Itthon » Portré

Csiszár Melinda – a világbajnok táncos

Tavalytól tanít városunkban az a visszavonult versenytáncos, aki volt már Magyar Országos Bajnok, de Európa-, sőt világbajnoki címmel is büszkélkedik, jelenleg a Fortunadance tánciskola vezetője.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Szilvia az első ember, akivel az inkubátorházba lépve kapcsolatba kerülsz. A szerző és Dávid Anna Júlia felvételei

Piroshajú, ez vagyok én

Most épp lilahajú, és gyönyörű kék cipője van....
fotó: Egyed Ufó Zoltán

A szex megvolt. Mi jöhet még az inkubátorházból?

Spoiler alert! Részletek a következő rész...
Geréb Péter fotók: Simó Veronika

Matekkel mindent meg lehet oldani

Kedvenc szava a jó, élőhelye a Tábor negyed, hobbija a...

CsiszarMelinda5
CsiszarMelinda5
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. február 21., 08:11
0 hozzászólás. 


„A tánc egy nagyon komplex műfaj, hiszen nagyon sok mindenre nevel, a testi és a fizikai képzést is belevéve, nagyon szép testtartást ad és fejlett izmokat. Ez az egyik, hogy nagyon szép, harmonikus lesz a test. A másik pedig az, hogy a zenére végzett mozgás az mindenképpen a személyiséget fejleszti, és jó kedvre derít. Nagyon élvezetes az egész” – mondta a táncosként visszavonult, de koreográfusként tevékenykedő Melinda, így kezdtük a beszélgetést.

CsiszarMelinda4

Csiszár Melinda miért lett táncos, hogy lett táncos?

Anyukám is táncos. Táncpedagógus, társastánc szakon végzett, így belenőttem ebbe az egész dologba. Nagyon tetszett főleg az, ami általában a lányoknak: a szép csillogó ruha meg a színpad, ez mindenkinek a gyerekkori álma. Ezt kicsit komolyabban véve tovább vezettem az életutam során. Elvégeztem a Táncművészeti Főiskolát, mellette táncos képzésekre jártam, nagyon sok versenyre, fellépésre és nagyon sokfajta tevékenységre, ami a tánccal kapcsolatba hozható. Hat éves koromtól elkezdtem szertornázni, hiszen akkor még itt Udvarhelyen működött a tornaterem a stadion mellett. Az alapokat itt kaptam, ez egy nagyon jó indulópont volt. Ide négy évig jártam. CsiszarMelindaAztán még működött a régi pionír ház, ott nagyon sokfajta képzés volt, természetesen tánc is. Oda is eljártam 3-4 évig. Társastáncot tanultunk, charlestont, rockyt és még sok mást is. Ez adott egy másik alapképzést, úgymond megszeretette a táncos mozgásformát. '90-en tavaszán, április környékén a forradalmi utóhangulatban kiköltöztünk a szüleimmel Magyarországra, Győr-Sopron megyébe egy kisvárosba, Kapuvárra. Győr közel volt hozzánk, 40 kilométerre. A Győri Balett világhírű és azt is mondhatnánk, hogy ez egy táncos alaphely. Mivel ott végeztem középiskolát és főiskolai tanulmányaimat, így első kézből hozzájutottam a tánchoz, baletthez, modern baletthez. Nagyon sok előadásra jártam, aztán jöttek a versenyzések, amik plusz motivációt jelentettek.

Milyen volt az első fellépés?

Természetesen az első fellépések nagyon sok izgalommal járnak. Mikor kiállunk a színpadra, villognak a fények, nagyobb a hangerő, mint amit órák alatt megszoktunk, ez egy fantasztikus érzés. A másik pedig az, hogy ugye a fellépésen csak egyszer kell megcsinálni, de tökéletesen a produkciót. Ott vannak a szülők, nagyszülők, ismerősök, ismeretlenek, közben kameráznak, fényképeznek. Ehhez is hozzá kell szokni. Az első fellépések nagyon izzasztóak voltak. Emlékszem, ezek falunapokon történtek, mert nagyon sok meghívásunk volt, a környék falvaiba. Ott kezdődött minden, összeeszkábált színpadokon. Ezek a fellépések azért voltak jók, mert óriási rutinra tettünk szert.

Eltelt húsz év, amíg kint voltatok. Tartottad a kapcsolatot az itthoniakkal?

