Itthon » Társadalom

Áldja meg az Isten, püspök úr!

Bálint Benczédi Ferencet választotta vissza vezetőjéül a Magyar Unitárius Egyház hétvégén tartott zsinata. Beköltöztünk egy napra a templomba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Toplistás számok fotók: a szerző és Molnár Lehel (a jobbak)
Toplistás számok fotók: a szerző és Molnár Lehel (a jobbak)
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. december 10., 16:11
0 hozzászólás. 

Fekete ruhás, palástos emberek lepték el a Dávid Ferenc templom körüli teret pénteken és szombaton. Vezetőket választott a Magyar Unitárius Egyház. A Felsőfokú Fegyelmi Bizottság jelöltjeinek a bemutatkozójára érkezem, eddig lejártak a köszöntő beszédek. Az úr asztala mellett felállított mikrofon előtt sorra nyilatkoznak a jelöltek, hogy egyikük sem működött és most sem működik együtt a titkosszolgálatokkal. Többnyire harmincas éveikben járó fiatal papok.

Papi puszikra püspökjelölt show

A lelkészek előtt zöld cetlik, ezzel jelzik, hogy az ülésvezető által feltett zárt kérdésekkel egyetértenek-e vagy sem. Mindenki szünetet, majd szavazást, aztán vitát akar. Szünetben és szavazás közben zajlanak a nagy találkozások. Nem könnyű a kapcsolatot tartani senki emberfiával. Mire megkérdeznéd, hogy van, már valaki mással puszilkodik.

unitárius zsinat

Nem egy izgalmas esemény a zsinat, egészen addig, amíg nem tudod meg, hogy ki kivel és miért tart. Hogy mégis mitől érdekes a számunkra? Egyrészt, nem választanak minden áldott nap egyházi vezetőt városunkban, másrészt mindkét püspökjelölt kötődik valahogyan Udvarhelyhez. Bálint Benczédi Ferenc itt járt iskolába, itt él az édesanyja. Tódor Csaba, homoródszentpáli lelkész pedig az udvarhelyi egyházkerületben tevékenykedik.

A 38 éves Tódor Csaba a bel- és külföldi iskolákban végzett teológiai tanulmányai mellett filozófiai és pszichodrámai képzettséggel is rendelkezik, Kénos-Lókodban, majd Homoródszentpálon teljesített szolgálatot – tudjuk meg a bemutatkozójából. A háromgyerekes apa a politikai semlegesség, az erőteljesebb püspöki ráhatás, tekintély híve beszélt először.

Bemutatkozó beszédüket itt lehet megtekinteni:

Bálint Benczédi Ferencnek már nem kellett ennyire részletesen bemutatkoznia, ő inkább a megvalósításokat hangoztatta, az esetlegesen elkövetett hibákért kért bocsánatot, és megköszönte a lelkészek családtagjainak, a világi vezetőknek az „áldozatos" együttműködésüket. Az erős gyülekezet az egyházi élet felvirágoztatásának lehetősége – vallja. A párbeszéden alapuló döntéshozás híve. Mindkét jelölt szerint szükség van aktívan tiltakozni a Mikó-per „gyalázatos" kimenetele ellen. Mivel templomban nem tapsolunk, viszont a felszólalót illik megtisztelni valamilyen visszajelzéssel, zúg a kopogás a padok tetején.

Mindkét jelölt szimpatikus, a zavaros politikai nyilatkozatok után felüdülés értelmes, összefüggő, kicsinyességtől mentes gondolatokat hallani, – egyszerű egyháztagként nehéz lenne választani közülük. Szerencsére, nem is kell, elvégzik ezt a lelkészek helyettünk.

Vita nincs

A szavazólapok kitöltése közben készülődnek a helyi szervezők a lelkészszentelőt követő úrvacsorai szertartásra. Adventi koszorú, Mikulás-virág kerül az úr asztala elé, fénylenek a kelyhek, gyűlnek a számsorok az énektáblára.

Az élelmesebb világiak, akik hozzátartozójuk teljes jogú pappá avatására érkeznek, rögtön helyet foglalnak. Szükséges is, mert perceken belül levegőt is alig kapni a templomban.

