Itthon » Oktatás

Tréningelj középiskolásokat!

Önkénteseket keres a Prizma Egyesület a Nagyító programra. Jó móka, te is mehetsz, ha szeretsz önkénteskedni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

diakok3
Különböző csoportfoglalkozásokon vesznek részt a diákok
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. február 03., 16:09
0 hozzászólás. 

2006 óta foglalkoznak iskolán kívüli diákképzéssel, 2009 óta egyesületként tevékenykednek – az önkéntesekből álló Prizma Egyesület új munkatársakat toboroz, elsősorban olyan 22 éven felülieket, akik szeretnek csapatban dolgozni, kipróbálnák magukat csoportvezetőként, szívesen dolgoznak játékos tréningmódszerekkel, fejlődnének saját önismeretük terén, és kíváncsiak a középiskolás korosztályra.

Nagy-Elek Kinga, az egyesület elnöke és Marosfői Katalin, a program koordinátora portálunknak elmondták, hogy a magyarországi Nagyító program mintájára középiskolások számára tartanak különböző tréningeket. Ezeket az önkénteseik tartják hétvégenként, általában a városhoz közel eső panziókban.

A péntek délutántól vasárnap délig tartó képzések során (a csoportvezetők által) a gyerekek saját élményeket szereznek a tematikus játékokból felépített program során - ebbe belatartozik még az ebéd elkészítése is, ami szintén hozzájárul a diákok közösségi magatartásának kialakításához.

diakok2

Tematikus hétvégékről van szó, amiben négy szint van, ezek megegyeznek a középiskolák éveivel. A kilencedikesek számára a csapatépítés-önismeret témájú tréninget tartják, ami azért hasznos, mert a diákok a középiskola első évében innen-onnan összeverődve még nem ismerik egymást.

A második, tízedikes szint a kommunikáció-tolerancia, a harmadiknak (tizengyedik osztálynak) a párkapcsolat a témája, míg tizenkettedikben a pályaorientációval foglalkoznak. "Nem pályaválasztás, tehát nem mi mondjuk meg, hogy milyen pályára menjen a diák" – hangsúlyozták.

A diákok a csoportfoglalkozások során saját élményt szereznek, azt megbeszélik a csoportvezetőkkel, majd ezekből vonják le a konklúziót, tehát nem száraz iskolai tananyagról van szó, hanem intenzív élményalapú tanulásról. Novemberben két osztály volt, februártól júniusig minden hónapra van Nagyítós foglalkozásra jelentkezett osztály, akiknek csoportos képzést fognak tartani.

Az önkénteseket tapasztalt trénerek oktatják, az egyesülethez a szatmári kollégák járnak továbbképzést tartani. Az önkéntesek először csak megfigyelőként vesznek részt egy Nagyítós hétvégén, utána pedig eldöntik, hogy be szeretnének-e kapcsolódni a programba.

Jelenleg hét olyan önkéntesük van, akik hétvégi képzést tartanak, de többre lenne szükségük, mert nagy lett a kereslet az iskolások részéről.

A jelentkező önkéntesek számára a megbeszélést szerdán 18 óra 30 perctől tartják, érdeklődni Marosfői Katalinnál lehet a 0746 950 901-es telefonszámon. Amennyiben egy osztályt érdekel egy ilyen képzés, nekik kell megkeresniük az egyesületet, akik az iskolában bemutatják a Nagyító programot, s amennyiben kedvet kapnak rá, akkor létrejön a tematikus hétvége.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."