Itthon » Művelődés

Anekdota-kötetet mutattak be Tamásiról

Idő a humorra címmel jelent meg Lőrincz József legújabb kötete, amit kedden mutattak be a Hagyományőrzési Forrásközpontban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes/tamasikonyv
Itthon_muvelodes/tamasikonyv
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. március 23., 19:00
0 hozzászólás. 

Húsz év gyűjtése ez a kötet, de Lőrincz József magyar irodalom szakos tanár már főiskolai hallgató kora óta foglalkozik a székelység talán legnagyobb, legismertebb írójának, Tamási Áronnak az életével, illetve munkásságával. A kedd délutáni könyvbemutatón P. Buzogány Árpád, a könyv szerkesztője mondta el az érdeklődőknek, hogy az Idő a humorra – Anekdoták Tamási Áronról című kötet célja a szórakoztatáson túl az író emberközelbe hozása. Az abban közölt történetek kb. egynegyede Tamási írásaiba is beépült valamilyen módon.

Lőrincz József a könyvbemutatón elmondta, hogy az évek során több, az író életével kapcsolatos fehér foltot sikerült tisztáznia (nem ez az első irodalomtörténeti munkája) – ilyen például a pontos születési dátuma (1897. szeptember 20.), illetve az is, hogy először Tamás János néven anyakönyvezték, de Áronnak keresztelték.

Itthon_muvelodes/tamasikonyv

A szerzőt több dolog is indította a Tamásival való foglalkozásra – ilyen volt a főiskolai évei alatt megjelent Izsák József-féle monográfia, illetve az is, hogy Lőrincz tanár úr 1990-ben került a gimnáziumba tanítani, az iskola pedig abban az évben vette fel az író nevét. A legelső anekdotát még 1992-ben hallotta id. Sipos Ferenctől, Tamási sógorától Farkaslakán. A most megjelent, 125 oldalas, fotókkal és jegyzetekkel bőven ellátott kötetből Lőrincz József és két tanítványa, Dobai Gábor és Porsche Endre olvastak fel humoros történeteket.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."