Itthon » Társadalom

Annák és Tamások születtek 2014-ben

Több a születés, mint az elhalálozás, de ez nem azt jelenti, hogy többen vagyunk.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Csecsemő
Kevesebben születtek, többen házasodtak
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. január 07., 12:16
0 hozzászólás. 

A születések száma csökkent tavalyelőtthöz viszonyítva, hiszen 2013-ban 1483 születést jegyeztek be a városházán, 2014-ben ez a szám 1460 volt – derül ki az anyakönyvi hivatal statisztikájából.

Itt feltétlenül meg kell jegyezni, hogy ebbe az adatsorba beletartozik minden egyes Székelyudvarhelyen született személy, az udvarhelyi kórházban ugyanis nemcsak helybeli, hanem környékbeli és más városokból érkező anyák is hozzák világra kisdedeiket, így ezek a gyerekek is beleszámítódnak a statisztikába.

Az elhalálozásoknál ugyanígy készül a statisztika: az elmúlt évben 458 halotti bizonyítványt állítottak ki az anyakönyvi osztályon, 2013-ban 474-et. Ez sem azt jelenti, hogy ennyivel lennénk kevesebben, hiszen a más településeken élt, de a városi kórházban elhunyt személyek ebbe mind beleszámítódnak, akárcsak azok, akik a város területén vagy közelében vesztették életüket (pl. közlekedési balesetben).

Összesen 183 házaspárt jegyeztek be a „nagykönyvbe", héttel többet, mint 2013-ban, de fontos tudni, hogy polgáris esküvőt nemcsak udvarhelyi lakcímmel rendelkező párok kötnek az anyakönyvi hivatalban.

Két pár vált el a statisztika szerint, de ez csak azoknak a száma, akik az úgynevezett könnyített válást választották, nem a bírósági procedúrát. A bíróság statisztikája szerint 88 esetben mondtak ki válást 2014-ben.

A régi magyar nevek egyre divatosabbak lesznek, ezt mutatja legalábbis az osztály munkatársainak kimutatása. A lányoknak 2014-ben olyan ritka neveket adtak mint a Villő, az Emerencia, a Rege, a Borka, az Aisa és az Anabell, a fiúknál a Zágon, a Benett, a Kevend, a Regő és a Mikó számítottak a különlegesebbek közé.

Az újszülöttek gyakori neveinél az Anna vezeti a lányok toplistát, de sok Jázmin, Zsanett, Zsófia, Anita, Hanna, Kincső, Boglárka, Dóra, Csenge és Maja nevű kislányt is bejegyeztek. A fiúknál a Tamás volt a leggyakoribb név, a „futottak még" kategóriába tartozik a Botond, a Bence, Dávid, Krisztofer, Dániel és Zalán nevek.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."