az adófizetők pénzéből, ekkora korrupciót eddig elhallgattak és most is igyekeznek a szőnyeg alá söpörni!!! Nem besélve a bölcsőde fontosságáról, ezt nem szabad hagyni, ezt a buntaságot meg kell állítani!!!
avatar
Egy a sokból
2011-11-22 23:00:56
Szégyen és Gyalázat
Borbáth "Nagylelkű" István és Bunta "Impala" Levente véletlenül nem párt társak???
Érdekes módon amikor a "Matrica kantint" (amit ténylegesen a Matrica épített) kellett privatizálni nem volt gond, simán oda nagylelkűsködte Verestóy "Erdélyi Láncfűrészes" Attilának, aki minő véletlen szintén párt társ és főnök.

Hajrá udmr, remélem sejtitek milyen sok szavazatotok lesz legközelebb. Úgy fogtok járni mint Shadi a párbajon :)) (pfúj, észromboló szemét műsor).
avatar
manci pacio
2011-11-22 23:25:07
Mindkét párt monnyon le, éljen a bölcsi
Az nem tűnt fel senkinek, hogy ha az 1 728 000 000-t elosztjuk 34 000-rel, a város lakosságának számával, akkor megkapjuk, hogy kb. 50 lejjel gazdagítjuk fejenként Borbáth Istvánt függetlenül attól, hogy van-e gyerekünk? Nyújtsa fel a kezét az, akinek nincs egyéb, amire költse a pénzét, mint a B. támogatása!

Ne azért maradjon a bölcsi, mert az MPP úgy akarja, és ne azért ne költözzön el, hogy Bunta haragban legyen Borbáth-al, hanem azért, mert ez az épület gyerekbarát. A Tábor negyedi nem.

Egy Tábor negyedi anya, aki inkább naponta a Villanytelep utcába cipeli a gyerekét, csak az biztonságosan kimehessen az udvarra és szaladgálhasson, és megfelelő körülmények között élhessen a nap kb. 9 órájában. A fejenkénti 50 lejből vehetnének lázcsillapítót vagy játékokat a bölcsődének, mert arra sem telik. Ebből a pénzből egész jó kuckót vehettek volna, ahová lehetett volna szintén egy kisebb bölcsődét létesíteni.

Gratulálok a bölcsődei személyzetnek, nagyon ügyesek, igazi profik.
avatar
kszl
2011-11-23 05:37:18
Ez is bizonyítja, hogy miből gazdagodtak meg ezek a nagykutyák.
avatar
Fles
2011-11-23 08:25:20
Szegyelhetnetek magatokat ocska semmihazi banda.A gyerekek es a szulok karan gazdagodtok meg.De semmi gond kozeleg mar a vallasztas es akkor remellem ezt a sok disznosagot senki nem felejti el!!!!!!!!!!
Hol van DNA ilyenkor, mert ezekre azt kell raszabaditani es kiderul a sok disznosag. :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry: :angry:
avatar
Isty
2011-11-23 09:04:53
Ha ennyire lelkiismeretes a mopopo akkor 12 evig jenokevel az elen miert nem szereztek vissza???? Talan nekik is cseppent valami..gyanus az ugy nagyon..

Apropo ezt miert engedi meg a varos lakossaga? Mindenki ul karbatett kezzel es csak bambulnak hogy lopjak a penzuket..szep...
avatar
mihoklali
2011-11-23 09:55:42
pofazzzzzo molnar
Hol volt miki 2008ban mikor jenoke volt a polgarmester es miatta megbukott a per, miert nem szidta jenot, most ebredt fel hamupipoke almabol. Meg szerencse, hogy az az epulet a matricae volt es nem a varose, mert most a jenoe lenne mint a volt ingyenkonyha epulete is es meg sok mas. Amugy az az epulet nem a borbathe hanem a roseal gyare, ami reszvenytarsasag es tobben vannak reszvenyesek.
avatar
konzervativ
2011-11-23 12:27:02
Szegeny mihoklalik es robertschwartzok! Judaspenzert aruljatok es kiszolgaljatok a maffiat. Valaki el meri mondani az igazsagot, ti meg frocskolodtok szegyentelenul. Tunjetek el mar vegre a sulyesztoben, oda ahova valok vagytok!
avatar
mihoklali
2011-11-23 14:18:40
re:
Ne gyere konzervativ ilyen dumaval. en nem vedem se borbathot es a varosvezetest se, viszont hol volt miki 20 even keresztul, hogy most jon elo ezzel a dumaval??? vagy hol volt jeno akkor, nem tudtatok, te sem h az a varose?????
Erre adjal valaszt es utana lehet irogatni es masokat kuldozgetni barhova.
Ha gondolkoznal, akkor arra jonnel ra h azert keszul a tabornegyedi, h ne kelljen a varos bert fizesen.
De hasonloan vehetnem a muzeum epuletet is, miert adta vissza jeno azt amikor egy kozhasznu intezmeny mukodik benne????? Azert mert hatha megtudja venni azt is talan?????
avatar
czymi53
2011-11-23 17:33:18
Tisztelt Molnár Miklós úr! Szerény emlékezetem szerint Ön, önok tanácsosok, választáskor a város felvirágoztatását, építését-szépítését, a visszásságok korrigálását vállalták fel. HATÉKONY CSELEKVÉSSEL. És ezt a város el is várja önöktől, még ebben a konkrét esetben is. Tehát a PROBLÉMA MEGOLDÁSÁT. Utána, és csakis UTÁNA jöhet a mediatizálás és a babérok learatása. De addig? A sok terméketlen duma, az egymásra mutogatás ezt a célt nem szolgálja, és nem is igazán igényel erőfeszítést, sem problémamegoldó hozzáértést.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."