Itthon » Közélet

Ünnepelt a székely zombi

Elérkezett az 1848-as szabadságharc 164. évfordulója, a változatosság kedvéért az idén is pontosan úgy zajlott, mint eddig. Ott voltunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

csedo
csedo
szerkesztoÍRTA: CSEDŐ ATTILA
2012. március 15., 20:28
28 hozzászólás. 

Márton Áron tér, avagy Patkó, 2012. március 15. Ismét nemzeti ünnepre gyűlt össze Székelyudvarhely a városközpontban, a szokásos menetrenddel és kellékekkel.

csedo

A fúvószenekar muzsikájára gyülekezett az ünneplő tömeg a Patkóban.

csedo

Mindenki felszerelkezett az ünnepléshez nélkülözhetetlen kiegészítőkkel.

csedo

Majd megérkeztek a huszárok is, lovaikkal.

csedo

Ismét a koszorúzással kezdődött az ünnep, az áldozatok hozzátartozói után a város nagyjai koszorúzták a történelem nagyjait. A műsorvezető nem látta értelmét közölni a jelenlevőkkel, hogy kik koszorúztak, így hát én sem tudtam meg.

csedo

Őket még megismertem, a polgármester biciklijének a küllői közé szoktak pálcát dugni.

csedo

A nagy ünneplés közben sokan elfelejtették, hogy a hó olvad és lecsúszik a tetőről.

csedo

A beszédekre a Református Kollégium kórusa készített fel, elénekelték a Miatyánkat latinul - jó választás volt.

csedo

Majd Bunta Levente polgármester, huszárokat megszégyenítő módon lengette meg a székely zászlót és halálos pontossággal szúrta be a helyére. Ezzel is a tudtunkra adván, hogy minden a helyén van.

csedo

Következett néhány, pontosabban három egyház képviselőinek beszéde és áldása, hosszú évek alatt rá kellett jönnöm, ezek egymás között megegyezik, hogy melyik évben ki mondja a hosszabb beszédet. Most az unitáriusra került sor.

csedo

Végre a polgármester is szót kapott, megköszönte az ünneplő tömegnek, hogy jelen van, valamint örült annak, hogy jelen van az EMNP, az RMDSZ és az MPP. A sorrendből ítélve utalhatott arra, hogy pártja melyik párttal egyezhet még meg, és melyikkel nem akar.

csedo

Ha már úgy is városunkban szervezték a Székelyföldi Tudományosság - Székely Tudósok tudománytörténeti konferenciát, kölcsönöztek néhány akadémikust, akik szívesen szóltak egy pár jó szót az egybegyűltekhez.

csedo

És idén se maradhatott el Orbán Viktor üzenete, melyet Böhm Dávid konzul olvasott fel. Nem úgy, mint Magyari Mihály Rözván román miniszterelnök üzenete, amit az idén nem hallhattunk.

csedo

Az ünnepi műsort a Táncműhely bemutatója zárta, most egy közember számára is teljes mértékig felismerhető táncos produkciót láthattunk.

csedo

Most is, mint mindig, a Balázs Ferenc Vegyeskar, a Székely Dalegylet, valamint az Alla Breve Vegyeskar, Szózattal és a Székely himnusszal zárta az ünnepséget.

Ennek ellenére bizakodóan tekintek a jövőbe, mint a márciusi ifjak, akik valami újat hoztak a világba, nem úgy, mint mi, akik lassan már húsz éve ünneplünk elfásultan és fáradtan, mint valami zombik. Állunk a téren, és nézünk ki a fejünkből. Valami életet lassan lehetne vinni ebbe az ünnepségbe, mielőtt érdeklődés hiányában elmarad.



