Itthon » Művelődés

Megnyílt az INEXTEX kiállítás

A textilörökségen alapuló tudás, tapasztalatok, módszerek innovatív cseréje elnevezésű projekt alkotásait mától a székelyudvarhelyiek is megtekinthetik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

jo
jo
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. március 18., 21:45
0 hozzászólás. 


Gyarmati Zsolt
, a Csíki Székely Múzeum igazgatója nyitotta meg a kiállítást, amit negyedszer tártak a nagyközönség elé. Egy alkalommal a megyeszékhelyen, egyszer a Hargita Megyei Tanács épületében és harmadszor a Somogy megyei Kaposváron láthatta a nagyközönség. Ahogy erről már korábban beszámoltunk a projekt, melynek gyümölcseit egy svéd kezdeményezésre készítették az iparművészek, népi hagyományokra épül, azonban XXI. századi termékeket tartalmaz. Elsősorban női ruhákat láthatnak az érdeklődők, de nemezből készült ékszerdoboz vagy szövés, hímzés, batikolás végeredményeiben is csodálkozhatnak a Városi Könyvtárba látogatók.

SaloSzilardGyarmatiZsoltSzaboKaroly

Saló Szilárd, Gyarmati Zsolt és Szabó Károly

A 2007 december elsejétől 2009 december elsejéig tartó közös tapasztalatcsere nem csak fantasztikus tárgyakat, de barátságokat is hozott. Az iparművészek ugyanis havonta egy-két alkalommal találkoztak és elsajátították egymás hagyományaira jellemző motívumokat. A szakmai vezető, aki maga is jelen volt a megnyitón, nem más mint Saló Szilárd, aki további két dizájner munkáját köszönte meg. Estány István és Bakó Klára voltak a pedagógusok, ők irányították a 19 Hargita megyei alkotót: a székelyek a somogyiaktól, a svédek pedig az észtektől inspirálódtak.

A INEXTEX tárlat két hétig lesz jelen az udvarhelyiek előtt, amit egy helyi fotós kiállítása vált fel. A látvány- és hangzóanyag részlegen a Hargitaról készült felvételeket tekinthetnek majd meg.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."