Ilyen lesz az érettségi 2018-ban

Februárban már szóbeliznek az érettségizők, és az írásbeli pontozása is megváltozik románból.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

bac evz
Nyárra csak az írásbeli marad. Fotó: illusztráció/archív
szerkesztoÍRTA: SIMÓ VERONIKA
2017. november 08., 10:34
0 hozzászólás. 

November elsején tették közzé a tanügyminisztérium honlapján a második, negyedik és hatodik osztályosok országos felmérései, illetve a kisérettségi és az érettségi tételmintáit. Ugyanitt a javítókulcsok is megtekinthetők.

Az érettségi követelményrendszerét az érvényben lévő tanterv alapján úgy állították össze, hogy átfogják a tananyagot, és felmérjék a diákok elemző, összefoglaló, elvonatkoztató és általánosító képességeit – írják a minisztériumi közleményben.

A román nyelv és irodalom vizsga tételmintáinak a felépítése, illetve a hozzájuk tartozó javítókulcs is változott valamennyit. Az első tételben egy nem irodalmi szöveggel kapcsolatban kell kérdésekre válaszolniuk a diákoknak, illetve egy legalább 150 szavas érvelő szöveget is kell írniuk, mindezt 50 pontért. Korábban 30 pontot ért az első tétel.

A második és harmadik tétel esetében irodalmi szövegekkel kell dolgozniuk az érettségizőknek 10, illetve 30 pontért cserébe.

A tavalyhoz képest újdonság, hogy a szóbeli vizsgákat 2018. február 12-én már elkezdik. A román, anyanyelv és idegen nyelv mellett a digitális kompetenciákat is felmérik február 22-ig.

Az írásbelik szokásos módon nyáron zajlanak, június 25-étől 28-ig, majd július 4-én tudják meg az eredményeiket a diákok, ezután lehet fellebbezni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."