Itthon » Művelődés

Székelyföldi Filharmónia májusi rendezvényei

Zongoraesttel, szimfonikus hangversennyel, és zenekari előadással várja a Filharmónia az érdeklődőket ebben a hónapban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

tuttaforza
tuttaforza
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. május 05., 13:14
0 hozzászólás. 


Magyarországról érkezik Mocsári Károly zongorista, aki Frédéric Chopin és Liszt Ferenc műveivel kápráztatja el a városháza Szent István termébe látogatókat. A zongoraest május 13-án 19 órától kezdődik
mocsarikaroly
Mocsári Károly 1962-ben született Budapesten. Zenei tanulmányait a monori Zeneiskolában kezdte, de 10 évesen már a Liszt Ferenc Zeneakadémia Előkészitő Tagozatának diákja. 1985-ben diplomázott, majd Amerikában végezte posztgraduális tanulmányait. 1986-ban Párizsban telepedett le. Élete során számos mesterkurzus résztvevője és rangos nemzetközi versenyek dijazottja: 1981- Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny-különdij; 1986- Nemzetközi Liszt-Bartók Zongoraverseny-I. Dij; 1985-a londoni Terence Judd Alapitvány dijáért folyó verseny- I. Dij; 1985-Cziffra Alapitvány versenye-I. Dij; 1983, Athén- különdij Emellett az1982-Barcelona,1984-Montreal,1985-Forth Worthi Van Cliburn verseny, 1986-Tel-Avivi Rubinstein-verseny dijazottja. 1984-ben vette kezdetét nemzetközi karrierje. Azóta az 5 kontinens több mint 30 országának legrangosabb hangversenytermeiben koncertezett, olyan zenekarok kíséretével, mint a Londoni Filharmonikusok, a Berlini Rádiózenekar, a Budapesti Fesztiválzenekar stb. Az évek során neves magyarországi és külföldi karmesterekkel és előadóművészekkel dolgozott együtt: Sir Andrew Davis, Y.Bashmet, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, M. Rosztropovics, Vásáry Tamás, Daniel Barenboim, D.F-Diskau, I.Perlman. Előadói tevékenysége mellett 1990-1996 között a Párizsi Konzervatórium tanára.

Május 16-án 18 órától szimfonikus hangversenyre kerül sor a Művelődési Házban. Ezúttal a kolozsvári Simon Emil vezényel, valamint a magyarországi Mocsári Károly zongora szólóját hallhatja a nagyérdemű.

Emil Simon, a kortárs romániai karmesterek egyik legnevesebbje, 1936-ban született. A kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia elvégzése után (tanárai Sigismund Toduţă és Antonin Ciolan) a párizsi Konzervatóriumban tanult Nadia Boulangenél és Olivier Messiaennél. 1968-69-ben részt vett Sergiu Celibidache mesterkurzusain. 1960-tól a kolozsvári Filharmónia karmestere. 1964-ben a Besancon-i nemzetközi karmesterversenyen I. díjat nyert, emellett több más nemzetközi és országos díjjal tüntették ki. Sikeres karrierje során az ország összes szimfonikus zenekaraival együttműködött és meghívást kapott számos európai és amerikai zenekarhoz is. Számos lemezfelvételt készített, neves hanglemezgyártó cégekkel. Karmesteri és zeneszerzői tevékenysége mellett a kolozsvári Zeneakadémia tanára. 1996 és 2000 között a kolozsvári Állami Filharmónia igazgatója volt. Tapasztalatait szívesen megosztja a fiatal karmesterekkel, különböző országos és nemzetközi mesterkurzusok keretében.

tuttaforza

Tutta Forza

A kőbányai zeneiskola Tutta Forza zenekarának hangversenyét május 18-án tűzte műsorra a Székelyföldi Filharmónia. Az esemény a Városháza Szent István termében 18 órakor kezdődik

A Tutta Forza 2004 nyarán alakult a Budapest X.kerületi (kőbányai) Állami Zeneiskola cselló-, fafúvós-, és fémfúvós tanszékének növendékeiből. A zenekar vezetője Bakó Roland trombitatanár, és felesége Dávid Krisztina csellótanárnő. A rendszeres zenekari próbákon túlmenően a Tutta Forza minden évben egy nyári táborban bővítette a repertoárját; bővült a zenekar is, jelenleg 24-26 fős a „nagyok zenekara” és 15-20 fős az utánpótlás zenekar, mely 2009-ben alakult és a Tutta Forza Piccola nevet viseli.

Jelenlegi műsorukban egyaránt szerepelnek barokk és klasszikus művek átiratai, de megszólal a könnyedebb műfaj is, filmzenék- jazzbetétek formájában. A zenekar több tagja szólóelőadóként is magas elismerést szerzett; több országos-, és nemzetközi verseny díjazottja játszik a zenekarban, többen a Zenekonzervatórium növendékei, Renczés Balázs csellista a Zeneakadémia Kiemelkedő Tehetségek osztályának hallgatója.

A zenekar CD-je 2008-ban jelent meg; élő, egyenes adásban szerepeltek a Magyar Rádió 6-os stúdiójában, 2008 őszén Olaszországban turnéztak. A zenekar honlapja a www.kobanyaizeneiskola.hu címen tekinthető meg. 2010 májusában erdélyi körutat tervez a zenekar; Déván, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Balánbányán és a Gyímesekben szeretnének fellépni, a turné befejezéseként részt vesznek a csíksomlyói búcsún.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."