28 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szattilasz
2012-03-15 20:55:31
mond valamit
avatar
zterex1
2012-03-15 21:41:31
Én is kb ezen töprengtem az ünnepség alatt.
Annyi hagyományőrző huszár van. Bemutathatnának valamilyen csatajelenetet. :woohoo:
avatar
pek
2012-03-15 22:05:07
Amúgy otthon maradhattatok volna, kedves uh-zombik ahelyett, hogy egy tisztességesen ünneplő közösség ünnepével csúfolkodjatok. Azok az ünneplők, akik kokárdásan lementek megemlékezni, szívvel és lélekkel, őszintén ünnepeltek. Ez a szövegetek is, mint annyi más, erkölcsi és ízlésbeli ficam. Szervezzetek ti március 15.-i ünnepséget jövőre, majd azon köszörüljétek jobb kezekbe vágyó billentyűiteket.
avatar
Bors
2012-03-15 22:50:05
Hmmm....előszőr is jót kacagtam a képek alá odaírt irónikus megjegyzéseken, de egyet értek "pek"-kel...habár itt ünnepről van szó, mégis véleményem szerint nem az abban az értelemben vett ünneplésen van a hangsúly, ahol szoknya szakad és nagyokat nevetünk.
Mindenki legfőképp ott belül kell érezze, hogy ünnepel, alázatosan...
És biztos vagyok benne, hogy ha valakinek lenne valami forradalmian új ötlete, hogy mivel lehetne feldobni ezt az ünnepséget, ami odaillő is lenne, azt szívesen fogadnák a kedves szervezők...
avatar
siculus
2012-03-15 23:21:43
Ünneprontóra sikeredett. Gondolom viccesnek szánta a szerző, de nem sikerült. Ezen még van mit csiszolni.
A zombi egyenesen ízléstelen!
Kritizál, miközben hemzseg a helyesírási hibáktól és pontatlanságoktól az a néhány mondat is, amit a képek alá írt!
Ha latinul énekelnek, az még nem jelenti azt, hogy az a Miatyánk!
Az amatőr szintet nem sokkal haladta meg. Amolyan vidéki, de a mienk! :)
avatar
dezso dezso
2012-03-16 00:09:12
megint sikerült felülmúlnotok magatokat. ez tényleg nagyon amatőr. még egy kisvárosi blogba is kevés. felejtsétek el a kommentműfajt, a mindenkit megküldök dumákat. nem szórakoztató és nem is nevelő. s nem nektek való. ha nincs mondanivaló, nem kell eröltetni. egy eseményről két beszámoló? vagy mindenki el kell mondja a véleményét? jó, értem, ez képriport, de akkor is. ha a zárógondolat elmaradt volna, akkor még elmegy, de
avatar
Örs
2012-03-16 00:14:38
Én is ott voltam...Szerintem meg felemelő, megható volt az Ünnepség. Színes, tömör és tartalmas volt a program (bárki is szervezte). Egyedül a polgármester nem találta a szavakat illetve azok sorrendjét (mint általában és persze nem a meghatottságtól - ez lehetett szórakoztató annak aki esetleg csak véletlenül odatévedt..).
Aki önszántából egy hasonló ünnepségre megy az nem szórakozásra vágyik.
Én udvarhelyiként szégyenlem magam ha arra gondolok, hogy ezt az írást(?) és az ehhez hasonlókat bárki olvashatja a világon.
avatar
perretz
2012-03-16 07:01:55
En a cikkiroval ertek egyet. Meg a zombi kifelyezessel is, sot megtoldom azzal, hogy most is tudatos elzombisodas tortent. Nekem egy kozos unnep az, amikor tobb (volt egy, de azis erotlen) egyuttenekles van, ahol nem kell negyven percet csenben varjam hogy mindenki kikoszoruzza magat (regebb az unnepseg vegen volt, ott volt a helye). Nekem nem az az unnep amikor vegyeskorusok, tobb szolamban, hogy erteni se lehessen muvi (igen, muanyag) modon elenekelnek forradalmi indulokat, ehelyett egyetlenegy iskolas, vagy iskolas korus sokkal bensosegesebb lett volna. A felvezetes is hianyzott. Volt olyan, hogy tancjatek volt az eloadas elott, volt, hogy rockopera, de most meg egy halk "kazettofonzene" sem hallatszott.
Egyszoval egy ujabb unalmas marcius 15. En szeretem ezt az unnepet, egesz evben varom, de egyre tobbszor megbanom, hogy egyaltalan elmentem.
avatar
eFBoti
2012-03-16 11:40:48
szep...
Egyszerűen menjetek a p...ba, úgy a cikk írója, mint a főszerkesztő, és a tulajdonos. És én még reklámozni akartam nálatok
avatar
Soós Róbert
2012-03-16 12:00:01
re: szep...
Voltunk, nemreg jottunk meg. Egyebkent nem vagy te egy picit atlatszo?

