Itthon » Oktatás

Egyenlő félévekre szabták a tanévet

A 2013-2014-es tanévben 176 napon át koptatják az iskolapadot a diákok. Idegen nyelvet tanulnak az előkészítősök, tesztelnek a másodikosok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Osztályterem Székelyudvarhelyen
Fotó: Kakasy Botond/archív
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. szeptember 12., 11:39
1 hozzászólás. 

Szűk négy nap van még hátra a nyári vakációból: szeptember 16-án országszerte megszólal a tanév kezdetét jelző iskolacsengő. Az idei tanév legfontosabb újdonsága az, a Hivatalos Közlönyben megjelent miniszteri rendelet, amely két, egyenlő időtartamú félévre osztja a 2013-2014-es tanévet, illetve egy nappal megtoldja a vakációs napokat azzal, hogy szabaddá nyilvánítja Húsvét harmadnapját is.

Az első félév szeptember 16-án kezdődik és 2014. február 9-ig tart. Az óvodások, előkészítő és I-IV. osztályosok november 2-10. között őszi vakáción lesznek. A téli szünidő, amely kicsiknek, nagyoknak egyformán jár, december 21-én kezdődik és 2014. január 5-én ér véget. Január 6-31. között újra tanulás, majd február 1-jétől 9-éig rövid, félévközi vakációra mennek a diákok.

Nulladikos idegen nyelv

A második félév február 10-én kezdődik, a tavaszi vakáció április 12-22. között lesz. Az ezt megelőző héten, április 7 és 11 között ismét megszervezik az Iskola másként programot, ami a tantervtől eltérő, gyakran a diákok által szervezett tevékenységeket foglal magába, és sajátos órarendje van.

Az oktatás a végzős diákoknak ér véget leghamarabb, azaz május 30-án, így ők 33 hetet járnak iskolába. Őket követik a nyolcadikosok, akik június 13-án végeznek, egy héttel hamarabb, mint az 1-7. osztályosok, akiknek június 20-a lesz az idei tanévben az utolsó tanítási nap. A nyári nagyvakáció június 21-én kezdődik és szeptember 14-ig tart.

Újdonság, hogy az előkészítő osztályokban kötelező lesz az idegen nyelv oktatása – tudtuk meg Hodgyai László tanfelügyelőtől. Hodgyai elmondta, további, a tanmenetet befolyásoló lényegi változásokról egyelőre nincs tudomásuk.

Másképp számolnak nyolcadik végén

Bizonytalan még, hogy májusban országos szinten szervezik-e meg a második és hatodik osztályosok áltanos tudásának felmérését. Ami a negyedik osztályosok vizsgáit illeti, ebben az iskolai évben is csak a kijelölt negyedik osztályokban mérik fel a tanulók általános tudásszintjét. A felmérés reprezentatív jellegű lesz, ahogy a korábbi években is.

Az érettségi vizsgával kapcsolatosan nincsenek egyelőre változások, de a nyolcadikosok felvételi vizsgája esetében a középiskolai felvételi eredményének kiszámítása módosult: a bejutási átlag kiszámításánál 75 százalékban a vizsgák eredménye, 25 százalékban pedig az 5-8. osztályos átlaga fog számítani – tájékoztatott a tanfelügyelő.


címkék: tanév vakáció

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
ÁgnesÁgneske
2013-09-13 00:10:26
döglött lóra patkót
Teszik jobbra-teszik balra a dolgokat, jobb nem lesz.
A hal a fejétől bűzlik.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."