Persze. Nagyon sokat jártunk haza látogatóba. A nagyszülők is itt éltek, élnek, de a rokonok, unokatestvérek, gyerekkori barátok, a szüleim ismerősei mind idekötnek. Nekem mindig megnyugvás volt hazajönni, főleg főiskolás koromban. Egy végig hajtott félév után mindig azt mondtam, hogy: na jó, ez volt az utolsó vizsgám és megyek haza. Én itt pihentem ki magam.

Csiszár Melinda nevét ismerik a városban?

Lehet, hogy igen. A régi barátok emlékezhetnek még gyerekkorból, régi osztálytársaim biztos, de az is igaz, hogy én nem ide jártam középiskolába, ezért nincs olyan sok ismerősöm. Nem tudom. Volt akikkel találkoztam és tudták, hogy tornáztam, táncoltam.

Mi történt a középiskolában? Ott kezdtél el versenyezni?

Ez a középiskola utolsó éveiben történt. Akkor már megvolt egy alapképzés, színpadképzés, fellépések voltak a hátam mögött, és ez hajtott, hogy egy lépéssel menjek tovább: ez volt a versenyzés. Jártam a csapattal külföldre. Elkezdődtek a versenyek. Itt fel kellett mászni a ranglétrán. Először az volt a cél, hogy ne legyünk utolsók. Nem lettünk utolsók. Az ember ettől megbátorodik és egyre feljebb kapaszkodik. Nagyon sok élmény volt, köztük győzelem is, kudarc is, ettől megedződik a táncos. Volt olyan is, hogy nagyon örültünk az öltözőben, de volt amikor úgy éreztük, nem volt jogos az elért helyezés. Mivel ez egy viszonylag szubjektív sportág, így van amikor csalásra is okot enged. Mindenféle hatás ért.

Voltál országos bajnok, Európa-bajnok és ugye ami a legmegtisztelőbb, világbajnok is. Hogy is volt ez?

CsiszarMelindakupakMiután elértük a kitűzött célokat – ne legyünk utolsók - , azt szerettük volna, ha bejutunk a döntőbe. Azért beszélek többes számban, mert többnyire formációban, csapatban és párosban táncoltam. A formáció az 12 ember feletti koreográfiát jelent, a csoport 4-től 9-10-12 főig, a páros pedig egyértelmű. Bejutottunk a döntőkbe, persze ez több év munkájába került. Aztán több képzésre jártunk és egyre magasabb szintjét értük el a táncnak, ami az eredményekben is megmutatkozott. Jöttek a dobogós helyezések és az első helyezések. Nagyon sok első helyet szereztünk az országos versenyeken, több kategóriában is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van művészi tánc, show tánc, ahol a látványon van a hangsúly. Vannak divattáncok, ilyen a hip-hop, a diszkó. Minél több műfajban próbáltuk ki magunkat, az annyiszor több koreográfiát jelentett, és így helyezést is.

Mikor nyerted el az első világbajnoki címet?

2004-ben Németországban lettünk világbajnokok a DIAMANT-os csapattársaimmal a Kozáktánc című koreográfiával. Az országos versenyek után jöttek a nemzetközi megmérettetések. A környező államokba rendszeresen jártunk versenyekre.

Ha valaki elnyeri ezt a rangos címet, akkor meddig ismerik a nevét?

Ez elég kérészéletű, mert jönnek az újak, a fiatalok és mivel a világversenyeket évente rendezik meg, így hamar feledésbe merülhet. Körülbelül 15 éve versenyzek profi szinten, és azért ismer a hazai és a nemzetközi zsűri. Tavaly júniusban volt az utolsó versenyem.

Mondhatjuk azt, hogy Udvarhelyre vonultál vissza?

Igen. Június végén költöztem haza. Jól eső érzés volt visszajönni. Vissza a gyökerekhez, ahogy mondani szokták. Amikor már mindent megnyert az ember, amit lehetett, akkor eljön az az idő, amikor másfele is kell gondolkodni. Például család, gyerek. Én is elértem oda, hogy jó lenne gyereket vállalni.

Megállapodásról beszélünk, de azért nem mondtál le a táncról. Mivel foglalkozol itthon?

Nyitottam egy tánciskolát, ez a FORTUNADANCE, és táncot tanítok. Szeptember végén kezdtük el. Nagyon sok tehetséges gyerek van Udvarhelyen, így jól tudunk dolgozni. Egyelőre tornatermekben folyik az oktatás, ahol vannak bordásfalak, amit nagyon jól tudunk használni. Van szivacs, ahol a tornaelemeket tudjuk gyakorolni, de a tükör még hiányzik. Az nagyon jó lenne. De ne felejtsük el, hogy egy csilli-villi teremben is lehet gyenge munkát csinálni és egy egyszerű teremben is lehet profi munkát végezni.