avatar
eFBoti
Egyszerűen menjetek a p...ba, úgy a cikk írója, mint a főszerkesztő, és a tulajdonos. És én még reklámozni akartam nálatok
avatar
szundi
2012-03-16 12:43:36
re:
Nem akarom én itt senkinek a pártját fogni, de a helyzet az, hogy én is kint voltam tegnap. Kib***ott unalmas és egyhangú volt az idei ünnepség (is). A töketlen PM hivatal ugyanazokat a sablonokat próbálja működtetni már évek óta. Lászlólengetés, koszorúzás (az idén sikerült rendesen elbaltázni), kornyikálás, punktum. Egy coitus, aminek a végén elmarad az orgazmus. Nulla eredetiség, de ez egyébként a rendezvényeiket úgy általában jellemzi. Városnapokon miccs, sör, Lagzilajcsi és Nóta Mary, ez kell a csomó agyatlan de büszke udvarhelyinek. Nekem határozottan az az érzésem, hogy az igénytelen szervézéssel inkább a PM hivatal alacsonyítja le ezt az ünnepet a vicc szintjére. B)
avatar
livay
2012-03-16 12:46:14
Nem akadt az uh.ro nal egy normalis ember, aki normalis, az unnephez melto cikket tudott volna irni??????
El sem tudom hinni, hogy egy ilyen gagyi iras a nyilvanossag ele kerult.
Jobb helyeken egy ilyenert bocsanatot kellene kerj, de mondjuk jobb helyeken meg sem jelenne egy ilyen valami.
Inkabb fotozkodj,vagy probald ki magad a humoristakent ha ilyen mokas ember vagy de hagyd az irast masra, mert ez a mufaj ugylatszik, nem kompatibilis veled, meg egy picit sem .
avatar
Soós Róbert
2012-03-16 13:01:19
re:
Érdekes, hogy Udvarhelyen mindenki tudja, hogy milyennek kell lennie az újságírónak, és mit hogyan kell megírni, de főleg mit, és hogyan kell elhallgatni, vagy elnézni, vagy nem venni tudomást róla. Az uh.ro 2011 közepén elkövette azt a hatalmas stratégiai hibát, hogy úgy döntött nem hagyja az olvasóit megvezetni, még akkor sem, ha az olvasók egy kis része előszeretettel dugja a fejét a homokba (hogy ne írjam azt, hogy a sz@rba).

Nem tudom kinek ismerős Platón barlanghasonlata (középiskolás tananyag, igaz a kommunizmusban nem tanították). Ott is meg akarták gyilkolni azt, aki kivitte az embereket a barlangból, mert a sötétséghez szokott szemnek eléggé fájdalmas a világosságot megszokni. Mi még nem tartunk ott, hogy legyilkoltassuk magunkat, minket egyelőre csak Farkas György fenyeget. Igaz ő előszeretettel játssza a sajtómumust, és mindig a legfelső vezetőnek akarja elmagyarázni, hogy nagyon meg fogják bánni.
avatar
livay
2012-03-16 13:30:14
Hat lehet ha en vagyok erzekeny de ha lezombiznanak, vagy ha esetleg a jelenlevo ismerosom, baratom, csaladtagom van lezombizva azt bizony nem kellene nekem megmagyarazni, hogy miert is van ez igy. Soha nem ertettem es most sem ertem, hogy bizonyos dolgokba miert kell szuksegszeruen belevinni a szemelyes nezeteket, foleg ha egy nemzeti unneprol keszult osszeallitasrol van szo.
Amugy Csedo kollega, alkotott egy nagyot az "Igy keszul a hazi kokarda" cimu videojaval is.Felettebb humoros srac azt meg kell hagyni...


avatar
Soós Róbert
2012-03-16 13:44:20
re:
Kedves Livay, mi is jelen voltunk, és minket is lezombiztak. Nem Csedő kolléga – mert azt még simán elviselnénk -, hanem azok, akik úgy gondolták jó lesz ez a parasztoknak. De nem magyarázom tovább, mert készül a közvetkező felháborító szöveg.

