Itthon » Társadalom

Megint poros lett a város

Megkezdődött a város portalanítása, legalábbis a főbb utcákban. Ismét poros Udvarhely, de az ígéret szerint két hét alatt kitakarítják.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

portalanitas1
Egyelőre kézi erővel dolgoznak
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. február 27., 15:45
1 hozzászólás. 

Székelyudvarhely területén majdnem teljesen elolvadt a hó, és – ahogy lenni szokott – az utcák, járdák felszáradása után láthatóvá, érezhetővé vált az utcákra rakódott hatalmas mennyiségű por és szemét. Múlt héten már elindították a főbb utcák és terek portalanítását, a géppel tisztítást szerdán éjszaka kezdik el.

Az egyik legforgalmasabb szakaszon, a Bethlen Gábor utcában már kedd délelőtt takarítottak, akárcsak a Tamási Áron utcában.

portalanitas2

A takarítást a polgármesteri hivatal megbízásából végző Ave Hargita kft. kirendeltségvezetője szerint 13-14 személy dolgozik kézi szerszámokkal, illetve egy traktorral és egy szállítóautóval. Tóth László portálunk kérdésére elmondta azt is, hogy a seprőgépet csütörtökre virradó éjszaka „vetik be" először az idén, eddig azért nem tették, mert az úttest széleire ragadt anyagot csak kézi erővel lehetett felszabadítani.

portalanitas3

A főbb útvonalakon valóban megfigyelhető a rendszeres munka, az összesepert port nejlonzacskókba vagy kupacokba gyűjtik, ez a módszer láthatóan nem túl eredményes.

Láttunk olyant is, például a Sziget és az Orbán Balázs utcában, valamint a Függetlenség sugárúton, hogy a járdaszegély és az autók nyomvonala közötti egy-másfél méteren, ahol általában a kerékpárosok közlekednek, ujjnyi vastagon áll a por és az elszáradt növénymaradványok mellett az apró kavics is. Utóbbi feltehetően a téli csúszásmentesítéshez használt keverékből származik.

portalanitas4

Tóth László szerint a fő útvonalak portalanítását már ezen a héten elvégzik, s ha az időjárás nem változik, akkor két hét alatt az egész város területét kitakarítják. Ehhez szükséges, hogy a munkálatok idejére, melyet előre közölnek velük, a lakók máshová helyezzék autóikat.

A városközpont után a Kossuth Lajos, a Tamási Áron, a Bethlen Gábor utcák, valamint a Bethlenfalvi út, illetve a Győzelem utca és a Függetlenség sugárút következnek a prioritási listán, majd a mellékutcák. Éjszaka a gépek dolgoznak, az emberek hajnalban kezdenek – tette hozzá Tóth László.

Tavaly két héttel később ment el a hó, sőt egyes mellékutcákban még március második részében is jég- illetve hófoltok voltak, így a takarítás is elhúzódott, március végén még mindig porosak voltak az udvarhelyi utcák. Néhány szeles nap vagy egy kiadós esőzés idén is sokat könnyítene a takarítók munkáján.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pendulum
2013-02-27 20:56:55
Lássuk
Az nagyon jó lenne, hogy ha rendesen megcsinálnák.
Ha elmegy egy autó a gyalogosoknak a foga között csikorog a por.
És nem szabadna megfeledkezni a járdákról sem, ott is katasztrofális a helyzet.
A szociális segélyen élőket is be lehetne vonni a járdák takarításába.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."