Itthon » Közélet

Lepkeházi szösszenetek

A régióban unikumnak számító Trópusi Lepkeház párás levegőjét lélegezve néztünk szét: mi is történik a hetek óta működő itthoni kis dzsungelben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

2011_Egyeb/0608_Lepkehaz
2011_Egyeb/0608_Lepkehaz
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2011. június 09., 16:50
2 hozzászólás. 


Kevesen engedhetik meg maguknak, hogy Afrika vagy éppen Dél-Amerika dzsungeleiben bóklászva figyeljék miként röpködnek a verébnagyságú lepkék. Mégis megtörténhet az, hogy nem káposztalepke hanem egy, a dzsungelben őshonos pillangó száll a vállunkra. Mindössze csak el kell látogatnunk az ideiglenes székelyudvarhelyi Trópusi Lepkeházba.

2011_Egyeb/0608_Lepkehaz

Miközben a már itt kikelt lepkéket próbáljuk lencsevégre kapni, Kilyén Barnával, a Vulticulus Földrajzi Társaság vezetőjével s egyben a lepkeház megvalósítójával beszélgetünk.

"Az ötlet csak a kisebbik fele volt a projektnek – meséli Barna – ugyanis ezt mi is külföldön való tartózkodásunkkor láttuk és nagyon megtetszett. Aztán sok számigálás, tervezés, egyeztetés és tanulás után nekikezdtünk a kivitelezésnek."

Hogy mit sikerült elérni a fiataloknak, azt bárki megtekintheti ha ezen, illetve a jövő héten ellátogat az udvarhelyi Haáz Rezső Múzeumba.

2011_Egyeb/0608_Lepkehaz

A több mint egy hónapja működő lepkeházban már keltek ki, pusztultak el és párosodtak is a lepkék. Az, hogy párosodtak, nagyban jelzi miként fogadták az udvarhelyi mesterséges trópusi dzsungelt, de az talán érdekesebb miként fogadtuk mi a messziről jött lepkéket. Szórakoztató történeteket mesél Barna, amiket nem igazán tudunk megállni mosoly nélkül.

Barna szerint kétféleképpen reagálunk az idegen jövevényekre. Van aki fél tőlük és van aki ösztönösen meg akarja fogni.

Alig nyitottunk meg, amikor az első látogatók közt az egyik kisgyerek, úgy gondolta alaposabban megvizsgálja az általa kiszemelt lepkét. Csak egy csattanásra lettünk figyelmesek, de ez már a lepke veszte volt. Lendületes tenyeres vetett véget az egyik elsőgenerációs lepkénknek - emlékezett vissza Kilyén.

2011_Egyeb/0608_Lepkehaz

De volt olyan látogatónk is, aki pár perc lepkekémlelés után a fejünkhöz vágta, hogy ez nem is élő lepke és vadul kopogtatni kezdte a keltető üvegét. Így jár, aki nappal éjszakai lepkétől várja, hogy röpködjön. A szülők is érdekesen közelítik meg a dolgokat, a lepkeházi látogatásuk sikerességét sokan abban mérik, hogy hány olyan telefonos fotót készítettek amiken a gyerekre aggatott lepkék vannak.

2011_Egyeb/0608_Lepkehaz

"A lepkeház kigondolásánál mindenképp akartunk egy leg kategóriát, ezért hozattunk a világ egyik legnagyobb lepkéjéből is, az atlaszlepkéből. Tűkön ülve vártuk és szurkoltunk, hogy kikeljen, ami pár napja meg is történt. Hihetetlen sikerként éltük meg, míg egyik látogatónk meg nem érkezett, hogy direkt ezt az óriáslepkét megtekintse. Ránézett és kis mérlegelés után ennyit mondott: „Ez nincs harminc centi, pedig az újságban annyit írt." Majd sarkon fordult és elment. A nálunk levő példány valóban nem érte el a 30 centimétert, de a maga 25 centijével mindenképp látványos és párját ritkító jelenség. Igaz nem sokáig, mert ezek a lepkék nagyon rövid életűek."

2011_Egyeb/0608_Lepkehaz

Az egy hónapja működő lepkeház még jövő hét végéig lesz megtekinthető, illetve a lepkeáradat kicsúcsosodása a hét elején várható, tudtuk meg Barnától. Aki már volt, annak is érdemes visszalátogatni, de aki még nem járt a mi kis trópusi dzsungelünkben, az semmiképp se hagyja ki.

A lepkeházi pillanatképek megtekinthetők egy kattintással.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2011-06-09 18:26:00
Ezen csak rohogni lehet, h megint megmutattak az udvarhelyiek, hogy milyenek is igazabol. Soha semmi nem felel meg az itteni embernek.
Egyre bolondabb ez a vilag :D
avatar
Szkíta
2011-06-10 10:38:56
"míg egyik látogatónk meg nem érkezett, hogy direkt ezt az óriáslepkét megtekintse.
„Ez nincs harminc centi, pedig az újságban annyit írt." "

Az övé sincs 20 centi pedig a csajoknak azt mondja hogy akkora :woohoo: :evil:

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."