Itthon » Társadalom

Tehenet sebzett meg a medve Máréfalván

Tehéncsordába rontott egy medve Máréfalva közelében, egy állatot meg is harapott – gazdája maradt a kárral.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

medvetamadas
Fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. október 29., 11:40
1 hozzászólás. 

Néhány nappal ezelőtt a máréfalvi tehéncsordára támadt egy medve – a vadállat az egyik tehén hátába harapott, annyira súlyosan megsebesítve, hogy az állat néhány nap után elpusztult. Hiába kezelték, a medve harapása után keletkezett nagy seb elfertőződött, így nem tudták megmenteni a tehenet.

A gazda, Ilonka Zakor kb. négy ezer lejes kárral maradt az eset után, ennyi volt ugyanis a tehén értéke.

m

Fia portáluknak elmondta, hogy tudomása szerint eddig nem volt jellemző az, hogy a medvék a falu közelében a csordára, legelő állatokra támadjanak. Ezt a település polgármestere, Dávid Lajos is megerősítette, hozzátéve, hogy állatra és emberre eddig valóban nem támadt a medve, az viszont előfordul Máréfalván is, hogy a diófák termését dézsmálják.

Tény, hogy néha közel járnak a medvék a házakhoz, de véleménye szerint nem beszélhetünk nagy állományról a település környékén.

Az előző évek tapasztalatait figyelembe véve a lakók nem mindig jelentik be hivatalosan a vadak által okozott károkat, mivel a kártérítési procedúra nagyon hosszú. Dávid szerint ezt jól jelzi, hogy a tavaly és tavalyelőtt keletkezett vadkárokat idén kezdte kifizetni a kormány.

„A probléma összetett, az állatot is a gyomra hajtja" – mondta a polgármester, majd megjegyezte, hogy a hivatalban természetesen segítenek a kártérítési procedúra elindításában, minden károsultat arra biztatnak, hogy hivatalosan jelentse be a kárát.

Azt is megjegyezte, hogy a vadak által megsebzett, megölt állatok is „rendben kell legyenek" az érvényben levő törvénynek megfelelően. Például egy tehénnek fülszáma kell legyen, anélkül nem lehet kártérítést igényelni.

A vadkárokat újabban a megyei önkormányzatnál is be lehet jelenteni, a megyeelnök Borboly Csaba az elmúlt hetekben több nyilatkozatot is megfogalmazott ezzel kapcsolatosan.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zozz
2014-10-30 16:36:51
Meg se ette? Megsebezte, s csendben elment? Ejnye ejnye te medve. Vedd el, legyen neked tehened! Ne sebezd, edd meg!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."