Itthon » Közélet

(R)omló ereszek, elzárt lefolyók

A felmelegedés kárt okozhat a régi épületek homlokzataiban, ezek pedig a járókelőkre lehetnek veszélyesek. Nem árt az óvatosság.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/omloereszek
itthon_kozelet/omloereszek
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. február 22., 12:01
0 hozzászólás. 

Lecsúszik a hó a tetőről, letörik és lezuhan a jégcsap – ám ezek mellett az épületekből is törhetnek ki darabok és ezek talán még veszélyesebbek lehetnek. A probléma minden télutói vagy tavaszi hóolvadáskor előjön, de a hófogó nélküli házak tetejéről „lesuvadó" hó- és jégmennyiség szerencsére még nem okozott balesetet Székelyudvarhelyen. Sajnos az országban történt ilyen jellegű, halálos kimenetelű baleset.

itthon_kozelet/omloereszek

Fotó: Kakasy Botond

Udvarhely belvárosában néhány régi ház ereszéről rendszeresen esik le kisebb-nagyobb mennyiségű vakolat, illetve tégladarabok – még olyanokról is, amit tulajdonosaik felújítottak. A vakolatba szivárgó víz megfagy, majd kiolvad, emiatt hőmérséklet-ingadozáskor (esetleg nagyobb szél hatására) a járdára zuhanhjatnak az ereszdarabok.

Jó tudni azt is, hogy a polgármesteri hivatal büntetést szabhat ki azokra a tulajdonosokra, akiknek az épülete nem biztonságos, veszélytezteti a járókelőket: az 1996-ban érvénybe lépett, az épületek minőségéről szóló 10-es számú, később módosított törvény szerint az épületek ki nem javítása miatt 300 és 1000 lej közötti összegkre büntethetők azok, akiknek veszélyes az épülete.

A városközpontban a Városháza, a Márton Áron és a Kőkereszt tereken, illetve a Petőfi, a Kossuth és Bethlen utcákban van néhány ilyen épület.

Ami a hóolvadás másik részét illeti, az utcai vízelnyelők (ezek 40x40 vagy 50x50 centiméteresek, a vezetékek pedig kb. 160 centi átmérőjűek) egyelőre elbírnak az olvadásból származó vízzel, ám azokban az utcákban, ahol nagy mennyiségű havat halmoztak fel a járdaszegély és az úttest közé, kissé bonyolultabb a helyzet.

A lefolyók nyílásait sok helyen az összefagyott hóbucka zárja el, így a víz nehezebben jut be az elvezető rendszerbe.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."