Kiket vársz, kik mehetnek tanulni?


Kortól, nemtől függetlenül bárki, akár te is. Vannak fiúk, ők nagy becsben vannak, mivel kevesen járnak.

Bárkiből lehet táncos?

Egy bizonyos szintig igen, de onnan már nagyon nagy szükség van a testi adottságokra és a tehetségre, de ide jön még a szorgalom, kitartás, gyakorlás és sorolhatnám.

CsiszarMelinda2Milyen táncot lehet tanulni?

Nagyon sokfélét. Azt kell tudni rólam, hogy én moderntánc pedagógus szakon végeztem, és a látványtáncokban vagyok otthon, nem a társastáncokban. Standard és latin táncokat is tanultam, de nem az én műfajom. Legfőképpen a klasszikus balett alapokra épülő táncokkal foglalkozunk. Például ilyen a jazz tánc, látványtánc, klasszikus- és modern balett, musicalek (ismert musicalek zenéjére táncolni). Most nagyon menő a hip-hop és a srteet-es táncok. A felnőtteknek egyébként most egy Street mix című koreográfiát tanítok. Ebben az esetben a felnőtt korosztály a liciseket jelenti és persze az idősebbeket.

Hol jelentkezhetnek a táncolni vágyók?

Van egy oldalunk, ez a www.fortunadance.com, de szájról szájra terjed inkább. A tanítványaim elhozzák a barátnőiket, megnézik a táncórát, és így kedvet kapnak eljönni hozzánk. Tanítok a Bethlen Gábor és az Orbán Balázs Általános Iskolákban, valamint a Merkúr Áruház rendezvény termében.

Nemcsak oktatsz, de versenyre is viszed a tanítványokat. Melyik a legközelebbi?

Szeretnénk Erdély-szerte elterjeszteni a látványtáncot és a táncversenyeket. Nagyon sok táncklub van, de jó lenne egy szövetségbe tömöríteni ezeket, azért, hogy legyen lehetőségük megmutatkozni. Április 17-én szeretnénk egy versenyt szervezni, hiszen anyukám a Magyar Látványtánc Szövetség elnöke Magyarországon, és ők segítenének ebben. Júliusban ugyanis Kaposváron lesz a Látványtánc Európa Bajnokság. Erre a nagyméretű eseményre ki is lehet jutni. Április 17-én rendezzük az Európa Bajnokság kvalifikációs versenyét, és ez itt lesz a sportcsarnokban. Jön a magyar zsűri és pontszám, valamint helyezés alapján lehet kijutni. Ők majd az Európa Bajnokságon mérettetnek meg.

Ez azt jelenti, hogy Romániában nincs ilyen szövetség?


Romániában társastánc szövetség van. Látványtánc szövetségről nem tudok. Udvarhelyen sem tudok más látványtánc oktatásról. Szerintem Vásárhelyen és Kolozsváron biztos van. Tavaly találkoztunk román csapatokkal az Európa Bajnokságon, ők akrobatikus kategóriában indultak és az ausztriai kvalifikációs versenyről jutottak ki a horvátországi EB-re. Nagyon jók voltak.

Melyek a hosszú távú tervek?

A versenyzés, hiszen ez plusz motivációt ad, és a táncszínházi előadásokon való részvétel. Tavalyelőtt megcsináltuk a Diótörő című mesebalettet, ami nagyon-nagyon jól sikerült.

Színházzal is lehetne együtt dolgozni?

Biztos igen. Tudom, hogy az Udvarhely Táncműhely táncosai nagyon jók. Egyelőre magunk készülünk önálló koreográfiákkal, például a Hair musicalre, de tervbe van a Grease is. Nagyon lendületes és látványos, biztos szeretni fogja a közönség.
A koreográfiákat természetesen a tanulók korosztályához igazítom: az ovisoknak meseszerű táncot tanítok, a nagyobbaknak már komolyabb lépésanyagot, ugrásokat, forgásokat is beleteszek az adott koreográfiába. A látványtáncot egy miniszínháznak is fel lehet fogni, hiszen az adott koreográfiának ugyanúgy van története, mint egy színházi darabnak. Nagy hangsúlyt fektetünk a kosztümre, díszletekre, világításra egyaránt. Szeretném meghonosítani szülővárosomban ezt a fajta táncos művészeti ágat.

Sok-sok átizzadt táncórát, megannyi versenyt, nagyon jó közönséget, valamint elismerést, első helyezéseket és mindehhez kitartást kívánunk!


 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."