Itthon » Közélet

A romló város: a szombatfalvi szemétgóc

Évek óta újra és újra szemetes. Most még állatbél is van a partján. A mostoha sorsú Szejke-patak szemetelés-etalon.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_szemetespatak
itthon_szemetespatak
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. április 17., 11:50
2 hozzászólás. 

Bűzlik, ahogy közel érsz hozzá. A Homoród utcai fahíd környékén orrfacsaró bűz jelzi, hogy a Szejke-patakkal valami nagyon nincs rendben. S ha télen bele is volt fagyva a szemét, mára békésen pihen a mederben.

itthon_szemetespatak

Ez a jelenség évek óta visszatérő problémát jelent az ottlakóknak: hiába takarítják, takaríttatják ki, gyakorlatilag napokon belül ugyanez a kép fogadja az arrajárót. Ezt erősíti meg egy ott lakó hölgy is: miközben képeket készítünk a jelenlegi állapotról, elmondja, hogy a korábbi években volt olyan, hogy a szociális segélyből élő személyekkel takaríttatott itt a polgármesteri hivatal, de idén ez még nem történt meg. Ez látszik is.

itthon_szemetespatak

„Tudjuk, hogy félreeső hely, de nem így kéne kinézzen" – panaszolja egy hölgy, aki harminc éve lakik ezen a helyen. A patak a kertjük végében folyik el. Folyik, és viszi magával (ha viszi) azt a rengeteg műanyagpalackot és egyéb szemetet, ami felgyűl a mederben (tavaly egy egész fotel pihent benne...).

Közben rájövünk, hogy az említett orrfacsaró bűzt mi okozza: egy állat bele van kidobva a partra, s a mellé beöntött „rakományban" is jól kivehetők az állati maradványok.

itthon_szemetespatak

A patakon átívelő fahíd is állandó gondot okoz az autósoknak: a deszkák meg-meglazulnak, volt olyan eset, hogy egy gyorsabban haladó autó miatt az egyik megmozduló deszka megütött egy járókelőt, szerencsére nem történt komolyabb baj.

Az persze most sem történik, de nem elég, hogy az ott lakó nem tud szellőztetni, vagy egyszerűen csak rossz ránéznie a patakra, mert visszataszító látványt nyújt? A probléma forrása talán nem is itt van, a híd közvetlen környékén: az itteniek szerint – többek között - a közeli Holló utcai lakók szemetelnek bele a patakba. De talán ez túl egyszerű „megoldás", hiszen nemcsak a Szejke pataka szemetes Székelyudvarhelyen, bármelyik, a városon átfolyó patakról elmondható ez.

Habár nem a polgármesteri hivatal feladata, hogy takaríttassa a város területén levő patakokat, illetve a Nagy-Küküllő folyómedrét, a hivatal idén is végez patakmeder-takarítást: ezt általában a föld napján, április 22-én teszik, most nem ezen a napon lesz, de a következő héten mindenképpen.

itthon_szemetespatak

A feladat a Vízügyi Hivatalé - érdeklődtünk a helyi kirendeltségnél a helyzettel kapcsolatosan, ahol annyit tudtak elmondani, hogy a Szejke-patak bizonyos részein a kerítések, veteményeskertek miatt a meder hozzáférhetetlen. A marosvásárhelyi sajtószóvivőjük, Fokt Călin kérdésünkre elmondta, hogy tudomása szerint március 21-22-én volt egy patakmedertakarítás a jelzett helyen, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a vízügy emberei nem szemétszedők és nem ők tették a szemetet a patakba.

A kérdés csak az, hogy az elvégzett munka, a medertakarítás után hány nap telik el, amíg megint úgy fog kinézni majd a patak, mintha semmit nem tettek volna vele?



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jugin
2012-04-17 20:20:36
"március 21-22-én volt egy patakmedertakarítás a jelzett helyen,"

ez igy ahogy le van irva nem igaz ugyan is sem azokon a napokon sem máskor sem soha nem járt ott senki ha járt is csak nézelődhetett vagy esetleg még vitt oda valamit:) ezt ugy irom mind aki ott lakik és napmind nap lássa a dolgokat... a tavaly is ugyan ez volt, szomszédokul érdeklődtünk is az illetékeseknél de mindenki mosta kezeit... sajnos nem a mi tiszta patakunkba...:-))) na de sebaj majd jön az áradat és lemossa mert ha most összeszedjük holnapra ismét ez lesz...
nos lehetne irni még de fölösleges mert változás ugy se nagyon lesz...
avatar
hahaha
2012-04-18 00:47:20
LAssan odakerulunk, h a patak es folyomedrek melle kamerakat kell telepiteni.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."