Itthon » Oktatás

Nem haltak bele a magyar érettségibe

Babitsot, Vajda Jánost, tragikomikus hőst és a klasszikus modern novellát kérték a végzősöktől a keddi magyar érettségin.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Illusztráció
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. július 05., 19:34
0 hozzászólás. 

Összesen 7200 tanuló vizsgázott Romániában magyar nyelv és irodalom tantárgyból kedden reggel kilenc órakor, az idei érettségi vizsgasorozat írásbeli szakaszán. A középiskolai reál és humán szakok végzősei eltérő tételsorokat kaptak.

A reálosoknak Vajda János Húsz év múlva című versét kellett elemezniük, majd egy maratoni futásról szóló szöveg kapcsán feltett kérdésekre kellett válaszolniuk, a harmadik tételnél pedig értekezést kellett írniuk egy tetszőleges klasszikus modern novelláról.

A humán szakosok Babits Mihály Az őszi tücsökhöz című versét kapták, amelyet különböző szempontok szerint kellett elemezniük. A második feladatsor az internetezés témáját járta körül, a harmadik tételben pedig kétoldalas értekezést kellett írniuk egy tragikomikus hősről egy tanult epikus alkotásban.

A tételsorok és a javítókulcsok itt letölthetők.

Dáné Szilárd magyar szakos tanfelügyelő szerint az idei tételsorok nem lehettek túl nehezek a diákoknak. A humánosok feladatai talán kissé komplikáltabbak voltak a reálosokénál, de alapvetően sem a versek, sem a klasszikus modern novella, sem a tragikomikus karakter ábrázolása nem jelenthetett problémát.

A harmadik tételben ugyan az utóbbi tizen-egynéhány évben nem volt novella, ez kissé váratlanul érhette a tanulókat, de a harmadik tételre általában készülnek a diákok, és megtanulnak olyan kidolgozásokat, amelyeket aztán négy-öt tételhez felhasználhatnak - ismertette a pedagógus.

Feltételezése szerint sokan Móricz-novellát elemeztek, ezért a javító tanároknak felüdülés, ha Kosztolányit is olvashatnak − fűzte hozzá, kiemelve azt is, hogy a második tételnél a diákok szövegértési készségüket és kreativitásukat is megmutathatták. A reál szakosoknak például egy sportriporter és egy sportoló közötti párbeszédet kellett megfogalmazniuk.

Információink szerint az idei dolgozatjavítás kaotikusabb a tavalyinál. Az előző érettségi alkalmával ugyanis sikerült megoldani, hogy a magyar nyelven írt dolgozatokat magyarlakta megyékbe vigyék, ám idén volt példa arra, hogy Hargita megyéből „kölcsönkértek" tanárt román vidékre.

A háromszéki dolgozatokat a híradások szerint Szebenben javítják, ahol szintén kevés a magyar anyanyelvű javító tanár. Hogy a székelyudvarhelyi kidolgozásokat hol értékelik ki, azt nem sikerült megtudnunk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."