Itthon » Társadalom

Tilos a szappan és a kutya a szökőkútban

Egyes városlakók nem a rendeltetésének megfelelően használják az új szökőkutat – a hivatal használati utasítást állított össze.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

A Bethlen-negyedi szökökút Székelyudvarhelyen, este
Fotók: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. július 11., 17:30
3 hozzászólás. 

Van, aki fürdőszobának, más pedig kutyamosdatónak véli az új, Bethlen lakónegyedi szökőkutat. A polgármesteri hivatal úgy döntött, hogy rendszabályzatot ír ki, amelynek betartása nem csak kötelező, de egyben garantálja, hogy a szökőkút és a tér sokáig ép, szép maradjon.

A szabályzatot, amelyet a helyszínen is ki fognak függeszteni, Tikosi László műszaki igazgató, Jakab Mária, az urbanisztikai osztály munkatársa és Csoma Zsigmond, a beruházási osztály vezetője ismertették.

Hűsölj, de ne rongáld!

A szökőkút vize nem mérgezett, de nem is tiszta. Hűsölni lehet benne, de nem alkalmas fürdésre, ivásra, tilos a szappanos mosakodás és a kutyák fürdetése. A faszerkezet sem mászkáló, bár a gyermekek szívesen kapaszkodnak fel rá – ez nem csak illetlen, de balesetveszélyes is – figyelmeztetett Jakab.

Azért, hogy létesítmény sokáig épségben megmaradjon, nem árt, ha a szülők nem dobják bele a vízgyűjtőbe a cigarettacsikket és figyelnek arra is, hogy a téren játszó csemetéik ne szemeteljenek, illetve ne zárják el a vízszóró fejeket sapkával, cipővel és egyéb tárgyakkal.

Jakab Mária, Tikosi László és Csoma Zsigmond

A szökőkutat egy automatizált rendszer működteti reggel 9 órától este fél 11-ig. Azt, hogy mikor hány vízsugár szökken a magasba a létesítményre felszerelt szélérzékelő – amelyet ismeretlen tettesek már megpróbáltak lelopni – is szabályozza, ezért van az, hogy erős szélben csak a központi vízszóró működik, a szélsők nem. A szökőkút minden óra után fél órára leáll – ez a ciklus a berendezést működtető két motor életét hosszabbítja meg – közölte Tikosi.

A vízszűrőket és a berendezést rendszeresen ellenőrzik, a visszaforgatott víz tisztítását az Aqua Nova heti, a takarítást az Ave Hargita Kft. napi rendszerességgel végzi.

Mennyi pénzért szökik?

Csoma Zsigmond szerint városunkban hagyománya van annak, hogy egy beruházásra szánt összeget egyesek sokallnak. A szökőkút esetében sincs ez másként, ezért részletesen felsorolta, hogy a szökőkút esetében mi mennyibe került.

A kivitelezési jogot elektronikus liciten elnyerő Macops Kft. által elvégzett munkálatok összértéke 348 000 lej plusz áfa volt. Az építkezés 209 710, a víz és csatornarendszer 7 795, a villamosság 45 264, a technikai rendszer szerelése 12 020, a gépi berendezések 28 552 lej, a tervezés során előre nem látott különféle munkák pedig 43 000 lej plusz áfába kerültek.

A zöldnövényzettel is ékesített tér nem csak szép, de az akusztikája is kiváló, így alkalmas szabadtéri rendezvények lebonyolítására is. A központi részen levő fal egyelőre üres: a tervek szerint ide egy, a lovát ugrató Bethlen Gábor fejedelmet ábrázoló dombormű került volna, de az is lehet, hogy vetítésekre fogják használni – a hivatal munkatársai ezzel kapcsolatosan nem kívántak jóslásokba bocsátkozni.

Szökőkút-szabályok

 

- a szökőkút vize nem iható, szomjoltásra nem alkalmas

- kutyák (és egyéb házi kedvencek) fürösztése tilos

- szemetet a vízlefolyóba dobni tilos

- a vízsugarakra lépni, a vízszóró fejekre tárgyakat helyezni tilos



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2012-07-11 23:28:21
Én úgy hittem, h ezek a dolgok maguktól értetődnek. Csak nem itt. Itt mindent az ember szájába kell rágni, h megértse mit mire használunk....
avatar
Emdé
2012-07-12 08:22:13
re:
avatar
hahaha
Én úgy hittem, h ezek a dolgok maguktól értetődnek. Csak nem itt. Itt mindent az ember szájába kell rágni, h megértse mit mire használunk....


Igen azok kellene legyenek de sajnos a "cei sapte ani de acasa" ahogy a szomszédok mondják nem mindenkinek volt meg.
Én is hallottam egy ismerőstől hogy látott négylábú állatot fürdető kétlábú állatot aki felszerelkezve (kutyasampon és társai) érkezett oda , tehát nem csak úgy véletlenül járt arra , csak nem mert odaszólni.

Ezúttal is felkérek mindenkit hogy ha hasonlót lát kapja elő a telefonját vagy fényképező gépét és örökítse meg a meghitt pillanatokat és és töltse fel az uh.ro szégyenfalára .
Továbbá egyes anyukák büszkén mondják hogy jól van Pistike ügyes vagy , látjátok milyen szépen felmászott , nos ezeknek az anyukáknak üzenem hogy kb 25-30 méterre ott van egy játszótér ahol van mászkáláshoz kialakított felület.
avatar
vogul
2012-07-12 15:03:03
nem félünk mi a farkastól, a farkastól ...
Ami egyeseknek természetes, az másoknak ismeretlen fogalom. A jóérzés, a civilizált együttélés, a tudatos viselkedésminták mind kínaiul szólnak egyeseknek. Nem akarok senkit megsérteni (tisztelet a kivételnek), de ez nagyon jellemző a felkapaszkodott, egygenerációs városlakókra ...
És igen, akik másként nem értik, azoknak a szájukba kell rágni az alapvető dolgokat is! Habár ezzel csak magunkat ringatjuk, az ilyenek nem igen változnak meg, csak kényszer hatására!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."