Kultúra » Tánc

Díjazták a Záp-hiányokat

Tetszett a közönségnek és a zsűrinek is - rangos szakmai elismerést kapott az Udvarhely Táncműhely házi produkciója, a Záp-hiányok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
EmberAzEmbertelensegben

Nézd, mit nézhetsz meg! (videó)

Egyenesen Marosvásárhelyről hozzák a centenáriumi év...
KialtoSzo

Vidékre költözik a Néptáncműhely

Az idei évad új előadásával szeretné...
apamtanca3

Kós Károlyra emlékeznek

Mégpedig táncolva. Kezdődik a néptáncműhely idei...

Fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 09., 13:58
0 hozzászólás. 

Nagyvárad adott otthont az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozója nyolcadik felvonásának. A műfajban a legrangosabbnak tartott szakmai fórumon jelen volt és a versenyben is megmérettetett az Udvarhely Táncműhely is. A hazai porondon egyéninek és egyedinek számító, a néptánc és a kortárs tánc kettősségét egyaránt művelő Táncműhely egy házi produkcióval, a Gáll Kata és Györfi Csaba páros Záp-hiányok című mozgásszínházi előadásával mutatkozott be.

tancmokka-4324Az Esterházy Péter Egy nő című műve alapján készült előadás teltházas volt, nagyon tetszett a közönségnek és a táncegyüttesek produkcióit értékelő, neves szakemberekből álló zsűrinek is. A Záp-hiányokat az irodalmi szöveg táncszínházi megjelenítése kategóriában nyerte el a Szigligeti Színház különdíját – adta hírül Miklós Levente, az Udvarhely Táncműhely igazgatója.

Véleménye szerint ez a díj és a zsűri tagjainak (Novák Ferenc "Tata", Farkas Zoltán "Batyu", dr. Pávai István néprajzkutató, Hégli Dusán, Sultész János) egybehangzóan elismerő véleménye is abban erősítette meg, hogy az Udvarhely Táncműhely jó úton jár, intézményként helye és kiérdemelt rangja van az erdélyi hivatásos együttesek sorában.

"A mi utunk egyéni, de tisztességes munkával jól járható út, amelyen a kettősségünket, a nép- és kortárs tánchoz való hűséget is megőrizve tudunk megmaradni" - fogalmazott Miklós Levente.

Az igazgató elmondta: a nagyváradi találkozó lehetőséget nyújtott olyan, nem csak a Táncműhely, de a többi hivatásos együttes számára is gondot jelentő kérdés (például a képzett táncos-utánpótlás kinevelése) megbeszélésére, a lehetséges megoldások közös keresésére, ugyanakkor kiváló találkozás és tapasztalatcsere is volt.

Az Udvarhely Táncműhely gőzerővel készül a november első hetében sorra kerülő Össztánc Ősszel Fesztiválra, amelyen a folklóré lesz a főszerep. Tánc nélkül addig sem marad az udvarhelyi közönség, aki még nem látta az újdonsült díjazott Záp-hiányokat, nem mulassza el október 18-án megnézni. A tavalyi évad nagy sikerű előadása, az Uray Péter m.v. rendezte Vízkereszt, vagy amit akartok című mozgásszínházi produkció felújított változatát november 25-én láthatja a közönség.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."