Itthon » Társadalom

Rendőrök vegzálják a virgácsárusokat

Alig néhány helyen lehetett virgácsot kapni szerdán. Az árusok panaszkodnak, hogy a rendőrök többször is távozásra szólították fel őket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

virgacs1
Hidegben árulták a virgácsokat
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. december 04., 15:49
1 hozzászólás. 

Az ezüst- vagy aranyszínű, piros szalaggal díszített virgácsok a mikulásozás kellékei, általában a Szent Miklós-napi ajándékcsomag mellé ezt kapják a gyerekek, a hagyomány szerint a vessző nagysága a gyerek rosszaságát jelképezi.

December ötödik napján és előtte az utcákon lehet kapni ezt a díszes, szimbolikus vesszőt.

Ötszáz lej büntetés?

Szerdán délelőtt a Bethlen-lakótelep központi részén, illetve a városközpontban alig hat-hét helyen lehetett virgácsot kapni. A Kisköved utcában három, a Városháza téren ugyanennyi árust találtunk – a portéka nem nagyon fogy, az árusok szerint inkább csütörtökön veszik majd a vásárlók.

Ám az a gondjuk, hogy a délelőtt folyamán többször is rendőrök szólították fel őket távozásra, illetve komoly pénzbírságot (500 lejt) helyezve kilátásba, arra az esetre, ha ezt nem teszik meg.

virgacs2

Az egyik áruház előtt tizenéves virgácsárus fiú erősíti meg mindezeket. Mint mondja, ő kézzel készíti a portékát: nyírfavesszőt gyűjt, festéket vesz, iporkahulladékot (hungarocell) gyűjt, vattából, piros szövetből kis mikulásokat csinál, egész évben gyártja a színes vesszőket, ilyenkor árulja.

Hallotta ő is, hogy az egyik Bethlen Gábor utcai üzlet elől elküldték a rendőrök az árusokat. „Az rossz, amikor a cigány lop, ugye, de amikor a két keze munkáját árulja, akkor miért nem lehet hagyni, hogy egy kicsi pénzt csináljon?" – teszi fel a kérdést, s nem szeretné, ha lefényképezném, mert akkor megtudják a rendőrök, hogy hol árul.

„Pedig ez hagyományos dolog"

A Kisköved utcában három idősebb asszony árul, a virgácsok ára 1, 2, illetve 3 lej, ez a nagyságuktól és a díszességüktől függ. A városháza mellett három helyen láttunk árusokat.

„Rám szólt a rendőr, hogy menjek el innen, ne áruljam. Pedig ez egy hagyományos dolog, nem értem, miért nem lehet" – panaszolja egy középkorú hölgy.

Néhány kapuval odébb egy idősebb asszony mondja, hogy ma alig hármat adott el, holnap lesz az igazi csúcsnap, de neki is szóltak a rendőrök, hogy ne árusítson, mert megbüntetik.

Habár néhány évvel ezelőtt az egyik Mikulás-kongresszuson kezdeményezték a virgács betiltását gyermekpszichológiai okokból, de egyelőre tartja magát a csillogó vessző, mint a Szent Miklós-ünnep egyik szimbóluma.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
S.K.
2013-12-05 12:22:38
Hozzaszolas...
Hagyjatok,hogy mindenki éljen meg,ahogy tud.Mi lenne ha egyet gondolnának a hatóságok és abba is beleszólnának mikor &hol&mit eszel?Hol jársz&hol táncolsz?Előrejelzem;a besúgó[a mai JUDAH]a diktatorizmus&rasszizmus&xenofobia&gyűlölet az az igazi bűn.Mert,lehetsz;fehér&fekete&vörös,vagy szerényebb,esetleg tehetséges,ha a környezeted rossz energiákkal tépne szét.Vegyetek eszre átalakulás van;VÍZÖNTŐ korszaka[1000 evet fog tartani=a VÍZÖNTŐ a szabadság és humanizmus híve,erre emlékezzetek]Legfontosabb;valamikor emberek haltak meg életüket&ártatlanságukat föláldozva,és TI hagynátok,hogy most újra DIKTÁTORÍZMUS legyen?Mindenki törődjön a saját teendőivel,és a másikban a jót keresse!Ezt kérte a PAPA!MERRY CHRISTMAS...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."