Itthon » Közélet

Korszerű technológiával szűrik a város vizét

Szalagvágással avatták fel az EU-s normáknak megfelelő székelyudvarhelyi ivóvíztisztítót. 3 millió eurós beruházás.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Ivoviztisztito
Ivoviztisztito
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. március 30., 15:21
1 hozzászólás. 

Az ivóvíztisztító felújításáról szóló szerződést 2011. március 9-én írták alá, majd elkezdődtek a munkálatok, melyekkel a hetvenes években épült létesítmény korszerű külsőt és egy forradalmian új technológiával működő rendszert kapott. Az avatón Majoros Zoltán, az Aqua Nova Hargita kft. ügyvezető igazgatója kalauzolta el a nagyszámú érdeklődött a mára már biztonságos és európai szintű ivóvíztisztítóban.

Ivoviztisztito

Fotók: Csedő Attila

A Nagy-Küküllőből két fővezetéken emelik ki a vizet a Tábor-lakótelep fölötti tisztítóállomásra, majd a nyersvízhez ülepítőt adagolnak. Az ülepítőszer magához fogja a szerves anyagokat, ezek a „pelyhek" iszap formájában a tartályok alján landolnak. Ülepedés után a 100 köbméter kapacitású, ún. puffer-tartályba gyűjtik a vizet. Ezután előklór-adagolással oxidálják a szerves anyagokat, innen a szűrőkbe kerül a 70-80 százalékosan tiszta víz. A szűrőházban az ún. Culligan technológia segítségével tisztítják tovább. A műszaki igazgató megjegyezte, hogy az olasz szabadalmú technológiát ilyen kapacitásban még Magyarországon sem használták. A fertőtlenítés után pedig kellemesebb, lágyabb, tiszta víz kerül a poharakba.

Ivoviztisztito

Az ünnepi műsor előtt Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója továbbította Kósa Lajos Debrecen Municípium Polgármesterének beszédét, az elöljáró egy rangos sportesemény (Debrecenben zajlanak az úszó Európa-bajnokság tesztversenyeit) miatt nem tudott városunkba utazni.

Ivoviztisztito

Ányos József, Bunta Levente, Majoros Zoltán

„Határkő a város műszaki fejlődésében ez a 3 millió eurós beruházás" – jegyezte meg Bunta Levente, városunk polgármestere, majd a Kékiringó néptánccsoport magyarországi illetve székelyföldi táncokkal állt színpadra. Meghallgathatták Mircse Zsuzsanna szavalatát és a Benedek Elek Pedagógiai Líceum kisdiákjainak előadását. Az átadó állófogadással zárult.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vki86
2012-03-30 18:21:23
a képen
A képen nem Bálint Major Áron van, hanem Majoros Zoltán!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."