avatar
livay
Hat lehet ha en vagyok erzekeny de ha lezombiznanak, vagy ha esetleg a jelenlevo ismerosom, baratom, csaladtagom van lezombizva azt bizony nem kellene nekem megmagyarazni, hogy miert is van ez igy. Soha nem ertettem es most sem ertem, hogy bizonyos dolgokba miert kell szuksegszeruen belevinni a szemelyes nezeteket, foleg ha egy nemzeti unneprol keszult osszeallitasrol van szo.
Amugy Csedo kollega, alkotott egy nagyot az "Igy keszul a hazi kokarda" cimu videojaval is.Felettebb humoros srac azt meg kell hagyni...


avatar
mrsunshine
2012-03-16 19:23:47
ej ej
Elnézést ha egy kicsit naívnak tűnök de ha jól tudom (legalább is így láttam más nemzeti ünnepeken máshol is) egy ilyen alkalom főleg beszédekből és felvonúlásokból áll, s eddig nem láttam olyat ami rövidebb lett volna, hosszabbat viszont eleget. S hogy, unalmas volt, hát akkor megkérem szépen a rendezőket hogy máskor esetleg tegyenek be egy két kivégzést,és brake dance előadás, mert így szórakoztatóbb lessz a mai fiatalok számára is.
A Plátón metafóra nagyon szép és jó, de hozzáfűzném, hogy Plátónt tanítottak a komunizmusba is hisz a az Állam című művéből az utóbbiak elég sokat tanúltak.
Az is biztos (és ez majdnem olyan régi népi bőlcsesség mint Plátónnak a filozófiája), hogy a cirkusz nagyon jó reklám s sajnálatomra mostanában azt UH inkább ezt az utat tapossa mivel az igazság pajzsa alatt ha nincs církusz akkor próbál egyet fabrikálni.
avatar
PánkofromHell
2012-03-17 12:42:28
Kösz a zombizást, te ***, bár egyet értek, akkor is objektíven kéne írni a dolgokról. Ez nem a napiszar. Mellesleg kihagytad Nagy Csilla szavalását, ami még jó is volt,netán lekoppant a szemed unalmadban?
Az emberek már tényleg csak megszokásból mennek el, a fiatalok nagy része is csak azért van ott, mert jó kifogás eljönni iskolából, felnőtteknek meg a munkahelyről. [moderálva]
avatar
esz.
2012-03-17 12:18:18
Kicsit régimódi vagyok, bocsánat, de mi is az a zombi? Esetleg egy képet tegyen ki magáról a t. cikkíró, hogy lássam is, amiről ír! Ott voltam, sokan voltunk, csendben voltunk együtt, volt ereje az egésznek. És külön köszönet a történészeknek, hogy engedték magukat "kölcsönözni".Nagyon megsajnáltam a cikkírót, máskor inkább üljön be egy féldecire, az oldja a depit.Minden jót mindenkinek!
avatar
Nagy Kutya
2012-03-17 13:09:01
[moderálva]
avatar
bedohazi
2012-03-17 13:09:20
Kedves Nagy Kutya!
A személyeskedésnek legyen vége, ez volt az utolsó figyelmeztetés. Előre is köszönjük szépen.
avatar
aaah
2012-03-17 13:31:18
Ez az oldal kezd hétről hétre jobban hasonlítani a "napiszar" vagy "puruttya" oldalakra. Vagy jobb esetben esetleg valami "blikk" szerű bulvár okádékra. Nem értem ezt az erölködést ennél a cikknél sem. Ott voltam, végig álltam, tetszett. Kedves cikk író, ha te cirkuszt akarsz akkor menjél sztriptíz bárba. A kokárdás videórol meg ne is beszéljünk... SZÉGYEN!
avatar
taylor
2012-03-17 13:39:07
"minket egyelőre csak Farkas György fenyeget" :woohoo:
ez tényleg így van?????
avatar
lemese
2012-03-17 13:56:05
re:
avatar
aaah
Ez az oldal kezd hétről hétre jobban hasonlítani a "napiszar" vagy "puruttya" oldalakra. Vagy jobb esetben esetleg valami "blikk" szerű bulvár okádékra. Nem értem ezt az erölködést ennél a cikknél sem. Ott voltam, végig álltam, tetszett. Kedves cikk író, ha te cirkuszt akarsz akkor menjél sztriptíz bárba. A kokárdás videórol meg ne is beszéljünk... SZÉGYEN!

