Itthon » Politika

Másképp gazdálkodna a pénzzel az RMDSZ

A hokipálya, a bölcsőde és a szeméttelep nem ment le egyből az ellenzék torkán. Nem járunk busszal, ha így haladunk.  

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Nagy összegekről megfontoltan kell dönteni, hangsúlyozzák a tanácsosok
Nagy összegekről megfontoltan kell dönteni, hangsúlyozzák a tanácsosok
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. szeptember 28., 13:02
0 hozzászólás. 

Többek közt a székelyudvarhelyi régi szeméttelep bezárásának támogatásával, a bölcsődei napidíjak meghatározásának halogatásával, illetve a városi költségvetésben szereplő összegek átcsoportosításának módjával nem értenek egyet az RMDSZ-es székelyudvarhelyi önkormányzati képviselők.

Csütörtökön tartják a rendes havi tanácsülést, a szakbizottsági ülések kedden már lejártak. Az előterjesztett huszonegy napirendi pont között több olyan is akadt, amelyet megalapozatlannak ítéltek a városatyák, ezért nem is született még róluk szakbizottsági döntés – ismertették szerdai sajtótájékoztatójukon a szövetségi tanácsosok, Arros Orsolya, Benedek Árpád Csaba frakcióvezető és Ványolós István.

Mégsem támogatná a város a MES-t

Az első napirendi pont szerint a tanács megállapítja a természetes és jogi személyekre vonatkozó adótartozások felső határértékét, és nyilvánosságra hozná az adósok jegyzékét. A felső határérték magánszemélyek esetében kétezer, jogi személyek esetében harmincezer lej lenne – utóbbit Arros szerint csökkenteni kell, ha azt akarják, hogy a városban nőjön az adózási kedv. Javaslata alapján az adósságok maximális értékét sikerült húszezerre csökkenteni.

Komolyabb gondot jelent a frakció tagjai szerint az, hogy a város visszavonná az Artera Alapítvánnyal a Míves Emberek Sokadalma kapcsán kötött együttműködési szerződést, mivel az erre vonatkozó tanácsi határozatot a prefektus nem fogadta el. Arros szerint több vállalkozó ennek alapján kötött szerződést a polgármesteri hivatallal, és ha a határozat megsemmisül, előbb garancia kell arra, hogy ezeket a vállalkozókat kifizetik.

RMDSZfrakcio 2016 09 2

Különösebb felvilágosítás híján nem értik, pontosan mire különítene el az önkormányzat  1,2 millió lejt áfa nélkül a városi költségvetés átcsoportosításával. A határozattervezet szerint egy mobil műjégpályára szánnák a pénzt, amellyel a frakció a hokiakadémia székelyudvarhelyi tevékenységét segítené. Erre a tételre többek közt az útkarbantartásra fordítható keretből különítenek el ötszázezer lejt.

A frakció támogatja a hokiakadémia ügyének előremozdítását, de egy ekkora összeg kifizetéséről ennél megalapozottabban kellene dönteni – ismertette Arros Orsolya. Az RMDSZ-frakció többször is kifogásolta az új tanács határozattervezeteinek szakmaiságát, rámutatva, hogy az utóbbi tanácsülések határozatai közül ötöt nem hagyott jóvá a megyei prefektus.

Nem figyelnek eléggé a tanintézetekre?

A székelyudvarhelyi általános és középiskolai hálózat működését újra csak egy tanévre határozzák meg. Ványolós István szerint emiatt minden évben hevenyészett tervek születnek, de jóval célravezetőbb lenne, ha négyéves ciklusokra határoznák meg a város tanügyi teendőit. A frakció kérni fogja a szakembereket, hogy decemberig dolgozzanak ki egy ilyen négyéves tervet, amely mentén a mostani testület és a következő tanács is dolgozhat a tanintézetek fejlesztésén.

Benedek szóvá tette, hogy nem szerepel a napirenden a székelyudvarhelyi bölcsőde napidíjainak meghatározása, holott más években ezt már augusztus végén, a szeptemberi tanévkezdés előtt el kellett fogadni. Most nem tudni, hogy mennyire törvényesen gyűjtik be a közel száz bölcsődés gyerek szüleitől a pénzt – mutatott rá.

Pénz a szeméttelepre

Amivel a frakció egyáltalán nem ért egyet, az a négyes napirendi pont, a régi szeméttelep bezárásának, és az azt követő felügyeletnek az anyagi támogatása. A tervezet szerint 351 ezer lejjel támogatná a város a vállalat munkáját, de Benedek Árpád Csaba volt alpolgármester szerint a városnak a korábbi, az RDE Hargita hulladékgazdálkodási vállalat jogelődjével kötött megállapodása értelmében ez a költség a szolgáltatót terheli.

Rámutatott, a lakók szemétdíjának egy bizonyos százalékát, összesen kétmillió lejt kifejezetten erre a munkára különítettek el, és nem tud arról, hogy a szeméttelep újranyitásának, illetve a kívül maradt szemét elhordásának költségei miatt a vállalat újabb összeget kért volna. A régi szeméttelepet a bezárás után azért nyitották meg újra, mert kiderült, hogy a szolgáltató nem gyűjtött össze minden szemetet, ezt kellett korrigálni.

A mobilitási terv kapcsán egyre sürgetőbb téma, hogy októberben lejár a városi közszállításra vonatkozó szerződés, amelyet a Bálint Transszal kötöttek. Az RMDSZ-es tanácsosok szerint legalább két hónappal ezelőtt meg kellett volna hirdetni a licitet a szolgáltatásra, hiszen a közbeszerzési eljárás hosszadalmas, évekbe is beletelhet a teljes procedúra. A szolgáltatónak az Urbana Rt.-vel kell bérleti szerződést kötnie a szolgáltatásra, ez öt évre szól.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."