Itthon » Közélet

Megnyílik Románia első állandó lepkeháza

A tavaly a Haáz Rezső Múzeumban létrehozott Trópusi Lepkeház sikerén felbuzdulva Parajdon nyit állandó lepkeházat a Vulticulus Földrajzi Társaság.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

-GcCAwD3Zg7Q_TfDJ5XGHz-I/AAAAAAAALBE/GzAJWfRtwsY/s640
-GcCAwD3Zg7Q_TfDJ5XGHz-I/AAAAAAAALBE/GzAJWfRtwsY/s640
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. április 04., 11:20
0 hozzászólás. 

Az előző kiállítás két hónapja alatt gyűjtött tapasztalatok alapján idén megépítik Románia első állandó lepkeházát. Hosszas mérlegelés után helyszínül Parajdot választották, ahol a sóbánya vonzáskörében a lepkeház jövőbeni fenntartását biztosnak vélik.

2011_Egyeb/0608_Lepkehaz

A lepkeház épületét a társaság tervezte meg, illetve építette fel és igyekeztek minden olyan körülményt létrehozni, ami lehetőséget ad egy kellemes, sétányszerű, tágas, kis halakkal és szökőkúttal ellátott tóval, padokkal és - hangulatfokozóként - szabadon repkedő színes madarakkal ellátott lepkeház létrehozására.

A lepkék báb formájában érkeznek afrikai, dél-amerikai és ázsiai lepkefarmokról. Egy külön erre a célra kialakított keltetőben kelnek ki a metamorfózis utolsó fázisaként - az immáron hernyóból átalakult - színpompás lepkék, amelyeket ún. trópusi gazdanövények között repkedve figyelhetnek meg az érdeklődők. Külön figyeltek arra, hogy a kikelés folyamatát is láthatóvá tegyék, ugyanis a természetben járva csak a kiváltságosoknak adódik lehetősége e folyamat megfigyelésére.

Itthon_muvelodes/lepkehaz_megnyito

Kellemes környezetben sétálva a trópusi országok dzsungeleit bemutató természetfilmekből ismert lepkék csodálhatók meg. Ilyen például a kék színben pompázó azúrlepke, az akár 25 centiméter nagyságot is elérő atlaszlepke, vagy a rejtőzködés nagymestere, az indiai levéllepke.

A parajdi lepkeház kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmas kikapcsolódást kínál. Látogatható április 29-től, minden nap 9 és 19 óra között. A beléptidíj gyerekeknek, diákoknak 6 lej, felnőtteknek 7 lej. Az érdeklődők további információt a Vulticulus Földrajzi Társaság honlapján kaphatnak.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."