Tisztelt aaah!
Ha valóban ennyire sérti az ízlésedet a sok "okádék" amit itt találsz, miért kínozod magad ? Miért nem olvasol színvonalasabb portálokat? Senki nem kényszerít arra, hogy ezt a "szégyent" elviseld :-)
Szép napot!
avatar
Omlad
2012-03-17 13:56:19
Szeretném szerkesztő Úrnak szólítani, de a modora végett inkább mellőzném az Úrat. Írásával bebizonyította, hogy Ön profi! Sajnos nem a szakmában, hanem profi bérgyilkos, hiszen kiérződik, hogy Ön sem őszintén, hanem rendelésre írja véleményeit. Van azért ebben egyfajta szépség nevezetesen az, hogy írásáért bizonyára szép summát vesz fel. Egy Nemzeti ünnepet kár kigúnyolni, kár bekiálltani a pálya széléről, hogy hogyan játszodjanak a pályán lévők. Elhiszem, hogy Ön feldúlva a forradalmi szellemtől forradalmian új cikkre vágyott, hiszen nehéz elismerni másnak a jó szándékát, könnyebb gúnyolódni. Ezúttal sajnos éppen Nemzeti ünnepünk kapcsán. Örömmel vettük volna a hírt, hogy az UH szerkesztősége megkoszorúzta Bem tábornok kürtösének sírhelyét, amely a Római Katolikus temetőben található. Frappáns humorérzékét javasolnám használja fel más alkalommal is, de mellőzze kigúnyolni Székelységünk számára e szent napot!
avatar
aaah
2012-03-17 15:21:46
re: re:
avatar
lemese

Tisztelt aaah!
Ha valóban ennyire sérti az ízlésedet a sok "okádék" amit itt találsz, miért kínozod magad ? Miért nem olvasol színvonalasabb portálokat? Senki nem kényszerít arra, hogy ezt a "szégyent" elviseld :-)
Szép napot!


Úgy látom csak az uh.ro alkalmazottaknak van "pro" véleménye, az olvasóknak pedig "kontra". Ezen is el lehet gondolkodni. Amúgy ez a zombizás kezd Kertész Ákosi magaslatokba érni. :) lemese jobb szerettem amíg a megyei újságnál tevékenykedett. :P
avatar
lemese
2012-03-17 15:37:52
re: re: re:
avatar
aaah
[quote=lemese]
Tisztelt aaah!
Ha valóban ennyire sérti az ízlésedet a sok "okádék" amit itt találsz, miért kínozod magad ? Miért nem olvasol színvonalasabb portálokat? Senki nem kényszerít arra, hogy ezt a "szégyent" elviseld :-)
Szép napot!


Úgy látom csak az uh.ro alkalmazottaknak van "pro" véleménye, az olvasóknak pedig "kontra". Ezen is el lehet gondolkodni. Amúgy ez a zombizás kezd Kertész Ákosi magaslatokba érni. :) lemese jobb szerettem amíg a megyei újságnál tevékenykedett. :P[/quote]
Sarkított a pro és kontra, de "nem nyitok vitát". Köszönöm, hogy olvasott. A Művelődés rovatban itt is összefuthatunk :)
tisztelettel
avatar
hunilaszlo
2012-03-17 19:01:02
:D ez nagyon nagy lett:) vegre egy olyan portal ahol nem seprik szonyeg ala a szemetet meg akkor sem ha a ''kommunistaknak'' nem tettszik:) hajra UH csak igy tovabb a fiatalok igy szeretnek!!akinek meg nem tettszik menjen hargita nepet olvasni:)
avatar
cily12
2012-03-18 16:18:46
Én mindenképp túl szorosnak találtam az idei ünneplést. Egyrészt hozta a kötelezőt (huszárok, művészek, egyházi méltóságok, polgármester) másfelől viszont túl óvatosra sikeredett.Persze tudom én, hogy most a szervezők választásokra való tekintettel megpróbálták a napi politikát kiiktatni, de kérdem én hogy ilyen mértékben ki kellett-e gyomlálni?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."