Kedei Mózes

Kedei Mózes vitaindítójában megerősíti a Tódor Csaba által mondottakat, a szejkei világtalálkozó fontosságára, az egyházközségek közötti anyagi erőforrások aránytalanságára, és ezek kiegyenlítésének, a szolidaritás szükségességére hívja fel a figyelmet. Nem az egyház van a központért, hanem a központ az egyházért, a kis egyházközségek lelkészi családjainak is gyermekei vannak, akiket fel kell nevelniük – érvel. A vitaindítóra nem érkezik válasz, kopogással ért egyet a közönség, folytatódik a program.

A pillanat tiszteletére palástot ölt, és ünnepélyesen bevonul a lelkészi kar, az első sorokban az eddig segédlelkészi szolgálatot teljesítő fiatal papok, mögöttük a már beavatottak, végül a világi egyháztagok ülnek.

Ki ültette? Ki kapálta?

A lelkészi szolgálatot dr. Kovács Sándor teológiai tanár végzi. Róla azt hallani, hogy az egyik legjobb fej az egyházban, nem törtető, nagy műveltségével párosuló jó humorérzéke, közvetlensége miatt szeretik a tanítványai. Beszédével sem okoz csalódást. Érthető üzenet a jelenlévőknek a Pál apostol korinthusbeliekhez írt első levelének pártoskodásról szóló idézése.

szenteles2

Nem számít, hogy ki ültette és ki öntözte a magot, mind az ültető, mind az öntöző egyforma, csak az számít, hogy az isteni gondviselés növeli meg – hangzik az evangéliumi ige.

A lelkészszentelőt a püspök tartja, megnyugtatja, sírjanak nyugodtan, ez az a pillanat, amikor nem szégyen, ha könnyek jelennek meg a szemükben. Elő is kerülnek a zsebkendők. A legérdekesebb rész, amikor az ifjoncok letérdelnek egy-egy egyházi főtisztviselő előtt és azok rövid szöveg kíséretében megáldják a fiatal lelkészeket. Aztán kapnak egy érdekes kinézetű hengert - belső információk szerint egy nagyon szép lelkészi diplomát tartalmaz, amelyet a parókián ki lehet majd tenni a falra.

És felszáll a fehér füst

- a nap vicce unitárius papéknál, hogyan és mikor szálljon fel a füst.

Az izgalmas részek előtt mindig kell egy kis hatásszünet. Ez esetben nagy hatásszünet van, legalább öt rendben állnak ki úrvacsorát venni a hívek. Ezt hosszúságban kábé úgy kell elképzelni, mint két karácsonyi úrvacsoraosztást egymás után egy nagyobb protestáns gyülekezetben. Szerencsére, a fűtéssel itt nincsenek bajok, nem fagy bele az asszonyok lábfeje a gálacsizmába.

Unitárius zsinat

Előbb az ifjú és már vénebb lelkészek, aztán a világiak kerülnek sorra. Moldován-Szeredai Noémi, csekefalvi lelkész mondja az úrvacsorai beszédet. Ezt már szkippelem, mert nem tudok annyit lábon állni, és az eredményhirdetésre topon kell lenni. Azért két rendbeli úrvacsoraosztást sikerül végig hallgatnom, hideg van már a levegőzéshez. Minden kenyér- és borosztás előtt és után beszéd, ahogy rendes úrvacsoráknál szokás. Több lelkész csodálkozik a végén, hogy végigültem a zsinatot.

Végre az eredményhirdetés következik. A három választási bizottság szószólóit szólítják a szószék előtti mikrofonhoz. Megismerhetjük a Felsőfokú Fegyelmi Bíróság tagjait, többségben a fiatalok nyertek, aztán a püspököt jelenti be egy hölgy. Cinkos mosollyal tart hatásszünetet, amire az egész társaság elneveti magát. És megvan a mai nap nagy csatájának eredménye: 143-an szavazattal Bálint Benczédi Ferenc 2020-ig püspök marad, Tódor Csabára 92-en voksoltak.

Bálint Benczédi Ferenc

Virágeső, kézfogásözön közt hallani néhány fanyalgó hangot, hogy nincs még az egyház megérve a változásra. De attól még mindenki gratulál mindenkinek. Isten áldja.

Bálint Benczédi Ferenc, frissen újraválasztott püspökkel készült portréinterjúnkat a hét végén olvashatják az uh.ro-n.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."