Itthon » Művelődés

Egyensúly a vécépapíron

Van egy nő. Nagyon jó színésznő. Gáll Katának hívják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

itthon_muvelodes/Zaphianyok
itthon_muvelodes/Zaphianyok
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 05., 19:12
0 hozzászólás. 

A Mokka Kávéház adott otthont vasárnap este a Záp-hiányok című mozgássszínházi előadásnak, amit az Udvarhely Táncműhely két táncosa, Györfi Csaba és Gáll Kata hoztak létre és adtak elő, a díszlet-jelmez pedig Márton Erika munkája. Az Esterházy Péter Egy nő című könyve alapján készült előadást március 12-én még meg lehet tekinteni.

itthon_muvelodes/Zaphianyok

Fotó: Csedő Attila

Hang és fény, zene és csend, szöveg és mozgás – a megközelítőleg egyórás előadás főleg a két táncos által kidolgozott mozgássorokból állt, amit az említett Esterházy-mű szövegei foglaltak keretbe és fordítva. Színház a kocsmában-kávéházban, olyan előadás, amiből biztosan néznénk többet is.

Ki van ott bent?

Ami nem az előadás mellett szólt, az a helyszín: már az első szöveges résznél behallatszott a kávéscsészék csörömpölése és az első teremben ülők hangoskodása - megkockáztatom, nem is tudták, hátul mi zajlott.

Jó negyedórás késéssel indult a játék, mert előbb egy pincérnőnek szinte minden asztalnál fel kellett vennie a rendelést és ki is kellett szolgálnia a megrendelőket. Mivel a Mokkában alacsonyabb a színpad, a kisebb termetű nézők egészen biztosan nem láttak sokat az előadásból - akik oldalt felálltak, azok jártak-láttak jól.

Mert egy alapvetően jó előadás volt a Záp-hiányok. Volt eleje, volt vége, volt mondanivalója, láttatott és elgondolkoztatott - sokkolt is, de ugyanakkor meg is nyugtatott. Férfi és nő kapcsolata, az egymáshoz vezető út, vagy az egymástól való eltávolodás útja, mert egyik sem jár a másik nélkül, a szeretet a gyűlölet nélkül.

Mert ezt teszi a Záp-hiányok nője is: szeret és gyűlöl, néha egyszerre. Irányítja, megalázza, felemeli és összetöri egyszerre a férfit – boldoggá teszi és szenvedteti.

Kizárólag a vécéhez kapcsolható kellékeket és díszletelemeket (piszoárok, vécépapír, felmosó, vécépapír-kartoncsövek) használ, a legemlékezetesebb talán a vécépapíros jelenet volt, amikor a nő hátrafele mozogva engedi a földre a papírcsíkot, a férfi pedig azon egyensúlyoz. Az egyébként 97 szöveget tartalmazó Esterházy-műből részletek hangzanak el, olykor talán a legdurvábbak, az előadás zenéje is telitalálat.

Gáll Kata határozottan jó színésznő, s ezt remélhetőleg a színházba vagy a táncelőadásokra rendszeresen járó udvarhelyeik is tudják. A Tomcsa Sándor Színházhoz való kerülése után nem nagyon kapott szerepeket, aztán a Táncműhely munkatársa lett.

Néha jellegzetesen kislányos, máskor meg nagyon nőies tud lenni, mozgása határozott, látszik rajta, hogy szívből-lélekből tesz mindent, amit (meg)történtet a színpadon. Partnere, Györfi Csaba önmaga testével beszél, megalkotva kettejük tökéletességét.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."