Itthon » Oktatás

A középiskolások miatt változhat újból a KRESZ

Akár tízezer diákot is hátrányosan érinthet a KRESZ legújabb módosítása. Nem vizsgázhatnak, pedig ezért járták ki az iskolát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

mezo-04
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2013. január 25., 18:41
0 hozzászólás. 

Az országban több szakközépiskolát is hátrányosan érintett a forgalmi szabályok új módosítása, köztük a székelyudvarhelyi Eötvös József Szakközépiskolát is. Az országban öt-tízezer közé tehető azoknak a diákoknak a száma, akiket negatívan érint a KRESZ legújabb módosítása, amely január 19-től lépett érvénybe.

Az ország több középiskolájában is autós szállításra és szervizelésére szakosodott osztály működik, ahol az iskola végén a B, C, CE kategória jogosítványának megszerzése is elérhető lehetőség.

Miután a törvény módosításával a korhatárt 21 évre emelték, a 18 -19 évesen végző diákok három évet kell várjanak, hogy megszerezhessék a hajtási engedélyt.

Egyelőre a murok sem tiszta

A mezőgazdasági iskolában mostanáig a szállítástechnika, autóvillany-szerelő, illetve motor- és autószerelő szakon volt megszerezhető a B illetve C, CE kategóriájú jogosítvány. A változások a személyautóra való hajtási engedély megszerzését továbbra sem akadályozza, viszont a végzős diákok csak 7,5 tonnáig, azaz C1-es kategóriára szerezhetnek engedélyt.

mezo-07

„Nálunk 18 éves kortól vizsgázhattak a nagy kategóriára is a gyerekek, ez nagyon jó volt az iskolának, mert egy vonzóerőt jelentett." – nyilatkozta portálunknak Ferencz Csaba, az iskola igazgatója.

„A törvényt ugyan kihozták, de nincs még meg a metodológiája. Az iskolák már jelezték a minisztérium fele, hogy a törvénymódosításba tegyék bele, hogy a gyerek legalább levizsgázhasson, még ha nem is vezethet 21 éves koráig. Ez számomra is egy elfogadható megoldás" - vázol fel egy lehetséges alternatívát.

„Vásárhelyen van egy, a miénkhez hasonló profilú iskola, amely még régebbi múltra tekint vissza. Ők szerveznek egy tanácskozást, az iskolák részére, ahol közös álláspontot fogunk kialakítani, amelynek remélhetően lesz hatása a minisztérium felé. A vásárhelyiek már beadtak egy javaslatot a minisztériumnak, amiben az szerepel, hogy tegyenek különbséget a jogosítvány megszerzéséhez és a gyakorlati vezetéshez kötött korhatár között."

mezo-06

„A következményeit még nem látjuk, de ha így marad, akkor a gyermekek sokat veszítenek. Ha most nem vizsgázik le, két év után már nem is fog, vagy legalábbis jóval kevesebben, mint akik végeztek" – összegezte az igazgató.

„A mi gyerekeink messze rávernek minden más, külső sofőriskola végzőseire olyan szempontból, hogy az átmenési arány majdnem száz százalékos. De ez normális is, hiszen négy évig módszeresen azt tanulja a vezetést és gyakorlati óra is több van. Egy cégnek is fontos, hogy képzett sofőrt kapjon, ezért lenne jó, hogy ha nem is vezethetnek, de legalább vizsgázhassanak le. A gyerekek elhelyezkedését is jobban segítené.

Javíthatja, de nem próbálhatja ki

„Nem értem, miért kellett változtatni ezt a dolgot" – mondta Kálmán István, az iskola autós részlegének vezetője. Ha az volt az alapötlet, hogy egy 18 éves fiatal ne vezessen nagy teherautót, akkor ez eddig is szabályozva volt, ugyanis teherautót (C, CE) csak akkor vezethetett, miután egy szakmai bizonylatot megszerezett, de ezt most is csak 21 évesen teheti meg.

Így, ha meg is szerezte a jogosítvány, csak 21 évesen vezethet C kategóriás kocsit. Egyelőre csak a törvény lépett érvénybe január 19-től, de ennek még az alkalmazási szabályozását ki kell dolgozzák, amire kilencven nap volt adva, ez február közepén jár le.

Ettől várunk még valami megoldást, hogy pontosítsák ebben a szabályzatban, hogy hogyan is képzelték el. Van egy nem hivatalos hírünk, miszerint a vásárhelyi iskola igazgatója írt egy javaslatot a minisztériumnak, amire írásban kapott pozitív visszajelzést.

Az állami iskolákban tanuló diákoknak vissza fogják hozni a korhatárt 18 évre, azzal a feltétellel, hogy 21 éves koráig csak az országban vezethet. Tehát, ha megjavít egy autót és elmegy kipróbálni, akkor az ne számítson bűnténynek.

mezo-03

László Huba most tizenkettedikes az autóvillamosságira szakosodott osztályban. „Gondoltam, ez egy jó szakma, és mivel sok autó van, így sok a javítás is, talán így könnyebben fogok munkát találni. De szeretem is ezt a szakmát."

mezo-05

Ő még a szerencsések közé tartozik, nem úgy mint sok osztálytársa. „Szerencsére én még tavaly leadtam a jelentkezésemet, s így még vizsgázhatok, de sokan vannak, akik szintén el szerették volna kezdeni, de most, a törvénymódosítás miatt nem tehetik. Igaz, úgy hallottam, hogy akik állami iskolában végeznek, azoknak fogják hagyni, hogy 18 évtől vezethessenek".

mezo-02

„Ha marad a korhatár, akkor az iskolának be kell szereznie egy C1-es kategóriájú autót (3500 kg-7500 kg), amit engedélyeztetni kell, hogy oktatásra alkalmas autó legyen. Ez óriási költséget jelentene az iskolának, amire nem hiszem, hogy bármiféle támogatást is kapnánk. Az iskola csak pályázat útján tudná megteremteni a feltételeket, de a pályázás egy nagyon hosszú folyamat" – összegezte az igazgató. Hozzátette: egyelőre várnak, mert nem tudják, hogy milyen, az iskolát érintő következmények lesznek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."