Itthon » Közélet

Télies körülmények között zajlik a közlekedés

Továbbra is nehézkes a forgalom városunkban. A szűnni nem akaró havazás megnehezíti még a gyalogosok dolgát is. Az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni – tájékoztatnak a hótalanítók.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet
Itthon_Kozelet
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. január 20., 16:23
7 hozzászólás. 

Körbekérdeztük az országutak takarítását illetve a megyei és városi utak hótalanítását végző szakembereket: havasak az utak, de lehet közlekedni, fennakadásról nem tudnak.

Itthon_Kozelet

A kulcsmondat: az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni. Cătălin Romanescu, a Hargita Megyei Országutak Felügyelőségének igazgatója portálunkkal közölte, hogy 31 géppel vannak jelen Hargita megyében. Az országutakra eddig 200 tonna szóróanyagot hintettek le, de még így is télies körülmények között zajlik a közlekedés, azaz 1-3 centiméteres hóréteg borítja az úttestet.

"A takarítás után nincs probléma. Keresztúron és környékén esik az eső, ezért a vizes havat nyomják le az úttestről a gépeink" – tudtuk meg a Hargita megyei hószolgálattól. Fennakadásról, járhatatlan útról nem számoltak be.

Székelyudvarhelyen a polgármesteri hivatal munkatársai végzik az utak hótalanítását. A jelenleg szolgálatban levő Vetési Dénes, polgárvédelmi felügyelőtől érdeklődtünk, aki elmondta, hogy éjjel két órától takarítják a város útjait, igaz, hogy vannak olyan utcák, ahová nem jut el a hóeke. Ilyen például a Lejtő utca szomszédságában található Gyerke Ferenc, ahol ma is elakadt a hókotró.

A nap 24 órájában két traktor vontatta hóeke és az Unimob gép (hókotró és egyben szóró is) járja városunk útjait. Az Aqua Nova Hargita Kft. a közjárdákat tisztítja egy kisebb gépjárművel.

Az öt kollégájával naponta szolgálatot teljesítő polgárvédelmi felügyelő megjegyezte: a délelőtt folyamán a városlakók jelezték, hogy hol nem járt a hótalanító, így igyekeztek oda is eljutni. A városi hószolgálat telefonszámán (0733-313-026) továbbra is várják a bejelentéseket.

"Nagyjából le vannak pucolva az utak" – tájékoztatott Vetési.

A járdák megtisztítása az ott lakók kötelessége, és ennek elmulasztása büntetést vonhat maga után. Az önkormányzat 2005/74-es számú határozata alapján a természetes személyek 25 és 250 lej közötti összegre bírságolhatók, a jogi személyek pedig 500 és 1000 lej közötti összeget kötelesek fizetni abban az esetben, ha a felszólítás után sem hajlandóak házuk, kapujuk elől eltakarítani a jeget és a havat.

A meteorológusok továbbra is hóhullást, havas esőt, esőt jeleznek, erről itt olvashatsz bővebben.



7 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
dromedár
2012-01-20 17:30:40
Az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni
Valakit megkérek magyarázza el mit jelent ez a kijelentés : Az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni.Ha jeges az út , és nincs letakarítva, akkor otthagyom az autót és elsétálok vagy ,hogy?Érdekes kijelentések vannak , ja és ha két autó összecsúszik akkor nem megfelelően közlekedtek . :evil:
avatar
riro
2012-01-20 21:24:06
re: Az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni
avatar
dromedár
Valakit megkérek magyarázza el mit jelent ez a kijelentés : Az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni.Ha jeges az út , és nincs letakarítva, akkor otthagyom az autót és elsétálok vagy ,hogy?Érdekes kijelentések vannak , ja és ha két autó összecsúszik akkor nem megfelelően közlekedtek . :evil:

Kedves dromedar...nem tudom hogy van jogositvanyod??? mert ha van akkor meg kellett volna tanulni vagy legalabbis elolvasni hogy a teli utviszonyoknak megfeleloen vezetni azt jelenti hogy telepulesen belul 30 km/h telepulesen kivul 50km/h kell kozlekedni... de ha neked ugy konnyebb ott is hagyhatod az autodat :) embere valogatja...
avatar
jozsi16
2012-01-20 21:28:00
szorjak osze visza az utat,ahejet letakaritanak ekevel ,s ha takaricsak is csak a a parkolo kocsikra nyomja az eke... ,nem beszelve a melek utcakrol pl a tabor negyedi kis piacna kifele a st. janos fele..
avatar
Szatee
2012-01-20 22:52:35
Gyerke Ferenc utca tudtommal nincs Udvarhelyen. Az említett utca neve Gyerkes Mihály...
avatar
dromedár
2012-01-21 12:36:41
re: re: Az útviszonyoknak megfelelően kell közleke
avatar
riro
[quote=dromedár]Valakit megkérek magyarázza el mit jelent ez a kijelentés : Az útviszonyoknak megfelelően kell közlekedni.Ha jeges az út , és nincs letakarítva, akkor otthagyom az autót és elsétálok vagy ,hogy?Érdekes kijelentések vannak , ja és ha két autó összecsúszik akkor nem megfelelően közlekedtek . :evil:

Kedves dromedar...nem tudom hogy van jogositvanyod??? mert ha van akkor meg kellett volna tanulni vagy legalabbis elolvasni hogy a teli utviszonyoknak megfeleloen vezetni azt jelenti hogy telepulesen belul 30 km/h telepulesen kivul 50km/h kell kozlekedni... de ha neked ugy konnyebb ott is hagyhatod az autodat :) embere valogatja...[/quote] köszönöm riro, hogy segítesz igazán értékelem , jogosítványom már régecske
van,nem tudom emelkedőről hallottál-e ?,ha igen kíváncsi lennek hogy ott hogy méssz akár 10 km/h ha jeges és nincs megszórva. :?:
avatar
ketarc
2012-01-22 14:54:33
Ha atmesz egy masik megyebe , akkor ott meglatod hogy mit jelent az hogy hótalanítas ,az hogy tisztitjak az utakat, nem ugy mint itt hogy hogy mesz a kocsi nyomba!! Mikor mar lehet jarni az utakon mert a kocsik eljartak a havat stb... akkor jonek csak hotalanitani!!!! Menjel ki a csere es a Kuvar utcan ha tudsz s meglatod mirol beszelek!!!! :shock:
avatar
andras77
2012-01-26 13:40:49
sziasztok en is anyit hozaszolnek hogy aszt is buntetni kene aki a jardara parkol ugy hogy meg gyalogosan se
lehet elferni mellete tobb ilyen is van

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."