Itthon » Közélet

Rendkívüli tanácsülést kezdeményezett az MPP Nyirő-ügyben

Nyirő József emlékének ápolására több konkrét terv is van, amelyek megvalósulásához tanácsi határozat szükséges.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

NyiroHamvai
NyiroHamvai
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. április 24., 17:03
5 hozzászólás. 

A Magyar Polgári Párt frakciója rendkívüli tanácsülést kezdeményezett április 26-án déli 12 órától. A polgáriak által április 22-én benyújtott és a hivatalban 23-án iktatott összehívóban három, Nyirő József nevéhez fűződő napirendi pont szerepel – tudatták Balázs Árpád és Molnár Miklós, az MPP önkormányzati képviselői.

 

Szobor, utca van, emlékház nincs

A Nagypénteken megalakult, jelenleg 15 tagú, de további önkéntes csatlakozókat váró Nyirő József Emlékbizottság célja, hogy életben tartsa városunkban a Nyirő kultuszt, azért, hogy az író földi maradványainak újratemetése után se feledkezzünk meg emlékének tisztes ápolásáról.

Az Emlékbizottság elnöke, Balázs Árpád elmondta: több olyan ötlet van, amelyek ezt szolgálná, így az, hogy még az újratemetési szertartás előtt vegye fel a Városi Könyvtár az író nevét, a Nyirő utca 5. szám alatt található villa kerüljön a Haáz Rezső Múzeum tulajdonába és rendezzenek be egy emlékszobát vagy alakítsák át emlékházzá, illetve egy udvarhelyi utcát nevezzenek el Uz Bencéről. Ahhoz, hogy ezek az elképzelések megvalósulhassanak, az önkormányzati testület határozatára van szükség.

A Magyar Polgári Párt támogatja az ötletet, ezért kezdeményezték a csütörtöki rendkívüli tanácsülést. Visszajelzést a hivataltól még nem kaptak, de remélik, a Nyirő József újratemetését is támogató városvezetés részéről nem érkezik elutasító válasz.


A sírhelyet kijelölték

A Pünkösd vasárnapi újratemetési szertartás programjával kapcsolatos újdonságok közt említették, hogy az író földi maradványait őrző koporsó szombaton nagy valószínűséggel Szombatfalvára érkezik, vasárnap pedig a Márton Áron téren ravatalozzák fel. A helyhasználattal kapcsolatos kérelmet a Székelyudvarhelyért Alapítvány egy hónapja nyújtotta be a hivatalhoz – a jóváhagyásra egyelőre még várnak.

Az író földi maradványait a Szent Miklós-hegyi római katolikus temetőben helyezik örök nyugalomra - a bejárattól nem messze, a nagy székely kaputól jobbra található sírhelyet április 27-én, pénteken délután 5 órakor veszi szemügyre az Emlékbizottság. Lehet csatlakozni – biztatott Balázs.

 

Jönnek a székelyzsomboriak is

Az Emlékbizottság felvette a kapcsolatot az író szülőfalujával: a székelyzsomboriak jelen lesznek az újratemetési ünnepségen és maroknyi hazai földet is hoznak magukkal.

A bizottság szívügye továbbá, hogy felkutassa Nyirő életének máig ismeretlen részleteit, többek közt a gimnáziumi éveit és szüleinek nyughelyét. Az eddigi kutatómunka egyik konkrét eredménye például, hogy a sokáig Kós Károlynak tulajdonított Nyirő villa tervezőjének valódi nevére is fény derült. A házat Toroczkai Wigand Ede építész tervezte, akinek nevéhez számos erdélyi középület is fűződik – újságolta Balázs Árpád.

Az újratemetéshez kapcsolódó program több, Nyirő József nevéhez fűződő rendezvényt is tartogat: a Kováts család birtokában levő fotográfiákból nyílik alkalmi kiállítás a Kováts Fényképészetnél.

 

Nyirő újratemetése nemzeti ügy, nem kampányfogás

A pünkösdi időpontra azért esett a választás, mert a csíksomlyói búcsúra rengeteg magyarországi zarándok is érkezik, akiknek lehetőségük lesz részt venni az eseményen.

„Nyirő József nem csak a székelyeké, hanem a magyar nemzeté, hazatérése mindannyiunk ünnepe" - fogalmazott Molnár Miklós.

„Megvádoltak, hogy kampányfogás az egész, holott én 17 esztendeje, 1995 óta kampányolok azért, hogy Nyirő végakarata teljesüljön" – cáfolta a nyilvános fórumokon már többször is elhangzott véleményt Balázs Árpád.

Molnár Miklós szerint nem a temetést szervezték a helyhatósági választások idejére, hanem fordítva, hiszen amikor az ötlet kezdett formát önteni, akkor még november volt a választások kitűzött időpontja. Nyirő József holttestének exhumálásáról, hazaszállíttatásáról és újratemettetéséről a Magyar Országgyűlés Hivatala gondoskodik, az esemény fővédnöke dr. Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
konzervativ
2012-04-25 10:56:31
Na, majd meglatja az MPP, hogy a KISZ-titkar hogy fog a dolgok melle allni.
avatar
hofika
2012-04-25 11:10:18
,,Nyírő újratemetése nemzeti ügy, nem kampányfogás,,Meg kérem hogy az is legyen,ne legyen azért haza hozva hogy legyen méltatva Az MPP nagyvonalúsága,Ez a dolog csak Nyírő Józsefről szóljon,kampányolni lehet máshol más körülmények között is!!!
avatar
surmiii
2012-04-26 07:37:30
Szép,szép az UZ BENCE név,de kérdem én mint gyarló emberke,hogy Balázs Árpád és MPP vállalja az összes írat csere költségét??! Nem említve a sok utána járást is!Kedves Udvarhelyiek sajnós a temetés is csak politika'.... :angry: :(
avatar
guru
2012-04-27 00:22:34
jenő szánalmas !
avatar
guru
2012-04-27 00:24:27
Balázs Á csicskás. Hova fog menni dolgozni, ha Jenő is kirúgja? Éhen fog halni !

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."