Itthon » Művelődés

Masca - mindörökké tangó és könyvek

Két különböző stílusú, lenyűgöző előadással búcsúzott kedden este az 5. Tánc Tavasza udvarhelyi közönségtől a bukaresti társulat – reméljük, látjuk még őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

_I6R1T7fs2FI_TdPlZcCNQyI/AAAAAAAAIp0/KgD3hxt971c/s640
_I6R1T7fs2FI_TdPlZcCNQyI/AAAAAAAAIp0/KgD3hxt971c/s640
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. május 18., 17:45
0 hozzászólás. 

Szenvedélyes, mélabús, romantikus, tüzes, vad és buja latin zene, vérpezsdítő, lüktető ritmus, a korhű ruhákból szemtelenül kihívón vagy diszkréten kivillanó női bájak – tangó mindörökké, minden korban ugyanaz és mindig más. A bukaresti Masca Színház nagyszínpadi produkcióját, az Una historia de tangot hosszú percekig tartó tapsviharral ünnepelte kedden este az udvarhelyi közönség.

Itthon_muvelodes/historiatango1705

A vetített képekkel kísért előadás táncban mesélte el a tangó történetét. A múlt század eleji bordélyházak féktelen táncosai járták, a századelő elegáns éttermében pedig mérsékelt szenvedéllyel lejtették a kimért hölgyek-urak, akiket az etikettre és a tangóra fittyet hányó bolondos charleston nemzedék zavart meg az összeborulásban. A tangó történetében a szereplők, a helyszín, a korszak, a divat és a zenei ízlés változott, változtak a szereplők is – egyedül a tangó, a mindig minden korban megújultan újjászülető tánc maradt állandó.

Az örökifjú tánc, amely az emberi kapcsolatok, a szerelem és szenvedély szimbóluma maradt a '60-as évektől napjainkig. A középkorú, vörös ruhás pár tánca a társas magány korában, a szürke és sivár pályaudvaron is figyelmet, érzéseket kelt, megállítja és közelebb hozza egymáshoz az egyedül és céltalanul rohanó nőket, férfiakat.

Az előadás üzenete célba ért – a közönség még a tangótörténet felkavaró hatása alatt ült le a Művelődési Ház lépcsőjére és várta, hogy az Ex Libris élőszobrai életre keljenek: találkozás ez a világirodalom három halhatatlan női szerzőjével és az általuk megálmodott figurákkal. A szerelem halhatatlanságáról dalolt lantján és forrt össze szerelmes csókban szerelmével Sapho.

Itthon_muvelodes/historiatango1705

Resolvat! – jelentette az írógépén pötyögő Miss Marple-nek Hercule Poirot a sikeres nyomozás eredményét, majd dermedt ismét szoborrá a krimi zseniális királynője, Agatha Christie két hőse. Romantikus szerelem, várakozás és beteljesülés, könnyek és búcsú – a színház előtti téren az Üvöltő szelek szerelmespárja, Catherine és Heathchliff ma is megható története kelt életre utoljára. A színészek kék-fehér jelmezén és maszkján megcsillanó holdfény még sejtelmesebbé, misztikusabbá tette a látványt.

Három sikeres előadás – Holdbéli Pierrot, Una historia de tango és Ex Libris – után kedden este elköszönt az udvarhelyiektől a Masca Színtársulat. Ígérték, és mi is bízunk benne, hogy hamarosan viszontlátjuk őket.



Az Ex Libris szabadtéri előadáson készült fotógalériánkat ide kattintva tekinthetik meg


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."