Itthon » Társadalom

Mit keres az apáca a rendőrségen?

Kiskorúakat bilincseltek meg, miután több típusú rendőrségi fegyvert találtak náluk. Ujjlenyomatuk alapján találtak rájuk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Gumibotra gépfegyver
Gumibotra gépfegyver
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. március 26., 14:07
0 hozzászólás. 

Ennyi mosolygós, jó kedélyű rendőrt talán csak a parancsnok lagziján látni, mint kedden délután a székelyudvarhelyi rendőrség nyílt napján. Március 25-én ünneplik ugyanis a Román Rendőrség Napját, és ez alkalomból bárki bemehetett az épületbe, hogy kézbe vegyen egy gépfegyvert, védőmellénybe öltözzön, esetleg lebilincselő bemutatót lásson arról, hogyan helyszínelnek a bűnügyisek.

Három iskola négy osztálya zsibongott a rendőrségi konferenciateremben, ahol a legvonzóbb látnivaló kezdetben a süteményekkel és üdítőkkel megrakott asztal.

Nyílt nap a rendőrségen

A Bethlen Gábor Általános Iskola előkészítőseinek és nyolcadikosainak, az Orbán Balázs negyedikeseinek és a Marin Preda harmadikosainak izgatott hangját csak a szirénák és dudák tudják elnyomni. Utóbbiakat a tanító nénijük helyett egy kedves apáca kísérte el a bemutatóra.

A gyerekeket román nyelven, magyar tolmácsolással köszöntötték, majd négy csoportra osztották, hogy aztán négy helyszínen ismerkedjenek a rendőrök munkájával, eszközeivel a fegyverektől az ujjlenyomat-rögzítő ragasztószalagig.

Itt nem büntetik a puskázást

A konferenciaterem egy másik asztalát fegyverekkel és bilincsekkel terítették meg. Az előkészítősök ugrálva kiabálták, hogy nekik is pont ilyen puskájuk, lézerpisztolyuk van otthon.

gepfegyver

Láttunk és a kezünkben tarthattunk Carpați márkájú, 7.65 milliméteres pisztolyt, orosz gyártású 9 mm-es Makarovot és Cugir lézerpisztolyt, valamint egy 7.65-ös gépfegyvert. A kisebbek nagyon jól tudták, hogy a lézerpisztoly használható nem lézeres üzemmódban is, jól célzóknak nappal nem szükséges a piros pötty jelenléte a célponton, a gépfegyver pedig egyenként és sorozatban is képes kilőni a tárat.

Nyílt nap a rendőrségen

A közelségi rendőrség munkatársa figyelmeztette a gyerekeket, hogy ne fogják egymásra a természetesen töltetlen fegyvereket, a mutatóujjukat pedig szigorúan a pisztoly csövével párhuzamosan tartsák. A golyók elleni 15 kilós védőmellényt néhány bátor és erős vállalkozó magára ölthette.

Kötözni valók

Megtudtuk, hogy a járőr taktikai övébe pisztoly, walkie-talkie, azaz rádiótelefon, gumibot és bilincs is tartozik. De bilincset csak akkor használnak, ha valaki nem tartja be a rendőr utasításait, és nagyon erőszakosan viselkedik.

Nyílt nap a rendőrségen

Bárki érezhette magát bűnözőnek néhány másodpercre, a gyerekek előszeretettel bilincselték össze egymást.

Figyelmeztettek, hogy nem érdemes rángatnunk a bilincsbe vert kezünket, hiszen a rázkódástól csak egyre szorosabbá válik a kötés. A bilincs ugyanis úgy működik, hogy a zárja csak egy irányba forgatható, méretre állítható, és kulcs szükséges ahhoz, hogy az ellenkező irányba forduljon, majd kinyíljon a kézen.

A gyerekek rákérdeztek a fegyvertartási engedély megszerzésének feltételeire is. Tizennyolc évet betöltött személy alapos indoklással kaphat fegyvert a kezébe.Például, ha veszélyes helyen lakik, közlekedik – válaszolt nekik Kádár Lukács Sándor. Bilincsből, akárcsak a gumibotból, kétféle van. Az egyik bilincs láncos, a másik összecsukható.

A gumibot lehet rövidebb, vagy hosszabb. Fejre egyikkel sem, csak végtagra szabad ütni, a hosszabb és modernebb, szaknyelven tonfának hívott gumibot önvédelemre is használható, amennyiben alkarjához szorítja azt a rendőr.

Az ujjunk köré csavartak

Egy kisebb teremben steril öltözékben várt a bűnügyi osztály munkatársa, hogy megmutassa, hogyan zajlik egy helyszínelés. Pontosabban, milyen eszközökkel. A rendőröknek irigylésre méltóan a normál mellett olyan kréta is lapul a helyszínelő táskájukban, amellyel a vizes aszfalton is látszik az írás. Emellett használnak nagyítót, olyan port, amely beleragad az ujjlenyomatba, és különleges ragasztószalagot.

ujjlenyomatAki nem nézi az NCIS-t, annak élete egyik rejtélye lehet, hogyan viszik el az ujjlenyomatokat a helyszínről a rendőrségre. Ehhez egy sötétszürke, nagyon finom port használnak a romániai rendőrök. Nagy ecsettel beporozzák a felületet, majd speciális ragasztószalagot húznak rá, amelyen megmarad a lenyomat, aztán egy papírra ragasztják. Ezt digitalizálják, és máris könnyedén azonosítani tudják az elkövetőt.

Ez alkalommal minden kis páciensen végrehajtották a procedúrát, kivéve a digitalizálást, és mindenki megkaphatta, hazavihette emlékbe saját ujjlenyomat-másolatát és a maszatos kezét.

Szirénázó szirének

Az udvaron még nagyobb zsivaj várt. Nekem már az agyam teljesen elzsibbadt a tömegtől, visítástól és zajtól, de a rendőrök, mint kedves pszichopaták mosolyogtak ki a fejükből. Azt állították, hogy sokkal jobb és pihentetőbb a gyerekeknek magyarázni, mint a bűnözőkkel dolgozni.

Nyílt nap a rendőrségen

Mert a gyerekek szófogadóbbak. A nyomozó kutyák habitusa úgy tűnik, jobban hasonlít az enyémre, vagy inkább a betörőkre buknak, hiszen ki se bújtak a ketrecükből, amíg a csöppségek ki voltak szabadítva az udvarra.

Ha kutyát nem is láttunk, legalább kétféle rendőrautót lehetett kipróbálni: a kisbuszt és a klasszikus masinát. Utóbbiban egy kedves rendőrhölgy felügyeletével meghallgathatták a gyerekek, hogyan szól a hangjuk a hangosbeszélőbe, és nyomkodhattak különféle gombokat, köztük a fülsiketítő dudát is.

Felszolgálunk és védünk

A rendezvény egyik nem titkolt célja, hogy ne csak megismertessék, hanem megkívántassák a gyerekekkel a rendőri pályát. A kisebbek közül akadna is néhány lelkes vállalkozó, akiknek nagyon tetszett a helyszínelő szett és a fegyverarzenál.

Nyílt nap a rendőrségen

A nyolcadikosok már távolságtartóbbak, nekik nem csillant fel a szemük, amikor az egyik rendőr megemlítette, hogy szükségük lenne még munkatársra.

Nem voltak szűkmarkúak a vendéglátók, ínycsiklandó pogácsát és üdítőt szolgáltak fel a népes gyermekseregnek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."